Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 09:48, 06 mar 2017

Miłko - zdecydowanie lepiej od razu tak zadbać o rodki, żeby nie było potrzeby ich ciąć.

Siarka jest jeszcze tańsza od siarczanu (5 zł za kg) i nie powoduje zasolenia, na które (jak wyżej pisze Toszka) rodki są bardzo wrażliwe
makadamia 09:51, 06 mar 2017

MiloslawaIwaniecPlizga napisał(a)

Fajnie,że masz działeczkę otoczoną zewsząd murkami,dla roślin super osłona przed wiatrem;kominek wymiata i jest charakterystyczny;stąd pewnie jego obecność w awatarku
Kibicuję zmianom

Faktycznie, działka bardzo zaciszna, chociaż akurat największe krzaczory to mi rosną od południa, skąd wiatry nie wieją

Kominek w awatarku to przekora, bo takie dyskusje były o nim prowadzone, że mnie dziewczyny zaczęły z nim kojarzyć. Muszę go czym prędzej doprowadzić do porządku, bo to wstyd mieć taki paskudny awatarek
makadamia 09:52, 06 mar 2017

Toszka napisał(a)

Siarkę daje się w zależności/algorytmicznie / od typu rodzimej gleby... chyba u Anbu w zeszłym roku podawałam ilosci siarki na metr. Sorki, musisz Anbu podpytać gdzie to było, bo powiem szczerze, że nie chce mi się przeliczać drugi raz (dla mnie to była wyższa matematyka na prawie cały dzień) Siarka pylista ze wzg. na swoja frakcję szybciej zaczyna działać i... szybciej przestaje Dlatego pisałam o połączeniu pylistej z granulowaną.
Moja gleba też ma tendencje to podnoszenia ph i także muszę co kilka lat podsypywać siarką. C'est la vie

Pod azalie, wrzosy, pierisy, kiścienie i pod hortki (zwłaszcza ogrodowe, które maja być niebieskie) jak najbardziej siarka musi być jesli macierzysta gleba idzie w stronę zasady...

A właśnie - pamiętałam, że gdzieś wpadły mi w oczy takie wyliczenia, tylko nie pamiętałam gdzie. Zaraz poszukam
10:10, 06 mar 2017
makadamia napisał(a)
Miłko - zdecydowanie lepiej od razu tak zadbać o rodki, żeby nie było potrzeby ich ciąć.

Siarka jest jeszcze tańsza od siarczanu (5 zł za kg) i nie powoduje zasolenia, na które (jak wyżej pisze Toszka) rodki są bardzo wrażliwe

A widzisz,nie powoduje dodatkowo zasolenia;dobrze wiedziećZaopatrzę się więc w siarkę zgodnie z lekturką tutaj

Twój Awatarek faktycznie jest charakterystyczny i wcale nie paskudny,tylko taki "Twój".Po podrasowaniu kominka będziesz mieć Awatarek "jak nowy" po liftingu
makadamia 11:28, 06 mar 2017

Ania podrzuciła mi wyliczenia:

"Wygrzebując moje notatki (Toszka) znalazłam takie liczby szacunkowe (miara w kg na 100 m kw) do obniżenia na 5,1ph - np.
- przy macierzystym ph 6 na piaszczystej glebie aby obniżyć o 0,4ph (ph.5,1) trzeba dać 3,9Kg, a na ciężkiej 11,8kg;
- przy ph 6,9 potrzeba na piaski 5,86kg, ciężka -22,45kg
-przy ph 7,3 , piaski - 8kg, ciężka -29kg

Ziemia pod rh
- mierzysz ph gleby
- potem patrzysz ile potrzeba siarki ( ja mam ph między 6-7, więc potrzebuję 22,45 kg)
- potem mierzysz teren ( u mnie jest to 6m2)

i obliczasz 22,45 kg * 6m2 (u mnie) / 100m2 (bo 22,45 to jest dawka na 100m2) i już masz ile potrzebujesz siarki.
Kiedyś wpajano mi do głowy, że skala ph wzrasta logarytmicznie i przeliczanie siarki w zależności od typu gleby, jej ph do pożądanego efektu przelicza się logarytmicznie. A ponieważ ja się na to nie pisałam (czyt. na wyższą matematykę dla prostego blond-ogrodnika) to przyjęłam uproszczoną zasadę, że na glebę gliniastą, ciężką stosujemy 3 do 4 razy więcej siarki niż na gleby piaszczyste.

