Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » NewLife w ogrodzie

NewLife w ogrodzie

LyraBea 10:02, 29 wrz 2016

anka_ napisał(a)
Beatko a dlaczego nie iść w drugą stronę- zimozielone są i bukszpany i tuje. Więc może coś co super sie przebarwia na jesieni a zimą główne skrzypce gra kora i pokrój. Coś na styl klonu strzępiastokorego...
Śliczny ten klon. NIe znałam. Takie drzewa kocham i to jest już coś w deseń mojego kombinowania jeśli zwykła kulka na nóżce niska nie stanie. Nawet przymiarkę kaliny koralowej zrobiłam, bo mam na stanie a teraz tak ślicznie się wybarwiła, że pomyślałam, że piękny akcent na tle tuj by zrobiła. Trochę dalej, jeśli mi się nie odwidzi, planuję 3 platany, więc nie wiem, czy taki klon nie byłby zbyt na kupie z platanami, ale typ świetny i już będę o klonie myślała, gdzie jak nie tu go kiedyś mieć
Dominika11 napisał(a)
widze, że szalejesz zakupowo - cebulowe na topie

i plany w toku - dzieje sie dzieje
Czy ja nie pisałam, że mam już szlaban na zakupy? I to było (określając kolejnym ogrodowiskowym wskaźnikiem, jakieś 200cebul i kilkanaście trawek temu). Wczoraj przyszło zamówione 5 hortensji Polar Bear i Gracimuski. Mam nadzieję, że jeszcze zdążą się zadomowić w moim ogrodzie przed zimą. Cieszę się, że się dzieje. Pozdrawiam Dominisiu.
Ewa777 napisał(a)
Plan masz super wyrysowany Świetnie rozplanowałaś rabaty - lubię takie kształty
Ewcia, "falistość" rabat trochę się zmieni, bo co fajnie mi się wyrysowało cyrklem na kartce, potem przeniesione na ogród jakoś nie do końca ma swój urok. Ale ogólny sens i ramy ogrodu zostają. Tego się trzymam.
LyraBea 10:03, 29 wrz 2016

anbu napisał(a)

Na O nawet czas inaczej płynie ha ha ha
Macham Bea
Kilka koszeń trawnika temu, kilkaset cebul temu itd. itd. Zgadza się...I aby do wiosny
LyraBea 10:05, 29 wrz 2016

kasja83 napisał(a)
Ale planisko Beatko!!Zapowiada się ciekawie. Mówisz, że obraziłaś się na tulipany?
Tak sobie machnęłam wczesną wiosną i teraz ogólnego zarysu planu staram się trzymać. Tak, na tulipany jestem obrażona. Zawiodłam się na nich. Niech sobie nie myślą, że im tak szybko wybaczę. Przetrzymam kilka lat, to może przestaną mi takie numery robić jak w starym ogrodzie
Dominika11 10:06, 29 wrz 2016

też się cieszę, że się u ciebie dzieje

gdzie zamawiałaś gracki ??? i pokaż fotki
LyraBea 17:34, 29 wrz 2016

Dominika11 napisał(a)
też się cieszę, że się u ciebie dzieje

gdzie zamawiałaś gracki ??? i pokaż fotki
Na A. Zaryzykowałam, ale wcześniej poprosiłam na e-mail fotkę real i dopiero wtedy stwierdziłam, że zaryzykuję. Przyszły bardzo fajne roślinki jak na tę cenę - 10,70zł/ gracillimus a hortki polar bear po 20,70zł/szt. Duże sadzonki, trochę wybujałe, ale jak przezimują dobrze, to w przyszłym sezonie powinnam cieszyć się ślicznymi kwiatostanami. Tylko jedno male pytanie, czy to są Polar Bear?
LyraBea 17:48, 29 wrz 2016

Robota wre. W trakcie przygotowania wypasionych dołków:

I posadzone:

A wspominałam, że miesiąc temu pomylili się i zamiast hakone all gold przysłali mi 9 rozplenic hameln gold. Wczoraj dosłali właściwe sadzonki hakone. Takie trochę bidulki, ale może przetrwają. W ramach przeprosin mam 10szt. Tak więc mam i rozplenice i hakone. Bardzo pozytywnie odbieram sklep.
Hakone, które okazały się rozplenicami hameln gold:

I dosłane wczoraj sadzonki hakone:
LyraBea 18:03, 29 wrz 2016

Najwyraźniej dopadło mnie ogrodowe ADHD, o które bym samej siebie nie podejrzewała, bo miałam nie ruszać tego miejsca do wiosny a gonię z rabatą jakby jutro miał nastać koniec świata. Na razie na środku zadołowana w doniczce kalina koralowa, bo miejsce dalej czeka na właściwy wybór:

Na próbę postawiam donicę. W jej miejscu widzi mi się stożek...I już kombinuję.

I spojrzenie na "rabatę z rozmachem". Uwielbiam ten moment, gdy słońce chyli się ku zachodowi i pięknie muska promieniami stipę i tuje.

Trzmielina oskrzydlona zaczyna "goreć" a juka guard świeci:

asiak 20:38, 29 wrz 2016

Beatko, dasz mi namiar na tego sprzedawcę na A na priv?
Ładnie masz na rabatach?
BasiaLT 21:21, 29 wrz 2016

Beatko widzę że zamiast spowalniać przed zimą to ty się coraz bardziej rozkręcasz. Zakupy świetne a rabaty wyszły cudnie
Psiamama 21:40, 29 wrz 2016

Beata stożek w tym miejscu bardzo dobrze ci się widzi Dobrze kombinujesz jak zawsze. Rabata ze stipami... ach
Podaj mi proszę na priv namiar na tego sprzedawcę.