Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ... Kiedy czegoś gorąco pragniesz...

... Kiedy czegoś gorąco pragniesz...

Maly_Bialy_D... 23:19, 22 mar 2017

pestka56 napisał(a)
Cienkie linki stalowe z naciągami mam do podwiazywania róż na całej prawie 3 m wysokości ścianie domu. Pod dachem przez podbitkę wkręcone haczyki i na dole tuż nad podmurówką. Zdaje egzamin

Dana, naprawdę nareszcie

Kasiu jakiej średnicy masz te linki, czy pamiętasz? rozbieżność jest duża.
Basilikum 06:41, 23 mar 2017

mojemu wlasnie chorobowe sie skonczylo. Ja czekam w kolejce. Najpierw dach (juz skonczony) potem przyczepa (konczy sie) a na koncu ja. W piatek Maja promocje 10% na wszystko w budowlanym to kupimy krawezniki i moze sie wreszcie doczekam chociaz jednego poletka
pestka56 08:06, 23 mar 2017

Basia, to teraz czekamy aż Dana zacznie szaleć domowo Lubię takie wiadomości.

Lineczki są cienkie, może milimetr, półtora. Wybierałam na oko. Zmierzęjak wrócę po południu.

Warzywnik wyszedł boski. A mój się po tej zimie zaczął po latach rozpadać a nie mamy czasu się nim zająć. Na nic nie mam w tej chwili czasu W ogrodzie ledwie co robię.
Maly_Bialy_D... 08:35, 23 mar 2017

Izabelko swoje trzeba odczekać, tylko czemu jesteś na końcu kolejki Niestety nie da rady wszystkiego zrobić od razu. Skąd ja to znam.
Gdzie Cię wywiało tak daleko? ja dopiero zerknęłam skąd jesteś, myślę sobie, może gdzieś blisko... W pięknym miejscu żyjesz, mamy niedaleko tam kuzynkę Zachwyca mnie porządek i wioseczki takie wymuskane u Was, kolorowe, nie to co u nas - rozpadające się domy, bo nie stać kogoś mentalnie lub finansowo, by o to zadbać

Kasiu prawda, że Dana przyniosła wspaniałe wieści? cieszę się jej szczęściem, należało się dziewczynie, długo czekała i się doczekała pewnie wróci na FM niebawem
Właśnie najbardziej mi się opłaca kupić te 1 mm linki Domyślam się, że one "znikają" pod roślinami? Masz jakieś zdjęcie, możesz pokazać, jak to mniej więcej wygląda u Ciebie? Dziękuję za pochwałę warzywnika, mojemu tacie się nie podoba na szczęście to mój ogródek Mówisz, że Twój się rozlatuje? Ile lat wytrzymał? ja nie mam grubych desek, tylko 2,5 cm około, więc dajemy mu około 5 lat w porywach. Jak się rozwali będę chciała (jeśli będzie mnie stać) zrobić z ceglany.
Teraz też mam armagedon zawodowy, z trudem wyłuskałam trzy dni na grządki i muszę nadrabiać zaległości, akurat sezon trwa, więc najbliższe dwa tygodnie zamiast siać - praca
Gdzieś z tyłu głowy kołacze mi jeszcze jedna niespokojna myśl. Miejsce z boku domu, gdzie w ubiegłym sezonie częściowo miałam warzywa i docelowo ma być oczko wodne- zarasta perzem i on się rozprzestrzenia w głąb. Nie chcę chemii stosować, a kopać tam nie mogę, bo fizycznie tego nie zrobię. ( nie ma opcji na jekieś bordery) Plecy już mi odmawiają posłuszeństwa. Na miejscu, gdzie rósł groszek nie ma możliwości wbicia wideł głębiej niż na 2 cm, bo samo drobniutkie szkło. Rok temu dziurkę 0,5 m x 0,5 m x 0,5 m "czyściłam" na kolanach cały dzień. Wiele potrafię zrobić, wyjęłam już niejeden dziwny, czy wielki odpad z ziemi, ale tego wiem, że nie zrobię ludzką siłą. Na koparkę i wywózkę nie mam funduszy, płot czeka w kolejce. Ten perz mnie martwi, świetnie sobie radzi między śmieciami w ziemi, a widłami wyjmowałam go najskuteczniej.
Basilikum 15:52, 23 mar 2017

Basiu ja tu z milosci siedze

W Pl tez coraz lepiej domy i ogrody wygladaja i na wioskach tez a u nas tez trafiaja sie takie rozpadajace. W naszej wiosce np jesden Taki stoi (na szczescie troche z tylu i go nie widac), drugiego sie rok temu pozbylismy.

Perz tez mam i w coraz wiecej miejscach go widze. Nie mam pojecia jak sie go skutecznie pozbyc.
Jakie wymiary Maja twoje skrzynie? u mnie chyba beda ciut podwyzszone krawezniki
Maly_Bialy_D... 17:27, 23 mar 2017

No chyba, że z miłości
Moje skrzynie na wysokość mają 40 cm ( dwie dechy po 20 cm), grubość jak dobrze pamiętam 2,5 cm, długość 2,4 m, szerokość 1,2 m; do tego mam deskę, która opiera się na bokach skrzyni i służy za ławeczkę. Deskę mogę dowolnie przekładać, np. między dwiema skrzyniami wisi nad ścieżką. Wygodnie z niej sięgnąć do środka grządki. Tylko boki muszę oszlifować jej i zaimpregnować.
W przyszłym roku może dorobię szerokie listwy na płasko, na górę skrzyń, żeby też można na nich było przycupnąć.
Na niedzielę jestem wstępnie umówiona z panem w sprawie ogrodzenia z przodu. Zobaczymy czy coś z tego wyjdzie Teraz oddaję się cała pracy zawodowej, żeby wysupłać czas na ogród, jak się ociepli
pestka56 20:32, 23 mar 2017

Sorry, jak pracy nie ma to nie ma, a jak jest to mnie przywala. Odezwę się jutro, albo w nocy.
Maly_Bialy_D... 10:29, 24 mar 2017

Wiem Kasiu, mam to samo poczekam
Mając to szczęście, że pracuję w domu wyskoczyłam na poranną kawę do warzywniaka, wsadziłam czosnek i wysiałam małą partię sałaty i rzodkiewek Wszystkim życzę takiego słonka, jak u nas
Oznaki wiosny, budzą się roślinki do życia i u mnie
rabarbar

agrest

Czy ktoś pomoże, co mi tu rozkwita?

Basilikum 16:54, 24 mar 2017

nie mam pojecia, ale widac ze dlugo nie musisz czekac na kwiaty
Maly_Bialy_D... 16:55, 24 mar 2017

Wygląda na to, że poczekam, aż się całkiem rozwinie biały pąk