Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » NewLife w ogrodzie

NewLife w ogrodzie

elmagra 12:49, 07 maj 2016

Toszka napisał(a)
zostawiasz gałązki za drugim, max. trzecim oczkiem (miejsce, z którego wyrastać będą nowe gałązki). Oczywiście tniesz gałązki z liśćmi. Formuj kulę, zgrabną kulę jak np. formuje się bukszpany. Tak formowana wierzba, jak łapie długie, nowe przyrosty wygląda jak rożświecona, jak z aureolą
Ważne, by ciąć co 6 tygodni. Takie cięcie także utrudnia szkodnikom zasiedlenie się. Uprzedzam tylko, że różowe przyrosty są tylko kiedy temperatura nie jest zbyt wysoka. W upały, kiedy noce są równie ciepłe różowy kolor zanika.

Czy mogę przyciąć np dziś skoro już w kwietniu ją przycinałam (ale niezbyt). Ten limit co 6 tygodni to jakiś bardzo restrykcyjny jest?
Margo 14:44, 07 maj 2016

LyraBea napisał(a)

Ooooo, zaskoczenie. Kolejna Rumianka? A może się znamy? Fajnie Cię gościć. Zapraszam.

Jeśli masz siostrę Marzenę to na pewno się znamy
Ewa777 17:05, 07 maj 2016

Beatko, trafiłam do Twojego ogrodu, bo zaglądasz do Magdy i zauważyłam, ze jesteś z okolic Trójmiasta Ciesze się, że jest nas coraz więcej w okolicy
Przeczytałam Twój wątek ze zmaganiami nad tworzeniem ogrodu. Już dużo zmieniło się przez rok, a zobaczysz ile zrobisz przez kolejny. Za kilka lat ogród będzie nie do poznania

Wpadłam też do Ciebie, żeby zaprosić Cię do mnie 4 czerwca robię u siebie grilla dla znajomych z Ogrodowiska Jeżeli masz czas i ochotę, to zapraszam - poznamy się osobiście
Dominika11 17:55, 07 maj 2016

Witaj Beatko u mnie też bardzo słoneczna pogoda
widzę, że Toszka dała wykład o cięciu hakuro - sama się co nieco dowiedziałam
LyraBea 11:29, 08 maj 2016

Ewa777 napisał(a)
Beatko, trafiłam do Twojego ogrodu, bo zaglądasz do Magdy i zauważyłam, ze jesteś z okolic Trójmiasta Ciesze się, że jest nas coraz więcej w okolicy
Przeczytałam Twój wątek ze zmaganiami nad tworzeniem ogrodu. Już dużo zmieniło się przez rok, a zobaczysz ile zrobisz przez kolejny. Za kilka lat ogród będzie nie do poznania

Wpadłam też do Ciebie, żeby zaprosić Cię do mnie 4 czerwca robię u siebie grilla dla znajomych z Ogrodowiska Jeżeli masz czas i ochotę, to zapraszam - poznamy się osobiście

Ewcia, jak miło, że do mnie wpadłaś Ja już po cichu u Ciebie kilkakrotnie byłam i też się ucieszyłam, że w ogrodowisku są osoby z moich okolic Widziałam też zdjęcia z Twoich odwiedzin u Magdy i pomyślałam sobie, że fajnie tak się spotykać Bardzo miło mnie zaskoczyłaś i ucieszyłaś zaproszeniem na zlot ogrodowiskowy. Będę zaszczycona móc Cię i inne zakręcone pozytywnie ogrodomaniaczki poznać osobiście. Jeśli nic się po drodze nieprzewidzianego nie zdarzy, to jestem. Zagadam na privie wkrótce.
Pozdrawiam cieplutko.
LyraBea 11:42, 08 maj 2016

Margo napisał(a)

Jeśli masz siostrę Marzenę to na pewno się znamy

Mam
Kurcze, nie kojarzę Ciebie Gosiu. Muszę podpytać siostrę
Ewa777 15:55, 08 maj 2016

LyraBea napisał(a)

Ewcia, jak miło, że do mnie wpadłaś Ja już po cichu u Ciebie kilkakrotnie byłam i też się ucieszyłam, że w ogrodowisku są osoby z moich okolic Widziałam też zdjęcia z Twoich odwiedzin u Magdy i pomyślałam sobie, że fajnie tak się spotykać Bardzo miło mnie zaskoczyłaś i ucieszyłaś zaproszeniem na zlot ogrodowiskowy. Będę zaszczycona móc Cię i inne zakręcone pozytywnie ogrodomaniaczki poznać osobiście. Jeśli nic się po drodze nieprzewidzianego nie zdarzy, to jestem. Zagadam na privie wkrótce.
Pozdrawiam cieplutko.

Beatko, to zlot nie będzie, a tylko spotkanie Na zloty przyjeżdża z pół Polski U mnie by się nie pomieścili. Mam malutki ogródek Cieszę się, że masz ochotę spotkać się z nami
Dominika11 16:06, 08 maj 2016

pozdrawiam niedzielnie
anbu 16:07, 08 maj 2016

Beata co tam poczynasz w ogrodzie, hę?
Rumianka 22:40, 08 maj 2016

Beatko, nie szalej z ciężkimi pracami w ogrodzie, skoro kręgosłup masz w nie najlepszej kondycji...Wiesz, że zdrowie jest najważniejsze...Ogród nie zając nie ucieknie...Rób takim tempem na ile ci sił wystarczy, nie za wszelką cenę, bo często to się mści...