Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 08:59, 06 mar 2017

O ile ten przy kominku jeszcze jakoś się trzyma (choć ma takie szpary w spoinach, że na przestrzał można patrzeć), to ten od frontu kompletnie się rozpada. Do tej czapy to nawet młota nie trzeba będzie, bo beton dosłownie w rękach się kruszy.

Najgorszy problem - nie możemy tego murku ruszyć bez sąsiada, a on siedzi za granicą i do kraju przyjeżdża na parę tygodni w roku.

Tymczasem, gdyby murek był zrobiony, to bym przed nim posadziła takie drzewka szpalerowe a w nogi dał im buksy.
makadamia 09:03, 06 mar 2017

Toszka napisał(a)
Teraz można albo nieekologicznie podlać siarczanem amonu (niestety zasoli to podłoże), lub zadziałać siarką - trzeba przemieszać podłoże z siarką granulowaną. Trochę akrobatyki będzie to wymagać, bo trzeba by było podkopać się pod placek systemu korzeniowego i tam także wprowadzić siarkę. Jednak siarka granulowana zacznie działać za około 6 miesiecy. Dlatego też trzeba by dodać do wierzchniej warstwy siarkę pylistą - utartą albo w moździerzu albo pracowicie utłuc młotkiem. Siarka nie rozpuszcza się w wodzie, a tylko wchodzi w reakcję z glebą.
Torf mozna wykorzystać inaczej - namoczyć go w kuble z wodą deszczową. Do moczenia można wykorzystać starą poszewkę na poduszkę. Woda z takiego moczenia będzie kwaśna.

A siarczan potasu nie mógłby być? Bo mam cały worek takiego polecanego przez Tess

Podkopać bryłę korzeniową? No nie ma ze mną lekko ten rodek, w zeszłym roku przesadzany

Czemu woda torfowa lepsza niż sam torf? Leżą tam liście dębowe - chciałam je właśnie przykryć kwaśnym torfem, żeby nie latały po całym ogrodzie i się szybciej kompostowały...
natka098 09:15, 06 mar 2017

Na zdjęciach nie widać żeby był zniszczony tak. A te drzewa super, jeszcze nie widziałam kwitnących tak ułożonych.
makadamia 09:17, 06 mar 2017

Znalazłam na A. ofertę siarki mielonej. Producent podaje, że jednorazowa dawka nie powinna przekraczać 100 g na 1 m2.

To stanowisko ma ok. 15 m2, do tego 3 m2 koło kominka, gdzie rośnie klon palmowy i azalia. Czy pod hortensje też można dodać siarki?
Rozumiem, że siarkę podaje się jednorazowo, ewentualnie jak za parę lat ph znowu się podniesie, wtedy znowu?

Czyli powinnam kupić 2 kg siarki?
makadamia 09:21, 06 mar 2017

natka098 napisał(a)
Na zdjęciach nie widać żeby był zniszczony tak. A te drzewa super, jeszcze nie widziałam kwitnących tak ułożonych.

Super. W ten sposób można prowadzić jabłonie i grusze (szkoda że nie czereśnie, bo bardzo bym chciała). Niestety, jak się posadzi drzewko, to taki wygląd jak na zdjęciu osiągnie najwcześniej po 6 latach
Toszka 09:25, 06 mar 2017

Torf po za swoim środowiskiem tylko krótki czas jest kwaśny, bo szybko się wypłukuje. Pozostaje "włókno" wypłukane z cennych kwasów humusowych i niestety włókno o własciwościach gąbki - chłonie wodę, ale jej nie oddaje.

Przesadzając rodka nie dałaś siarki?

Lepiej na liście sypnąć igły sosnowe i obornik koński (od biedy mogą być świeże bobki zebrane z padoku)

Siarczan potasu (doskonały na jesień) wykorzystaj do buksów aby je odżywić. Osobiście staram się unikać wszelkich siarczanów, bo to chemia, a kwasoluby są bardzo wrażliwe na zasolenie...
makadamia 09:33, 06 mar 2017

Dałam właśnie siarczan potasu, bo sądziłam, że zadziała tak samo jak siarka i nie wiedziałam, że powoduje zasolenie.

Obornik koński zakupię, igły sosnowe pozbieram z lasu, siarczan dam pod buksy.
Toszka 09:37, 06 mar 2017

makadamia napisał(a)
Znalazłam na A. ofertę siarki mielonej. Producent podaje, że jednorazowa dawka nie powinna przekraczać 100 g na 1 m2.

To stanowisko ma ok. 15 m2, do tego 3 m2 koło kominka, gdzie rośnie klon palmowy i azalia. Czy pod hortensje też można dodać siarki?
Rozumiem, że siarkę podaje się jednorazowo, ewentualnie jak za parę lat ph znowu się podniesie, wtedy znowu?

Czyli powinnam kupić 2 kg siarki?

Siarkę daje się w zależności/algorytmicznie / od typu rodzimej gleby... chyba u Anbu w zeszłym roku podawałam ilosci siarki na metr. Sorki, musisz Anbu podpytać gdzie to było, bo powiem szczerze, że nie chce mi się przeliczać drugi raz (dla mnie to była wyższa matematyka na prawie cały dzień) Siarka pylista ze wzg. na swoja frakcję szybciej zaczyna działać i... szybciej przestaje Dlatego pisałam o połączeniu pylistej z granulowaną.
Moja gleba też ma tendencje to podnoszenia ph i także muszę co kilka lat podsypywać siarką. C'est la vie

Pod azalie, wrzosy, pierisy, kiścienie i pod hortki (zwłaszcza ogrodowe, które maja być niebieskie) jak najbardziej siarka musi być jesli macierzysta gleba idzie w stronę zasady...
09:41, 06 mar 2017
makadamia napisał(a)
A ponieważ, jak każda szanująca się Ogrodowiczanka, zrobiłam dzisiaj porządki - akurat na tyle, żeby zdjęcia można był wstawić, to pokazuję zdjęcia:

rabata rodkowa, na której w zeszłym roku posadziłam większość roślin - teraz będę się przyglądać, gdzie są dziury i trzeba uzupełnić.

rabata lipkowa, którą niedawno omawialiśmy - do zrobienia w całości.
zacząć trzeba od przesadzenia dużego cisa z przodu, wywalenia lilaków i uzupełnienia żywopłotu.

rabata południowa, mój starszy syn w promocji
też w całości do zrobienia, ale ponieważ w zeszłym roku glupio się pospieszyłam z sadzeniem piwonii i cebul, to teraz na wiosnę wywalę jedynie tą wielką tuję i posadzę ciski kolumnowe. reszta będzie do zrobienia w sierpniu/wrześniu.

Podoba mi się układ działki i rabat,oryginalnie i fajnie,;działeczka z potencjałem
Za promocję dziekujęmyUrocza i radosna

PS:Jak nie daj Boże moje rodki przestaną byc geste-uff,na razie są-to będe tu szczegółowo rady analizować

co do zakwaszania;dość tanio o ile dobrze pamiętam,kwiestja ok.10 złotych możesz też nabyć gotowy preparat siarczanu amonu w sprzedaży wysyłkowej.
Nie wiedziałam,ze fusy z kawy są tu pomocne Będę korzystać z tej rady
09:45, 06 mar 2017
makadamia napisał(a)
Teraz ten węższy, bardziej schowany fragment:

Rabata pod tarasem też w całości do zrobienia ale najwcześniej za rok. Najpierw musimy zrobić taras, który się powoli rozpada, ale w tym roku na pewno nie damy rady.

Fajnie,że masz działeczkę otoczoną zewsząd murkami,dla roślin super osłona przed wiatrem;kominek wymiata i jest charakterystyczny;stąd pewnie jego obecność w awatarku
Kibicuję zmianom
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies