Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

mrokasia 21:42, 01 paź 2018

Widzę, że urlop się udał - wróciłaś wypoczęta i spragniona prac ogrodowych . Ja poprosiłam Anię z przechowanie tych tawułek dla mnie do wiosny. Mało czasowa jestem a musiałabym zagrać w tetrisa, żeby posadzić te tawułki .
malgol 21:53, 01 paź 2018

Rozumiem Cię Kasia ja też tetrisa zastosowałam żeby zmieścić te tawulki bo zamiast 2 było ich o wiele wiele więcej. Oby tylko Koboldy przeżyły te gierki bo to one padły ofiarą wysadzania
Toszka 09:32, 02 paź 2018

malgol napisał(a)

Wydawało mi się do tej pory ,ze zasada ta dotyczy przesadzania. A sadzić można rosliny pojemnikowe z dobrze rozwinieta bryłą korzeniowa az do mrozów. Każdy poradnik radzi co innego a i ogrodnicy róznie się wypowiadają. Mozne się pogubic...

Zasada którą podał Waldek jest z tych "żelaznych".

Problemem jest rozbieżny termin kulminacyjnych momentów dla roślin (idealny czas na sprzedaż) z terminami cykli wegetacyjnych.

Sadzenie roślin z doniczek to także nic innego jak przesadzanie. No bo tak na prawdę czym się różni wykopanie rośliny z przyzwoitą bryłą korzeniową z wyjęciem z doniczki po to by przesadzić do gruntu? Tak na prawdę to tylko kwestia semantyki

Za moich czasów aby otworzyć szkółkę trzeba było mieć wykształcenie w tym kierunku i teren, a teraz wychodzi na to, że wystarczy mieć tylko teren...
UrsaMaior 10:20, 02 paź 2018

Toszka napisał(a)

Za moich czasów aby otworzyć szkółkę trzeba było mieć wykształcenie w tym kierunku i teren, a teraz wychodzi na to, że wystarczy mieć tylko teren...

Iwona, w jakim Ty ostatnio filozoficznym nastroju jesteś
malgol 11:14, 02 paź 2018

Toszka napisał(a)

Zasada którą podał Waldek jest z tych "żelaznych".

Problemem jest rozbieżny termin kulminacyjnych momentów dla roślin (idealny czas na sprzedaż) z terminami cykli wegetacyjnych.

Sadzenie roślin z doniczek to także nic innego jak przesadzanie. No bo tak na prawdę czym się różni wykopanie rośliny z przyzwoitą bryłą korzeniową z wyjęciem z doniczki po to by przesadzić do gruntu? Tak na prawdę to tylko kwestia semantyki

No Toszko, chyba trochę się z Toba nie zgodzę...jak wykopuję roslinę to uszkadzam jej korzenie więc musi mieć czas na ich regenerację w niesprzyjających już warunkach. A gdy wyjmuję z doniczki to trafia do ziemi i nic nie musi robić
malgol 11:16, 02 paź 2018

UrsaMaior napisał(a)

Iwona, w jakim Ty ostatnio filozoficznym nastroju jesteś

Ja filozoficznie podeszłam do tematu i z całkowitym spokojem, świadoma ignorancji przesadziłam hakonkę...no musiałam po prostu.
Sprawdzimy żelazna zasadę Waldka w boju
UrsaMaior 11:18, 02 paź 2018

Gośka, u mnie też przy sadzeniu choin dosadziłam kilka silverów z innego miejsca. Zlałam fosforem i zobaczymy.
m_gocha 11:18, 02 paź 2018

waldek727 napisał(a)
Jest taka zasada sadzenia roślin:
iglaste we wrześniu
liściaste w październiku
trawy na wiosnę

A jak traktować hortensje bukietowe? Mam w donicach zadołowane z ubiegłego roku, korzenie przerosły donicę, miejsce na nasadzenia już przygotowane

No i berberysy (spore!) czekają na zmianę miejscówki - czekać jak opadną liście? Można przyciąć górę?
Kasia_CS 12:15, 02 paź 2018

I tu mi żal d.. ściska, że w czasie studiów zmieniłam specjalizację choć pierwotnie poszłam w rośliny. I po co mi to bylo?
malgol 12:18, 02 paź 2018

UrsaMaior napisał(a)
Gośka, u mnie też przy sadzeniu choin dosadziłam kilka silverów z innego miejsca. Zlałam fosforem i zobaczymy.

O! To ja jeszcze fosforu doleję!