Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 21:44, 04 mar 2017

No więc, dziewczęta - rodek jest pocięty.
Nawet nie wiem, czy od góry nie powinnam go bardziej ciachnąć.

przed

po

może to ujęcie będzie bardziej czytelne

tyle poszło:

Bogdziu, wiem, że Ty nie tniesz, ale Twoje rodki takie śliczne, że nie ma potrzeby ich ciachać. A ten mój to taki bidok, że w zasadzie może być tylko lepiej.

Gorzej, że sprawdziłam ph i wyszło 7. W zeszłym roku sciągałam ściółkę z lasu, sypałam fusy z kawy, dodałam siarczan potasu i albo to nie zdążyło zadziałać albo to za mało.

To co teraz robić? Lać w ziemię kawę i zakwas? wyściółkować kwaśnym torfem (jak mi się uda dostać - próchnicą)? A czym potraktować samego rodka?

Myślałam, że po moich zabiegach będzie jakaś różnica, a tymczasem ph dokładnie takie samo jak na reszcie działki
makadamia 21:55, 04 mar 2017

A ponieważ, jak każda szanująca się Ogrodowiczanka, zrobiłam dzisiaj porządki - akurat na tyle, żeby zdjęcia można był wstawić, to pokazuję zdjęcia:

rabata rodkowa, na której w zeszłym roku posadziłam większość roślin - teraz będę się przyglądać, gdzie są dziury i trzeba uzupełnić.

rabata lipkowa, którą niedawno omawialiśmy - do zrobienia w całości.
zacząć trzeba od przesadzenia dużego cisa z przodu, wywalenia lilaków i uzupełnienia żywopłotu.

rabata południowa, mój starszy syn w promocji
też w całości do zrobienia, ale ponieważ w zeszłym roku glupio się pospieszyłam z sadzeniem piwonii i cebul, to teraz na wiosnę wywalę jedynie tą wielką tuję i posadzę ciski kolumnowe. reszta będzie do zrobienia w sierpniu/wrześniu.

Rabata pod domem, to co jest - w całości do wywalenia, nasadzenia do zrobienia

makadamia 22:10, 04 mar 2017

Teraz ten węższy, bardziej schowany fragment:

Rabata pod tarasem też w całości do zrobienia ale najwcześniej za rok. Najpierw musimy zrobić taras, który się powoli rozpada, ale w tym roku na pewno nie damy rady.

Rabata przed tarasem. Wymiana tui może w następnej pięciolatce, na razie pouzupełniać jedynie drobne nasadzenia rozjaśniające:, żurawki, hakone itp.

Nooo i część kominkowa

Trzeba zacząć od zmielenia tej górki z lewej strony (stroisz i susz świerkowy) i przerzucenia jej na górkę z prawj strony, gdzie dzisiaj rozpoczęłam robienie kwaśnego kompostu. Potem wycięcie całkiem zaduszonej wisienki, porządne umycie kominka karcherem, przemalowanie muru na szaro (ten biały rozjaśnia, ale też za bardzo zwraca na siebie uwagę), posadzenie na miejscu wisienki ostrokrzewu i wymyślenie kolejnych nasadzeń.
makadamia 22:18, 04 mar 2017

Chyba Wam jeszcze nie pokazywałam zdjęć wejścia:

Stożek w donicy o dziwo przeżył, mimo że ledwie był okryty.
Po drugiej stronie furtki stożek, kulka, bluszcz puszczony na ścianę i hortensja nikko blue w środku. Póki się nie rozrośnie, muszę dać jakieś żurawki albo hosty w stopy

Z drugiej strony podjazdu mur, który pilnie domaga się przebudowy, a pod nim rabatka bylinowa, którą kiedyś zamienię na drzewka prowadzone jako szpaler.

A tu druga strona furtki - stożek bukszpanowy jest przeznaczony na rabatę pod tarasem. Obok rośnie limka, która zapewne zajmie cały ten trójkąt.
makadamia 22:25, 04 mar 2017

Teraz trochę roślinek:

Mój bez wielopniowy a przed nim zeszłoroczne sadzonki jaśminowców. Trochę mi szkoda kwitnienia, ale chyba za tydzień, jak będę ciąć po kolei rośliny, to ciachnę i te jaśminki, nisko nad ziemią, żeby się rozkrzewiły.

Karmnik, którym bardzo się zachwycałam zeszłego lata, a który zimę marnie zniósł.

Macierzanka i floks szydlasty dużo lepiej.

Purpurowa od mrozu mahonia ładnie się prezentuje zarówno z jukką jak i ze złotlinem ale to jej nie uratuje od przenosin

Do jukki z kolei pasuje kostrzewa
22:39, 04 mar 2017
Ładnie u ciebie, już wiosennie, ta trawka zielona
Co do ph pod rodkiem podpytaj może Toszkę, może głębiej ziemie trzeba zmieszać. Rodki raczej wielkiego systemu korzeniowego nie mają.
makadamia 22:42, 04 mar 2017

Ice Dancery mam nadzieję że mi nie wytną numeru i zmarnieją teraz

Kwiatostany tawułki chińskiej równie ładnie wyglądają zimą jak jeżówki czy zawilce:

Bodziszki i żurawka od Toszki bardzo ładnie przezimowały. Za to liście host trzeba szybko zbierać, bo są paskudne

A tu narecznica, która pod gałęzią świerkową też przetrwała w prawie nie naruszonym stanie:
makadamia 22:43, 04 mar 2017

Jedne bukszpany wołają o przycięcie

a inne o nawożenie
makadamia 22:50, 04 mar 2017

Klon palmowy już pąki pokazuje, azalia i pieris też wyglądają ładnie, ale jeszcze ich nie odkrywam.

Kiścieniowi makijaż też tylko gałęzie zdjęłam z góry, a liści nie rozgarniam. Kowale bezskrzydłe korzystają z okazji i się wygrzewają na słoneczku

Jukka nie ma dobrej opinii na O. ale u mnie tak szybko się mnoży, że zanim zdąży się zestarzeć i zbrzydnąć, to na jej miejsce mam ze trzy zamienniki
natka098 22:54, 04 mar 2017

Boskie te twoje murki, uwielbiam takie urokliwe ogrodzenia