Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ... Kiedy czegoś gorąco pragniesz...

... Kiedy czegoś gorąco pragniesz...

gosika67 08:05, 25 mar 2017

Cześć Basia,wiosennie u Ciebie, kwiat trochę podobny do stokrotki ale liście ma takie okazałe. Też chciałam kupić kupić agrest na nóżce.
Wczoraj zaopatrzyłam się w bratki i stokrotki.
Jakie na dzisiaj masz plany?
Maly_Bialy_D... 12:24, 25 mar 2017

Cześć Gosieńko właśnie mi to też tak wygląda, w ubiegłym roku siałam stokrotki i złocienie, kwiat wygląda mi na coś w tym stylu, tylko potem miałam taki armagedon ogrodowo - sprzątający, wysiewaliśmy do tego nieplanowaną trawę i większość mi poginęło. W tym roku już mam wszystko poukładane, wiem gdzie, co i jak Doświadczenia uczą
Dzisiaj trochę musiałam zaszaleć w domu, galeryjka straszyła na ścianie reniferami, musiałam je na jakieś ptaszki i kwiatki powymieniać, bo wiosna na całego

Dosiałam rano troszkę sałaty rzymskiej, królowej majowych i szczawiu i to tyle. Wieczorem imprezujemy, a teraz muszę popracować zawodowo, jak i cały przyszły tydzień. Chcę się wyrobić do przyszłego weekendu i wtedy już ruszam z ogrodowym szaleństwem

No i wczoraj pod brzozą jednego skromnego barwinka posadziłam, to tyle

Stokrotki będą u mnie na łące kwietnej, kupiłam też przymiotno do donicy na werandzie będę wysiewać. Ja większość z nasion, bo taniej, więc muszę trochę poczekać na kwiatki. Za to mam satysfakcję, że sama
Agresty od taty dostałam z ogródka, już owoce miały po posadzeniu u mnie
gosika67 13:26, 25 mar 2017

Basia też kiedyś miałam przymiotno ale mi wymarzło, to takie fioletowe kwiaty?
Maly_Bialy_D... 14:55, 25 mar 2017

https://www.google.pl/search?q=przymiotno+Karwi%C5%84skiego&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiztvSd5_HSAhVMchQKHfGtAHgQ_AUIBigB&biw=1164&bih=813

Inaczej hiszpańska stokrotka
gosika67 14:58, 25 mar 2017

To ja miałam te filetowe z żółtymi oczkami.Muszę popatrzeć w szkółkach za nim, a może zrobi mi niespodziankę i gdzieś się pojawi. Jak prace w warzywniaku. Pogodę masz ładną bo u nas wieje niemiłosiernie.
Basilikum 15:12, 25 mar 2017

sliczna
a dzis wypatrzylam na trawniku, ze stokroek juz calkiem duzo jest
i motyle

siedze caly dzien w ogrodzie dzis
gosika67 15:14, 25 mar 2017

Śmieszna ta nasza nazwa przymiotno ale kwiecie ładne, delikatne.
pestka56 18:39, 25 mar 2017

Linki, bo zapomnę
Jedną różę mam rozpiętą na lince około 0,8–1,0 mm. Alchymista „wieszałam pierwszego i kupiłam linkę grubszą – 1,2 mm, bo myślałam, że tak trzeba. Tymczasem ta cienka utrzymuje bez problemu jakieś 5–6 m2 pedów róży.
Maly_Bialy_D... 14:52, 26 mar 2017

Kasiu dzięki za info
Dziś miał przyjechać facet od płotu i się nie odzywa, nic nowego :/ kocham takich "specjalistów".
Też pognałam na dwór, bo choć wieje - pięknie słonko świeci.
Wczoraj wyczaiłam, że niestety ale kot sąsiadów robi sobie kuwetę z mojej grządki Wściekłam się niemiłosiernie i szybko poszukałam metod domowych w internecie. Otóż nasączyłam waciki octem ( ponoć koty nie znoszą) i w każdym rogu skrzyni włożyłam do otwartego woreczka - tak, by otwór worka był skierowany w bok, a nie ku górze, wszystko przytrzaśnięte kamieniami. Dziś waciki nadal są mokre i wydzielają zapach - nie zauważyłam żadnego kota, ale zobaczymy, co z tego będzie Pewnie zamiast woreczków można też zastosować leżący słoiczek.
Czytałam, że lawendy koty nie lubią, to kupię i dosadzę po sztuce na grządkę. Wywaliłam ze złości całą kocimiętkę z ogrodu, trudno, zastąpię ją lawendą, którą zresztą uwielbiam.
Posiałam groszek. Przycięłam suche trawy i bukszpany. Zostawiłam gałązki do ukorzenienia. Przegrabiłam kawałek trawy z przodu i napowietrzyłam widłami i to chyba tyle na dziś.
Moje nowe róże puszczają nieśmiało różowe zawiązki

Motyl u mnie też był, pszczoły uwijają się w krokusach
Maly_Bialy_D... 18:33, 26 mar 2017

Był pan od płotu, no mało nie zawołał