Niedawno korzystając z kilkunastostopniowej pogody na plusie byłam w szkółce, kupiłam dwa cyprysiki alumigold, brzozę youngi nieszczepioną, ostrokrzew, kalinę wawrzynowatą, derenia midwinter fire i laurowiśnię wschodnią. Teraz przeczekują mrozy w garażu...
Zamówiłam jeszcze dwa świerki serbskie dla mojego jednego samotnika do towarzystwa oraz dwa średnie cisy. Kiedy pogoda się poprawi jadę je odebrać

Kupiłam więcej maty słomianej, by zasłonić cały tył ogrodu i narożnik z podniesionymi grządkami.
Przez internet zrobiłam też zakupy, które będą wysłane przy stosownej pogodzie.
Zrobię mieszany żywopłot od strony sąsiada z brzydkim widokiem. Roślinki kupiłam małe, bo były tanie, ale za kilka lat z pewnością będą cieszyły moje oczy. Mam nadzieję, że w przyszłości część z tych roślinek uda mi się samodzielnie rozmnożyć.
Kupiłam:
KOLUMNOWY BERBERYS THUNBERGA ERECTA
TAWUŁA VAN HOUTTE'A Spiraea vanhouttei
TAWUŁA SZARA GREFSHEIM SPIRAEA
RÓŻA OKRYWOWA SEA FOAM
PĘCHERZNICA KALINOLISTNA RED BARON
PĘCHERZNICA KALINOLISTNA NUGGET
IRGA ROZESŁANA EICHHOLZ
DEREŃ BIAŁY BATON ROUGE MINBAT
DEREŃ BIAŁY ELEGANTISSIMA
PERUKOWIEC PODOLSKI ROYAL PURPLE
PĘCHERZNICA LUTEUS
ROZCHODNIK OKAZAŁY BRILLANT
ROZCHODNIK CARL SEDUM
TAWUŁA JAPOŃSKA GOLDMOUND
BERBERYS THUNBERGA GREEN CARPET
ŻYWOTNIK BRABANT
ŻYWOTNIK MIKY
ŻYWOTNIK THUJA GLOBOSA AUREA
ŻYWOTNIK ZACHODNI SUNKIST
ŻYWOTNIK SZMARAGD
w tym niektóre po kilka sztuk.
Szykuję sobie małe rewolucje ogrodowe na wiosnę w trzech miejscach ogrodu, które docelowo mają stworzyć osłonę przed niechcianym widokiem

Nie mogę się doczekać i zacieram ręce.
Zaliczyliśmy już grilla w ubiegłą niedzielę, mieliśmy 15 stopni na plusie.
Posprzątałam częściowo ogród po zimie, kupiłam wycinarkę do darni, czy jak to tam się nazywa ( taki okrągły szpadelek) i podziałałam na przednich rabatach, wygląda już trochę ładniej. Sprawiłam sobie też ładną podpórkę do mojej róży wedding piano. Tata mi podaruje kilka krzaczków forsycji.
Czekam z utęsknieniem na wiosnę
Pozdrawiam wszystkich cieplutko!