Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Pszczelarnia 15:16, 09 gru 2016

makadamia napisał(a)
(...)

I jeszcze rdest himalajski chciałabym wypróbować na słonecznej, raczej suchej rabacie. Podobno śliczny i bardzo długo kwitnie, tylko wody dużo potrzebuje. Prawda to?

Żyznej ziemi przede wszystkim. Wtedy wystarczą opady z nieba. Kłączowe rośliny mają tendencję do wyjaławiania się i gleby.

makadamia 15:20, 09 gru 2016

Ha, akurat tego też nie mam w obfitości, choć się staram
Piaski, piaseczki

Chyba będę trzymała się bardziej krwawników i mikołajków
AgataP 16:15, 09 gru 2016

makadamia napisał(a)
Wc-et zapewne i mały i ciemny - założę się że czarny daje w nim czadu

O bodziszka zaraz się będę dopytywac

Najpierw był biały i nijaki, ale gdy dostał oba kolory nabrał wyrazu.
Czarny jest jeszcze na kominku i będzie w sypialni, ale tylko na jednej ścianie
pestka56 17:58, 09 gru 2016

A co z sufitem ? Mnie bardzo podobają się ciemne sufity
Zielona 18:54, 09 gru 2016

Asiu, wnętrza Twoje znam, ale westchnęłam chętnie z sentymentem
Wiesz, że admetka tez tu rezyduje?

Bodziszki: u mnie Magnificum rośnie w totalnym cieniu i kwitnie tak:

Rdest - jednak jest ekspansywny. Choć mam duży ogród i po ujrzeniu w Hamburgu tego połączenia planowałam u siebie Darjeeling Red - komentarz Koleżanki, która posadziła go u siebie i usuwała herbicydem, skutecznie mnie zniechęcił:

19:01, 09 gru 2016
Zielona napisał(a)

Rdest - jednak jest ekspansywny. Choć mam duży ogród i po ujrzeniu w Hamburgu tego połączenia planowałam u siebie Darjeeling Red - komentarz Koleżanki, która posadziła go u siebie i usuwała herbicydem, skutecznie mnie zniechęcił:

ten rdest właśnie sobie na wiosnę kupiłam i testuje ...rośnie jak szalony...co chwilowo mi pasuje ...bo zadarni mój plewnik ...ale mam plan go posadzić na suchej i słonecznej rabacie ...ciekawe czy na takim stanowisku tez tak będzie szalał?
sylwik69 19:07, 09 gru 2016

Bodziszki niebieskie nie znam odmiany, rosną w półcieniu znacznie lepiej niż na pełnym słońcu,dotyczy to także odmiany kwitnącej na różowo,ale tą ostatnią mam na działce letniskowej na której nie ma podlewania i radzi sobie w pełnym słońcu ale niestety szybko zasycha i przekwita.Jednak to ekstremalne warunki,więc myślę że jak się im stworzy godziwe warunki odwdzięczy się ładnym dywanem.Pod koniec lata i jesienią liście przebarwiają się na różne odcienie czerwieni
Zielona 19:08, 09 gru 2016

Justyno - mnie zachwycił i nawet dokładnie w takim zestawieniu miał się u mnie pojawić, ale... niestety jego ekspansywność jest taka, że zarasta wszystko dookoła... Fotkę zrobiłam w Hamburgu, gdzie rośnie dokładnie przy skrzyżowaniu ścieżek dla pieszych i jest regularnie deptany - to chyba pozwala utrzymać go w ryzach
Zielona 19:09, 09 gru 2016

Asiu - daj znać kiedy usunąć fotki. Nie chcę zaśmiecać wątku.
Zielona 19:11, 09 gru 2016

ad Geranium jeszcze:
Magnificum kwitnie spektakularnie, ale tylko raz.
Rozanne mi się marzy, ale dostać nie mogę...
Korzeniasty rośnie wszędzie /słońce i cień/ ale kwitnie drobnym różowym kwieciem. Ładnie się przebarwia i nawet teraz jest u mnie częściowo zielony.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies