Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » NewLife w ogrodzie

NewLife w ogrodzie

Toszka 13:11, 05 maj 2016

pociągnę jeszcze temat hakuro - niestety, ona ma tendencję do bardzo szybkiego starzenia się, dlatego cięcie w praktyce ją odmładza i prowokuje do wypuszczania śpiących oczek. Niecięta systematycznie wypuszcza nierównomierne gałęzie, ktore z wiekiem mają tendencję do zamierania. Dlatego częste cięcie jako takie nie jest fanaberią, a przede wszystkim utrzymaniem tej wierzby w doskonałej kondycji. Ostatnie cięcie, w zależności od pogody robi się w sierpniu/wrześniu. Pierwsze cięcie bez pośpiechu, niech ożyje i zacznie mieć pączki.
kasia_w 13:20, 05 maj 2016

Witaj
Piękny zadbany ogródek miałaś i z pewnością mieć będziesz, choć taki teren to nie lada wyzwanie. Także miałabym problemy z myśleniem wielkoplanowym

Mam 5 hakuro, tnę regularnie, niestety jedno po ataku szkodników w zeszłym sezonie już nie jest tak okazałe, jak reszta. To nie są drzewka "na zawsze " ale i tak lubię
Margo 22:00, 05 maj 2016

Piękny ogród miałaś
I ja go nawet na żywo podziwiałam kiedyś : D
Anusia 07:35, 06 maj 2016

Kochana miałaś piękny ogród no i nie pomyliłam się w ocenie. Jesteś juz doświadczoną ogrodniczką Teraz to tylko trzeba przenieść na większy obszar. Fakt to nit jest łatwo. Ja zaczynałam od zwykłych babcinych roślinek i tak naprawdę wcześniej nie angażowałam się w ogród. Dopiero teraz od kilku lat z Ogrodowiskiem odkryłam nową pasję Miłego dnia pozdrawiam wreszcie z ciepłych i słonecznych Żuław.
elmagra 09:31, 06 maj 2016

Toszka napisał(a)
pociągnę jeszcze temat hakuro - niestety, ona ma tendencję do bardzo szybkiego starzenia się, dlatego cięcie w praktyce ją odmładza i prowokuje do wypuszczania śpiących oczek. Niecięta systematycznie wypuszcza nierównomierne gałęzie, ktore z wiekiem mają tendencję do zamierania. Dlatego częste cięcie jako takie nie jest fanaberią, a przede wszystkim utrzymaniem tej wierzby w doskonałej kondycji. Ostatnie cięcie, w zależności od pogody robi się w sierpniu/wrześniu. Pierwsze cięcie bez pośpiechu, niech ożyje i zacznie mieć pączki.

jeśli mogę to i ja zapytam w twoim wątku o hakuro. Moja nie jest zbyt gęsta ale ma juz liście. ciac tam gdxie sa liscie? Do tej pory cielam gałązki bez lisci i faktycznie rozrasta się. jesli ciac to ile cm galazek zostawic?
Toszka 09:46, 06 maj 2016

zostawiasz gałązki za drugim, max. trzecim oczkiem (miejsce, z którego wyrastać będą nowe gałązki). Oczywiście tniesz gałązki z liśćmi. Formuj kulę, zgrabną kulę jak np. formuje się bukszpany. Tak formowana wierzba, jak łapie długie, nowe przyrosty wygląda jak rożświecona, jak z aureolą
Ważne, by ciąć co 6 tygodni. Takie cięcie także utrudnia szkodnikom zasiedlenie się. Uprzedzam tylko, że różowe przyrosty są tylko kiedy temperatura nie jest zbyt wysoka. W upały, kiedy noce są równie ciepłe różowy kolor zanika.
LyraBea 11:54, 07 maj 2016

bql3 napisał(a)
Witaj,

Beato wpadłem do Ciebie się przywitać - bo dziś właśnie odkryłem Twój wątek.

pozdrawiam gorąco
Jan

Witaj Janie
Nie mam pojęcia jak to sie stało, że przeoczyłam Twoją wizytę. Przepraszam za niegościnność i brak należytego przyjęcia co też nadrabiam. Zapraszam częściej. Ja też nie omieszkam do Ciebie zajrzeć.
Pozdrawiam.
Toszka napisał(a)

kasia_w napisał(a)
Witaj
Piękny zadbany ogródek miałaś i z pewnością mieć będziesz, choć taki teren to nie lada wyzwanie. Także miałabym problemy z myśleniem wielkoplanowym

Mam 5 hakuro, tnę regularnie, niestety jedno po ataku szkodników w zeszłym sezonie już nie jest tak okazałe, jak reszta. To nie są drzewka "na zawsze " ale i tak lubię

W poprzednim ogrodzie krótko cięłam wszystkie moje wierzby i odwdzięczały się potem ładnymi koronami. Tu jakoś tak tylko raz ją potraktowałam sekatorem i zostawiłam. Chciałam żeby ją było widać i źle wyszło. Już przyciachana w pień prawie
LyraBea 11:59, 07 maj 2016

Anusia napisał(a)
Kochana miałaś piękny ogród no i nie pomyliłam się w ocenie. Jesteś juz doświadczoną ogrodniczką Teraz to tylko trzeba przenieść na większy obszar. Fakt to nit jest łatwo. Ja zaczynałam od zwykłych babcinych roślinek i tak naprawdę wcześniej nie angażowałam się w ogród. Dopiero teraz od kilku lat z Ogrodowiskiem odkryłam nową pasję Miłego dnia pozdrawiam wreszcie z ciepłych i słonecznych Żuław.

U mnie susza okrutna. Pilnuję nasadzeń wokół domu i trawnika, bo już by marnie było. Udalo mi się w B dostać te węże skraplające. To świetna sprawa. Poprzetykałam na rabacie od strony podjazdu i mogę zapomnieć o podlewaniu. Sprawdziłam, że przez godzinę 45metrowy wąż zużywa około 145litrów A ziemia nasączona wodą. W tygodniu dokupię 30metrów w A i przeplotę pod tujami tu przy domu.
Dzisiaj już o 7mej podlewałam warzywnik, bo upal.
A co do doświadczenia to lata nie we wszystkim przełożyły się na to doświadczenie. Ja wychodziłam z założenia jak ma rosnąć to niech rośnie. I widocznie intuicja mnie nie zawodziła i miłość do roślin była odwzajemniona. Teraz mam więcej wątpliwości czy na coś ładnego mnie jeszcze w tym moim życiu stać.
Pozdrawiam upalnie.
LyraBea 12:02, 07 maj 2016

Margo napisał(a)
Piękny ogród miałaś
I ja go nawet na żywo podziwiałam kiedyś : D

Ooooo, zaskoczenie. Kolejna Rumianka? A może się znamy? Fajnie Cię gościć. Zapraszam.
LyraBea 12:08, 07 maj 2016

No i znalazłam jednak etykiety od niezidentyfikowanych żurawek. Dobrze, że ja lubię wszystko zbierać