Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 17:42, 03 mar 2017

Zrobiłam naprędce zdjęcie tego rodka:

Zamierzałam uciąć tylko te najdłuższe gałązki do pierwszego lub drugiego rozgałęzienia, ale widzę że tutaj trzeba będzie chyba po pól gałęzi wyciąć, żeby zabieg odniósł efekt
18:36, 03 mar 2017
Fakt, potrzebuje pilnie ciecia od zaraz
Powodzenia
anna_t 20:56, 03 mar 2017

makadamia napisał(a)
Zrobiłam naprędce zdjęcie tego rodka:

Zamierzałam uciąć tylko te najdłuższe gałązki do pierwszego lub drugiego rozgałęzienia, ale widzę że tutaj trzeba będzie chyba po pól gałęzi wyciąć, żeby zabieg odniósł efekt

a kysz jaka paskuda!
roma2 21:07, 03 mar 2017

Ja dziwna jednak jestem. Wcale nie uważam, że paskuda. Bogdzia i Danusia powiedzą jak uciąć.
pestka56 21:18, 03 mar 2017

Bogdzia juz napisała o rododendronowym cięciu. Nie jest to optymistyczne, bo nie widzę jak by tego biedaka podciąć.
makadamia 21:21, 03 mar 2017

Jest paskuda, nie ma co ukrywać. A zdjęcia to dodatkowo podkreślają.

Bogdzia mówi, że nie wierzy w zagęszczające efekty cięcia rodków i swoich nie tnie.

Żeby mieć czyste sumienie, poobcinam go jutro i zobaczymy co będzie dalej.
Jak się nie uda, to bez żalu wymienię go na coś ładniejszego.
pestka56 21:27, 03 mar 2017

Trzymam kciuki
Mojemu wystarczy kosmetyka.
hanka_andrus 22:22, 03 mar 2017

Tnij tak jak mówiłaś, nad pierwszym rozgałęzieniem i te co w bok od kształtu kuli odbiegają. Musisz tylko sprawdzić, gdzie roślina ma oczka śpiące na starych łodygach i ciąć ponad nimi, lub ponad liśćmi piętra. Fakt będzie trochę niewyględny, ale nic nie tracisz, a nuż widelec? i się uda?

Żeby zahamować wzrost w niechcianą stronę, można w czasie po kwitnieniu wyłamywać młode pędy, z tej strony. Wtedy roślina wypuszcza dodatkowe pędy ze śpiących oczek, ale one juz są o wiele mniejsze, i właśnie one zagęszczają roślinę. To moja babska filozofia. Gdzieś to wyczytałam i się sprawdza. Twój Rh jakiś wybiegnięty, jakby gdzie w ścisku siedział.

Wiem, Bogdzia jest specem od Rh, ale u niej każdy krzew jak z żurnala, i ona ich przycinac nie musi, a jeżeli już to tylko korekcyjnie, ale my przecież w celu odmładzająco-korekcyjnym byśmy tego delikwenta czupryny pozbawiali. Tnij teraz, trzymam kciuki, i pokaż efekt po cięciu. Powodzenia.
Bogdzia 07:43, 04 mar 2017

Jesli chcesz ciąc to mniej więcej tak lub jeszcze nizej , trzeba sprawdzic pączki upione jak pisała Hania,ale ja bym nie cięła, przeczytaj u mnie.

Czy on dawno był posadzony? bo jesli nie jest dobrze ukorzeniony to sobie moze nie poradzic.
Wyobraź sobie jak będzie wyglądał po cięciu , to nie jest bukszpan który w tym samym roku pusci nowe pędy , tu trzeba poczekac i taki drapak bedzie stał i denerwował.
Toszka 08:43, 04 mar 2017

makadamia napisał(a)

W szkółkach przecież też tną dla uzyskania kompaktowych i "sprzedajnych" kształtów. Tnie się po kwitnięciu. Najpóźniej do dwóch tygodni po kwitnięciu.

Jeśli na gałązkach są pąki kwiatowe to zostaw i niech kwitną. Jesli nie ma to tnij teraz. Widziałaś moje? Widziałaś -tnę je co roku dla kompaktowego, niedużego gabarytu. Po cięciu, w sierpniu zawiązują pąki kwiatowe i co roku kwitną.