Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na huśtawce miło płynie czas...

Na huśtawce miło płynie czas...

jolanka 08:35, 13 kwi 2017

_Martini_ napisał(a)
Dzisiaj kolejne działania - kupiliśmy i wsadziliśmy dwie brzozy płaczące na placu i podsadziliśmy je danicami. Jutro zapoluję na jakieś bylinki wypełniające luki między nimi. Ledwo wkopaliśmy drzewka i rozhulała się wichura. Co jest kurdę z tą pogodą? Tulipanki wreszcie się otworzyły i znowu się nimi nie nacieszę. Jutro już znowu deszcz i pogoda do bani.

Widziałam te brzozy w szkółce. EMowi się bardzo podobają. Jak wreszcie zrobię do końca te "ramy" to na pewno u mnie też choć jedna zagości

Pogoda masakryczna, nic się nie chce
_Martini_ 08:43, 13 kwi 2017

Jolka, muszę jeszcze poczytać czy i jak przycina się takie brzozy, żeby kształtować korony. Jedna wydaje mi się ładnie rozkłada gałazki, druga trochę na jeden bok. Znajduję sprzeczne informacje co do terminu cięcia.
Szukam nadal Doorenbos, ale ceny mnie zabijają. Może uda się na koniec sezonu taniej kupić bo ja trzy potrzebuję.

Dzisiaj chociaż pogoda taka sobie od rana, muszę iść do ogrodu, robota czeka. Jak się obijałam tydzień, to teraz mam
mirkaka 09:02, 13 kwi 2017

2. Wsadziłam z gołym korzeniem piwonię, ale nie jestem pewna czy dobrze to zrobiłam. Wsadziłam na głębokość 5 cm, jak było napisane. Ale mam mieszane uczucia. Co z tym dalej począć? Odkopałam dzisiaj, żeby Wam pokazać.

Będę wdzięczna za wszelkie spostrzeżenia, uwagi i rady

Wykop ją, jest jeszcze malutka nic jej nie będzie i posadź tak aby nasada tego młodego pędu była na poziomie gruntu. Jeśli się uda to posadź tak aby korzeń był pod kątem w gruncie. Czyli krzywo, na ukos
Wygląda jakby rosła w samym piachu, jeśli masz kompost to włóż do dołka albo kup ziemię z worka.

_Martini_ 14:48, 13 kwi 2017

Mirko, dziękuję za cenną wskazówkę. Wróciłam właśnie z ogrodniczego z workiem ziemi i miałam się zabrać za tę piwonię, ale zrobiłabym to "na czuja". Niech tylko przestanie padać.
_Martini_ 14:53, 13 kwi 2017

Kilka migawek z ogrodu. Dzisiaj burzowo, co chwilę pada wiosenny przelotny deszcz.

Pączek białego rh Cunningham ??

Magnolia Burgundy trzyma swój jedyny kwiat. Na razie honorowo stoi przy wejściu, żeby się na niego napatrzyła

_Martini_ 14:56, 13 kwi 2017

Nazywam to miejsce sadem, bo mamy tu czereśnie, jabłonie, grusze i wiśnie

I jabłonka ozdobna za chwilkę, za momencik

_Martini_ 15:01, 13 kwi 2017

Rzeczone nowe nabytki brzózki

I brateczki mocno się zagęściły

Ogólnie w ogrodzie zielono, kolorów jeszcze mało, ale czekam cierpliwie. Mam nadzieję, że latem będzie tak jak zaplanowałam.

Dzisiaj wsadziłam cztery nowe róże. I kupiłam bukszpany, żeby "zakleić" dziury w obwódce. A za chwilę akcja reanimacja piwonii i jeszcze muszę przesadzić Swany do donic. Ale pogoda nawet sprzyja
AngelikaX 16:02, 13 kwi 2017

Ale ślicznuśne masz te bratki, takie bieluśienkie fajnie ze stokrotami grają
Chwalę też nowe zakupki
Mam też takie zestawienie kolorystyczne tulipanów biel - ciemny fiolet (Dark Queen i Antarctica) choć w tym roku jakby w mniejszej ilości... mają focha czy coś ?

Co do mojego powojnika mam odmianę Solina - z tego co wyczytałam silnie rośnie, nadaje się na południową wystawę i najważniejsze wpasowuje się w obraną game kolorystyczną. Mam nadzieję, że choć Twojego dogoni w tym sezonie, bo na razie lichotka raptem 70-80cm ma
MirellaB 16:05, 13 kwi 2017

_Martini_ napisał(a)
Dziewczyny, pilnie poszukuję kłosownicy do kupienia. Nigdzie w necie nie mogę znaleźć.

A ja dzisiaj widziałam trawę kłosówka miękka - czy to jest coś podobnego? Bardzo fajna była ta trawa.

Edit. Sprawdziłam to nie to samo, ani podobne.
MirellaB 16:12, 13 kwi 2017

Ale piękne tulipany Bardzo mi się to zdjęcie podoba