Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 12:31, 07 lut 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Makadamu, przecież ja tak się naoglądałam cienistych inspiracji, że (z wrażenia) poczyniłam wirtualne zakupy (paprocie, jagodowce, bodziszki).

Hosty! o hostach nie zapomnij!

Przyznam się, że ja też już przebieram w ofercie sklepów ogrodniczych
Kawa 12:33, 07 lut 2017

no powojnik kwitnący cudnie by wyglądał
nie ma co popadać w przesadę
Pszczelarnia 12:34, 07 lut 2017

makadamia napisał(a)

Hosty! o hostach nie zapomnij!

Przyznam się, że ja też już przebieram w ofercie sklepów ogrodniczych

Nie zapomniałam. Zamiast dzielić swoje dotychczasowe, lekkim klick, zakupiłam. Skutki oczekiwania na (choć ) przedwiośnie.
pestka56 14:29, 07 lut 2017

makadamia napisał(a)
Spojrzałam na tą inspirację (świetna kompozycja faktur) i doznałam olśnienia:

A może na ten irytujący pień też puścić jakieś pnącze?

Bluszcza mam od groma na działce
Mogłabym też przesadzić hortensję pnącą, ale trochę mi jej szkoda.

Ktoś ostatnio polecał tego powojnika. Podobno nie potrzebuje cięcia i toleruje każdą wystawę (a ten pień akurat ma trochę słońca od wschodu).
Myślicie że warto zaryzykować?

Inspiracja idealna dla Ciebie, choć ja bluszczu nie lubie. Poległ u mnie drań , a chciałam, żeby kompostownik osłonił.

Z pnących – przywarka japońska. Marczyński pisze o niej w pozytywach, a ja mu wierzę w dziedzinie pnączy.
O tym clematisie u Marczyńskiego jest, że może być okrywowy też i że nie wymaga cięcia. Facet wie co pisze, bo to on wyhodował tę odmianę.
17:24, 07 lut 2017
makadamia napisał(a)
I plan wyglądałby wtedy tak:

Ktoś może polecić jakieś szczepione? Modrzew pendula by mi pasował (jasny kolor, drobna faktura), ale on lubi słoneczne stanowiska. Tam od zachodu trochę słoneczka dochodzi pod tą lipę, ale raczej nie jest słonecznie.
Nie wiem, czy da radę.

A grab pendula szczepiony?do cienia idealny,nie wiem czy juz ta propozycja padla bo wyrywkowo dzis czytam
17:29, 07 lut 2017
makadamia napisał(a)

Ale jak to się robi? Instrukcję poproszę

Wybierasz jedna galaz i do palika coraz wyzej podwiazujesz ja sie tak staram prowadzic mojego buka pendule on tez by w cieniste miejsce sie nadal
17:34, 07 lut 2017
makadamia napisał(a)
Aniu - dziękuję za pochwałę. Z bliska i po paru latach to już tak ładnie nie wygląda, ale przynajmniej da się mieszkać (z tą żółtą boazerią by się nie dało) a cały koszt to parę puszek farby. Jednak cały dom czeka na gruntowny remont:/.
Galeria obrazkowa też już przerobiona, choć nieskończona

Kami - zanim ten bluszcz się rozrośnie, to ja tą lipę zamierzam ściąć. Bardziej się boję, że tego bluszczu będzie za dużo (przy wszystkich świerkach go mam), bo w dużych ilościach on wprowadza ponury, cmentarny nastrój.

No i nie ukrywajmy - mam ochotę na ładne, kwitnące pnącze

Z kwitnacych ladnych pnaczy do cienia pomyslalabym tez o horti pnacej tak zeby sie nie zabluszczowac

Najpierw to napisalam a potem doczytalam ze juz ta horti masz wiec moze dokupic jeszcze jedna horti albo dac faktycznie ten powojnik

I jeszcze napisze to co zapewne wiesz ze nie musisz calkiem rezygnowac ze wszystkich horti tylko dlatego ze nie masz np kolo lip gleby kwasnej horti Ci sie po prostu inaczej wybarwia w innej glebie niz kwasna nie pamietam jedynie czy to tez dotyczy horti bukietowych
anna_t 20:10, 07 lut 2017

ooo bluszcz na drzewo mniam! niesamowity klimat, pasuje mi do twojego ogrodu.

dzięki za fotki u mnie, chyba się zdecyduję. beckers tak?
Margerytka40 20:32, 07 lut 2017

Asia, widzę że u Ciebie też wielkie planowanie. Powojnik fajniutki ,w sumie z bluszczem też mogłoby być. Najgorszy ten ból głowy co wybrać
makadamia 08:21, 08 lut 2017

Beckers

Miłko, oglądam te graby i buki co mi polecasz i przyznam się, że trochę się boję. Ja potrzebuję dokładnie kulki o szer. 1 m szczepionej na wysokości 2 m. A te wszystkie drzewa duże rosną i nie wiem, czy cięciem dam radę je utrzymać.

Co do pnącza, to wczoraj zaczęłam robić listę zakupów w sklepach internetowych i w związku z tym zdecyduję się chyba na tego bluszcza.
Z trzech powodów:
- mam go za darmo
- jest zimozielony
- mam go za darmo

Jak spojrzałam na sumę, to mi włosy dęba stanęły.
Co prawda połowa sumy to cisy fastigiata na tą rabatkę pod płotem (jak posadzę co 50 cm to będzie dobrze?) ale i tak...