Może jako towarzystwo dla bukszpanów jakiś stożek? Np. piękna kalina japońska? Kalin jest sporo. Znane najbardziej są te popularne Boule de Neige i kilka innych, ale są inne, o wiele piękniejsze, pachnące , przebarwiające się jesienią.
Lilak Mejera jako kulka szczepiona na pniu? Cudownie pachnie jak kwitnie, można go ciąć.
Stożek byłby super, ale zanim sama wyhoduję, to miną lata, z zakupami formowanego w okolicy trudno. A coś na pieńku od razu zrobi takie tyci "wow". Wygooglowałam i lilaka i kalinę japońską. Jak cos na nóżce, to wolałabym, żeby na zimę listków nie gubił. Ale jestem wymagająca, co nie?
Dalej kombinują i nawet mnie to cieszy, bo już 3 ogrodnicze zwiedziłam, typuję różności, ale impuls kupowania mnie nie dosięgnął. Czyżby świadome planowanie się u mnie wykluło? To takie niepodobne do mnie.
Dziękuję Jolu za typ.
Beatko a dlaczego nie iść w drugą stronę- zimozielone są i bukszpany i tuje. Więc może coś co super sie przebarwia na jesieni a zimą główne skrzypce gra kora i pokrój. Coś na styl klonu strzępiastokorego...