Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

malgol 15:04, 03 paź 2018

Toszka napisał(a)
Przegapiłam pytanie o kompost. Ja co jesień mulczuję rabaty kompostem. Piszę o tym od kilku lat I nie zawsze na to daję korę, bo na jesieni jest - zazwyczaj- wilgotno i nie ma ryzyka, że kompost wyschnie. Na kompost przy stabilnym -5 daję liście. I tak od lat robię. Korę daję natomiast wiosną, aby zmniejszyła parowanie gleby.

Ten jesienny kompost zawsze mieszam z dolomitem lub mączką i nie żałuję obornika. Bywa, że kompost mieszam jeszcze z przekompostowaną drobną korą.

Właśnie w tym tygodniu przesiewam kompost

Natomiast na wiosnę kompost daję w dołki i do warzywniaka.

uff, Toszko jak dobrze ,że jesteś i czuwasz
Toszka 15:06, 03 paź 2018

w poprzednim poście jest do ciebie dopisek
malgol 15:18, 03 paź 2018

Toszka napisał(a)

wbrew pozorom warto jest przyciąć korzenie przed sadzeniem. Oczywiście u roslin które nie mają wrażliwego na uszkodzenia systemu korzeniowego, np. ciemierniki, magnolie etc.
Ale np. u traw i wielu carexów to podstawa. Wykopane korzenie powinno się oczyścić z martwych, zbutwiałych i przyciąć nawet do 1/3. Łatwiej jest się korzeniom rozkrzewić na nowo, aniżeli pokonać zbutwiałe i często zagrzybione. I łatwiej jest rozłożyć w dołku skrócone korzenie niż wpychać gęstwinę. Ale na takie "manewry" najlepsza jest wiosna.

Przekonaliście mnie wszyscy Bede te korzenie nie tylko rozluźniać ,ale też przycinać.Przyznam,że czasem to robie z konieczności , gdy bryła nie chce się upchac do dołka,ale teraz zadbam o to specjalnie
waldek727 15:56, 03 paź 2018

frezja napisał(a)

Widzisz Małgosiu..ciekawe dlaczego tak jest ..hmm. Gdzie nie zapytam cisza. Chyba każdy boi się odpowiedzi czyżby to aż tak trudny temat ??

Nie doczekałam odpowiedzi i rozsypałam tam, gdzie potrzebowałam. Resztę do dużych donic i czeka na wykorzystanie; musiałam zrobić miejsce na nowy, a sporo tego już jest.
Podczas poszukiwań znalazłam ten filmik
https://www.youtube.com/watch?v=mWmQ4m6_v0M
Ja takich pytań nie unikam. Odpowiedziałem Ci w swoim wątku.
Toszka 18:08, 03 paź 2018

Żadne z nas nie unika pytań. Czasami tylko łatwo je przegapić...mnie to się zdarza, zwłaszcza jak postów sporo do przeczytania i babska ciekawość goni co jest dalej napisane. No i moja przyjaciółka-Skleroza bierze górę w takich momentach.
A jak nie znam odpowiedzi to odsyłam albo do Waldka, albo do Mazana albo do innego forumowego specjalisty. No taka sprytna jestem

Czasami warto na pw przypominać i pokazywać paluszkiem, że pytanie gdzieś na wątku wisi bez odpowiedzi
to bardzo skuteczna metoda
malgol 21:10, 03 paź 2018

Toszko, nawet nie wiesz jak ja się cieszę, że do mnie zagladasz ja to się dzisiaj dziwić zaczęłam, jak mi ten ogród rośnie skor tych bledow, tyle popelniam : (

Toszka 07:07, 04 paź 2018

Gosiu, ten kto mówi, że błędów nie popełnia ten najzwyczajniej...kłamie.
Ogród tak jak i nasze dzieci błędy nam wybaczą
malgol 08:38, 04 paź 2018

Toszka napisał(a)
Gosiu, ten kto mówi, że błędów nie popełnia ten najzwyczajniej...kłamie.
Ogród tak jak i nasze dzieci błędy nam wybaczą

Oby jesteś kochana
frezja 10:36, 04 paź 2018

Toszka napisał(a)
Żadne z nas nie unika pytań. Czasami tylko łatwo je przegapić...mnie to się zdarza, zwłaszcza jak postów sporo do przeczytania i babska ciekawość goni co jest dalej napisane. No i moja przyjaciółka-Skleroza bierze górę w takich momentach.
A jak nie znam odpowiedzi to odsyłam albo do Waldka, albo do Mazana albo do innego forumowego specjalisty. No taka sprytna jestem

Czasami warto na pw przypominać i pokazywać paluszkiem, że pytanie gdzieś na wątku wisi bez odpowiedzi
to bardzo skuteczna metoda
Już zaczęłam się zastanawiać, dlaczego nie mam odpowiedzi, gdzie pytanie postawione w 3 wątkach . I do sedna, nie mam obornika, czy granulowany teraz ? tylko na puste rabaty..
Toszka 11:52, 04 paź 2018

Granulowany nic ziemi nie da. Na wiosnę go zostaw jako turbonawóz dla żarłoków takich jak róże, jezówki etc
Jak nie masz obornika to sam kompost daj. Dżdżownice i tak będą szczęśliwe i zmotywowane do przetworzenia na wermikompost

Ewo, czasami tak bywa z pytaniami, że umykają. Najważniejsze, że dobijałaś się o odpowiedź, o!