Albo matematyka dla blondynki:
dzielisz 22,45 na 100 i masz wynik ile wypada na metr. A potem wynik mnożysz przez wielkość swojej rabaty
przy macierzystym ph 6 na piaszczystej glebie aby obniżyć do ph.5,1 trzeba dać 3,9 kg na 100 m2
a na glebie ciężkiej 11,8 kg na 100 m2 "

Umęczywszy się jak koń pociągowy wyliczyłam, że na moich parę metrów kwadratowych potrzebuję niecałe 1,5 kg (60-70g/1m2) siarki. Dobrze że kupiłam 3 kilo, będzie z zapasem.

Teraz, największa zabawa to będzie ściągnięcie tej kory z całego obszaru, wysypanie siarki, przemieszanie z ziemią, wysypanie obornika i igliwia, znowu przykrycie korą.

Kara za niedokładne rozpoznanie tematu w zeszłym roku.
makadamia 11:30, 06 mar 2017

MiloslawaIwaniecPlizga napisał(a)

A widzisz,nie powoduje dodatkowo zasolenia;dobrze wiedziećZaopatrzę się więc w siarkę zgodnie z lekturką tutaj

Twój Awatarek faktycznie jest charakterystyczny i wcale nie paskudny,tylko taki "Twój".Po podrasowaniu kominka będziesz mieć Awatarek "jak nowy" po liftingu

Ucz się na cudzych (moich błędach), bo popełnianie samemu wszystkich to strasznie ciężka robota (patrz post wyżej)

A co do kominka, to żeby tylko nie wyglądał po tym liftingu jak niektóre celebrytki
anbu 11:37, 06 mar 2017

Asiu cóż Ci mam powiedzieć? Chyba tylko tyle, że przy tych obliczeniach (nawet w wersji dla blondynki ) też umęczyłam się jak koń pociągowy
O rany ogrody są tylko dla inteligentnych ha ha
AniMa 11:40, 06 mar 2017

makadamia napisał(a)

Który płot masz na myśli? Bo mam stary ceglany mur, malowany na biało, niskie ogrodzenie od rodziców, z ceglaną podmurówką, zniszczoną siatkę i kawałek nowego murku z bloczków betonowych. Zapewne ta siatka Cię tak zauroczyła....

No żartownisia....Ten z bloczków betonowych miałam głównie na myśli...chociaż ceglany też lubię....ciekawe jak biały będzie wyglądał jak go przemalujecie na szaro (ciemny czy jasny odcień?)

Czytam o siarczanach i notuję
anka_ 11:47, 06 mar 2017

anbu napisał(a)
Asiu cóż Ci mam powiedzieć? Chyba tylko tyle, że przy tych obliczeniach (nawet w wersji dla blondynki ) też umęczyłam się jak koń pociągowy
Jesteście dziewczyny niesamowite. Fajnie się czyta takie posty z humorkiem...

Aż poszłam zmierzyć ph na mojej kwaśnej pieczołowicie mieszanej w tamtym roku- pH 5.Jeszcze długa droga przede mną, ale na początek ok.
Więc zostaje walić dobra, mieszać, czekać aż czas zrobi swoje (nie wszytstko da się na już) .... i cieszyć się pięknymi kwasolubami.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
makadamia 11:53, 06 mar 2017

anbu napisał(a)

A człowiek myślał, że ta chemia i biologia w szkole to zupełnie niepotrzebne są, prawda?