Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 21:49, 24 lut 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Mnie to przyspieszenie wiosny martwi bo w przyszłym tygodniu mamy mieć
= 15, a potem noce po -5 -6 wszystko zmrozi co teraz wystartuje...

No i co na to poradzić… zastanawiam się, co wtedy ewentualnie przykrywać.
Makao 23:11, 24 lut 2024

Przykryć jakąś ściółką, liśćmi, gałązkami lub po prostu korą. Trochę zabezpieczy wszystko przed przymrozkami
Napia 23:46, 24 lut 2024

Kordina napisał(a)
Napia spójrz na swój wpis, co za przypadek, same dwójki 22:22 22.02

Napia 23:55, 24 lut 2024

Daliowy zawrót głowy Same piękności . A mnie przypomniałaś, że muszę zajrzeć, jak wyglądają karpy dalii zimujące w kartonie w garażu. O przymrozkach wolę nie myśleć - wszystko już rusza, a stroisz i gałązki nie dadzą okryć wszystkiego. źle by było dla roślin, gdyby teraz mocno przymroziło.

Jestem ciekawa tych zimowych wysiewów Będę zaglądać, by sprawdzić, jak się sprawują.
mrokasia 08:28, 25 lut 2024

Asia, co do żywopłotu z irgi - nie wiem na ile szczelny na dole chcesz mieć ten żywopłocik? Na jakiej wysokości go cięłaś?
Możesz pobawić się trochę i ręcznie sekatorem poprzycinać boczne gałązeczki, szczególnie te u dołu - ja tak robiłam u siebie . To wpłynie na zagęszczenie krzaczków.
Dziś mam zamiar ciąć swój. Nożycami elektrycznymi. Górę i boki. Pewnie na samym dole też będę sekatorem przycinać przyrosty by dalej zagęszczać krzaczki.
No i oczywiście pamiętaj, żeby przyciąć swój żywopłocik jeszcze raz albo dwa w trakcie sezonu.
Rojodziejowa 08:39, 25 lut 2024

Makao napisał(a)
Przykryć jakąś ściółką, liśćmi, gałązkami lub po prostu korą. Trochę zabezpieczy wszystko przed przymrozkami

Tak, tylko zastanawiam się, które z roślin dobrze przykryć w razie czego.
Rojodziejowa 08:40, 25 lut 2024

Napia napisał(a)
Daliowy zawrót głowy Same piękności . A mnie przypomniałaś, że muszę zajrzeć, jak wyglądają karpy dalii zimujące w kartonie w garażu. O przymrozkach wolę nie myśleć - wszystko już rusza, a stroisz i gałązki nie dadzą okryć wszystkiego. źle by było dla roślin, gdyby teraz mocno przymroziło.

Jestem ciekawa tych zimowych wysiewów Będę zaglądać, by sprawdzić, jak się sprawują.

No właśnie. Przecież całego ogrodu nie jesteśmy w stanie okryć.

Też jestem ciekawa tych zimowych
Rojodziejowa 08:43, 25 lut 2024

mrokasia napisał(a)
Asia, co do żywopłotu z irgi - nie wiem na ile szczelny na dole chcesz mieć ten żywopłocik? Na jakiej wysokości go cięłaś?
Możesz pobawić się trochę i ręcznie sekatorem poprzycinać boczne gałązeczki, szczególnie te u dołu - ja tak robiłam u siebie . To wpłynie na zagęszczenie krzaczków.
Dziś mam zamiar ciąć swój. Nożycami elektrycznymi. Górę i boki. Pewnie na samym dole też będę sekatorem przycinać przyrosty by dalej zagęszczać krzaczki.
No i oczywiście pamiętaj, żeby przyciąć swój żywopłocik jeszcze raz albo dwa w trakcie sezonu.

Kasia, to co jest na fotce ma jakieś 50cm. Może z jednej strony ciachnę mocniej?
Jak będziesz go ciąć to zrób mi proszę fotkę
mrokasia 09:03, 25 lut 2024

Rojodziejowa napisał(a)

Kasia, to co jest na fotce ma jakieś 50cm. Może z jednej strony ciachnę mocniej?
Jak będziesz go ciąć to zrób mi proszę fotkę

Oki, zrobię.
Dobrze widzę że z jednego krzaczka jest 5-6 pędów? Jak nie chcesz ciachać całości mocniej to możesz o połowę przyciąć np. po dwa pędy z kępy.
Rojodziejowa 09:22, 25 lut 2024

mrokasia napisał(a)

Oki, zrobię.
Dobrze widzę że z jednego krzaczka jest 5-6 pędów? Jak nie chcesz ciachać całości mocniej to możesz o połowę przyciąć np. po dwa pędy z kępy.

Tak. Te krzaczki są różne, ale mniej wiecej tak jak piszesz, jeśli chodzi i liczbę pędów