Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Zana 19:09, 04 lis 2024

ajka napisał(a)
Jak ja lubię takie leśne ogrody. Przepięknie u ciebie jest, podziwiam, że ogarniasz to na odległość, niektórzy pod domem nie mają tak zadbanego ogrodu co ty. Ta rzeźba robi robotę. Ja właśnie zastanawiam się nad umieszczeniem u siebie jakiejś niebanalnej fontanny albo rzeźby, myślę że z rzeźbą będzie łatwiej, bo większy wybór jest w sieci. Tylko trudno zadowolić i eMa i mnie. Nasze gusta trochę się różnią.

To nie jest typowo leśny ogród, drzewostan tak jak wyżej napisałam w dużej części zapożyczony. Dookoła mam działki z sąsiadami, tylko od jednej strony działka jest opuszczona. Nawet swego czasu chciałam ją kupić, ale cena była zaporowa. Na razie stoi pusta, zarasta dzikimi akacjami co nie jest fajne. Fontannę też mam od paru lat, tyle że nadal nie podłączoną, eM ma ciągle ważniejsze sprawy Stoi sobie jako jego wyrzut sumienia My rzeźbę odziedziczyliśmy wraz z działką po dziadku eMa, taka pamiątka
Zana 19:12, 04 lis 2024

Alija napisał(a)

WOW, jakie Ty robisz piękne zdjęcia, takie artystyczne.
W tym roku u mnie cebulki też były sadzone wyjątkowo późno, myślę, że nic im nie będzie.

A tak mi się czasami cyknie Cebulkom z pewnością nic nie będzie, rekordzistki sadzą w styczniu i też wiosną kwitną. Ja nie lubię sadzić w zimnicy więc staram się to ogarnąć jak najszybciej. Niestety chorobowo u mnie było i we wrześniu, i w październiku no i tak wyszło.
antracyt 19:27, 04 lis 2024

Zana napisał(a)

Chyba nawet jest wygodnie na tych piórkach

Musiałam zacytować
Taka przyjemna jesienna wizytówka
Zana 19:31, 04 lis 2024

AgaBoso napisał(a)

Wygląda pięknie. Ilu letnia jest ta kępa?

Raczej nie skłamię, jak napiszę, że to jego czwarty sezon w moim ogrodzie. Niestety mam braki w dokumentacji zdjęciowej, ale raczej tak bedzie.

Zana 19:42, 04 lis 2024

TAR napisał(a)
Anula, ja bym chyba tam nie mogla nie zamieszkac Uwielbiam takie samotnie. Najgorsza karą jest dla mnie codzienne jeżdżenie do miasta.
A Twoja miejscwka, piekna, urokliwa, zadrzewiona. Pewnie mnostwo ptakow.

Tarciu, wbrew pozorom to nie jest samotnia, dookoła moc sąsiadów, w letnie wieczory czasami imprezują. Najfajniej jest tam w środku tygodnia, cisza i spokój. Ja mam za wygodny tyłek aby codziennie dojeżdżać ponad 40 km do roboty. No i to jest domek typowo letniskowy, absolutnie nie nadaje się do mieszkania zimą. Już przy aktualnych temperaturach trudno byłoby tam zanocować. Co do ptaków, to mam wrażenie, że jakby ich coraz mniej. Na sąsiedniej opuszczonej działce mieszkały sójki, w tym roku ich nie widziałam W okolicy sporo samopas chodzących kotów, ptaki mają chyba "pod górkę". I wiewiórek jakoś mniej.
Zana 19:45, 04 lis 2024

antracyt napisał(a)

Musiałam zacytować
Taka przyjemna jesienna wizytówka

Zuza
Magara 22:17, 04 lis 2024

Zana napisał(a)

No i to jest domek typowo letniskowy, absolutnie nie nadaje się do mieszkania zimą. Już przy aktualnych temperaturach trudno byłoby tam zanocować.

Planuję w "typowo letniskowym" spędzić czwartą zimę Da się
TAR 22:47, 04 lis 2024

Moi sympatyczni sasiedzi juz rok mieszkaja na dzialce w holenderce obok dom juz stoi od marca. W weekend sie przeprowadzaja.
Nie wiem jak daja rade. Parka doroslych i dwoje dzieci ja chyba nie dalabym widzac prawie gotowy dom obok.
Judith 10:58, 06 lis 2024

Zana, dzień dobry
Dawno kiedyś błąkałam się po Twoim wątku, pamiętałam o rzeźbie i to że jej historia jest nieznana .
Tym razem się ujawniam i zostawiam swój zachwyt . Stworzyć taki piękny ogród w miejscu wakacyjnym to wspaniałe i nieczęsto spotykane zjawisko .
Ciesze się, ze do mnie trafiłaś, tym bardziej że dostrzegam, że masz dwuletnie przerwy od Ogrodowiska .
Cofnęłam się dość mocno, by zobaczyć gołą pannę w magnoliowym kwieciu, ale bez sukcesów . Podpowiesz, gdzie ją taką można zobaczyć? .
Zana 22:39, 07 lis 2024

Magara przypuszczam, że masz większą powierzchnię, u mnie jedna izba, łazienka owszem jest, nawet z prysznicem. Całość ma jednak tylko 40 metrów kwadratowych. Zwariowałabym w tej ciasnocie pośród panującej na zewnątrz ciemnicy grzejąc non stop grzejnikiem i dogrzewając kominkiem. Dojazd do roboty minimum godzina w jedną stronę. O nieeee! W moim wieku na takie "luksusy" to ja już się nie piszę

Myślałam, że wysiała się jeżówka, przesadziłam, doglądałam a zakwitła... rudbekia Kurka wodna, ja je wiosną wywaliłam w ilości hurtowej.