Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

19:22, 09 gru 2016
o bodziszkach czytam ...dostałam fizia na ich pkt ..wiosna pozmawiałam kilka i testuje .

mam takie odmiany na rabatach umiarkowanych ...czyli średniowilgotnych i o normalnym nasłonecznieniu czyli maja w ciągu dnia i słonce i półcień...bo o cieniu u mnie to trudno mówić chyba ze w nocy

- Balerina ...na słonecznym miejscu niespecjalnie rośnie - najgorzej u mnie rośnie
- Pink Pouffe - na słonecznym miejscu sobie radzi...fajny bo niziutki długo kwitł
- Endressa - ten mam akurat na wilgotnej i do popołudnia cienistej rabacie
- St. Ola - ten z ww na tej samej rabacie
- Viosion Pink - rozrasta się świetnie
- himalajski Plenum - ten jest szalony jeśli chodzi o rozrost moze byc rudny w wyplenieniu.

w zeszłym roku kupiłam Sweet Heidi i Havana Blues - myślałam ze to udany zakup ...super kwitły większe kwiaty ...ale nie przetrwały zimy ( której nie było ) z 2015/2016.

to chyba wszystkie które mam ...ale większość od wiosny tego roku ..plenum i vision Pink jest z 2015.

pestka56 20:58, 09 gru 2016

A kantabryjski https://e-clematis.com/pl/searchquery/geranium/1/phot/5?url=geranium

Mam himalajski, korzeniasty i czerwony ale dopiero jedną zimę przeżyły u mnie.
makadamia 09:30, 10 gru 2016

AgataP napisał(a)

Najpierw był biały i nijaki, ale gdy dostał oba kolory nabrał wyrazu.
Czarny jest jeszcze na kominku i będzie w sypialni, ale tylko na jednej ścianie

Dokładnie tak samo było z moją sypialnią - biały, zamiast rozjaśniać, był blady i nijaki

I czarny kominek też planuję
makadamia 09:31, 10 gru 2016

pestka56 napisał(a)
A co z sufitem ? Mnie bardzo podobają się ciemne sufity

Ha, ale tylko przy wysokości pomieszczenia powyżej 3 m
makadamia 09:33, 10 gru 2016

Zielona napisał(a)
Asiu, wnętrza Twoje znam, ale westchnęłam chętnie z sentymentem
Wiesz, że admetka tez tu rezyduje?

Bodziszki: u mnie Magnificum rośnie w totalnym cieniu i kwitnie tak:

Rdest - jednak jest ekspansywny. Choć mam duży ogród i po ujrzeniu w Hamburgu tego połączenia planowałam u siebie Darjeeling Red - komentarz Koleżanki, która posadziła go u siebie i usuwała herbicydem, skutecznie mnie zniechęcił:

Magnificum śliczny. Jeśli jeszcze do tego długo kwitnie, to wpisuję go na początek listy.

To poletko rdestowe śliczne

Miło mi, że ktoś mnie jeszcze pamięta. Zajęta dwójką dzieci i ogrodem zupełnie zaniedbałam dom i muratora - przez ostatnie trzy lata nic się u mnie nie zmieniło. Na codzień się tego nie zauważa, a na zdjęciach wszystkie braki rzucają się w oczy:/. Co więcej, w tym roku będziemy kończyć ten domek letniskowy, więc dom znowu zostanie pominięty:/.

A Admete oczywiście że wiem, że tu jest, tylko dawno nie miałam okazji do niej zajrzeć
makadamia 09:35, 10 gru 2016

sylwik69 napisał(a)
nie ma podlewania i radzi sobie w pełnym słońcu ale niestety szybko zasycha i przekwita.

Czyli dokładnie tak samo jak u mnie
makadamia 09:48, 10 gru 2016

eee_taam napisał(a)
o bodziszkach czytam ...dostałam fizia na ich pkt ..wiosna pozmawiałam kilka i testuje .

mam takie odmiany na rabatach umiarkowanych ...czyli średniowilgotnych i o normalnym nasłonecznieniu czyli maja w ciągu dnia i słonce i półcień...bo o cieniu u mnie to trudno mówić chyba ze w nocy

- Balerina ...na słonecznym miejscu niespecjalnie rośnie - najgorzej u mnie rośnie
- Pink Pouffe - na słonecznym miejscu sobie radzi...fajny bo niziutki długo kwitł
- Endressa - ten mam akurat na wilgotnej i do popołudnia cienistej rabacie
- St. Ola - ten z ww na tej samej rabacie
- Viosion Pink - rozrasta się świetnie
- himalajski Plenum - ten jest szalony jeśli chodzi o rozrost moze byc rudny w wyplenieniu.

w zeszłym roku kupiłam Sweet Heidi i Havana Blues - myślałam ze to udany zakup ...super kwitły większe kwiaty ...ale nie przetrwały zimy ( której nie było ) z 2015/2016.

to chyba wszystkie które mam ...ale większość od wiosny tego roku ..plenum i vision Pink jest z 2015.

Ooo, konkretne info - dziękuję. Zwrócę uwagę na te odmiany.
I znowu dokładniej muszę przejrzeć Twój wątek, żeby się im przyjrzeć
12:18, 10 gru 2016
makadamia napisał(a)

Ooo, konkretne info - dziękuję. Zwrócę uwagę na te odmiany.
I znowu dokładniej muszę przejrzeć Twój wątek, żeby się im przyjrzeć

zapraszam na foty
ale nie wiem czy bodziszki na fotach wypatrzysz? może już w tym roku będzie je widać na rabatach ...wiesz jakie sadzonki z netu przychodzą....dwa ukorzenione badyle na krzyż...a w szkółkach nie idzie bodziszków kupić ...może raz czy 2 widziałam ...ale bodziszek NN ..a mnie zależało na niskich i w miarę długo kwitnących
Margerytka40 21:26, 29 gru 2016

Asiu , gdzie zginęłaś? Cisza u Ciebie i nie widać Ciebie na innych wątkach . Czyżby sen zimowy?
22:36, 29 gru 2016
Asiu odpoczywasz pewnie po świętach
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies