Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 12:03, 06 mar 2017

AniMa napisał(a)

No żartownisia....Ten z bloczków betonowych miałam głównie na myśli...chociaż ceglany też lubię....ciekawe jak biały będzie wyglądał jak go przemalujecie na szaro (ciemny czy jasny odcień?)

Też nieskromnie uważam, że ten murek fajnie nam wyszedł. A jeszcze bardziej nieskromnie zadowolona jestem z pomysłu tej trójkątnej rabaty na zewnątrz. Ona mi fajnie rozwiązała kilka problemów.

Nie wiem jeszcze na jaki - ten jasny "schowałby" trochę ten brzydki beton na kominku ale może być za jasny, żeby ten mur przestał się rzucać w oczy.

Tak sobie myślę, że najlepszy byłby ten szary, którym malowałam drewno na elewacji i że można by było pomalować i tą betonową część kominka. Wtedy byłyby widoczne tylko te cegły, które są najbardziej atrakcyjne w tym wszystkim.

Z dwóch względów jednak mam mentalne opory przed malowaniem samego kominka:
- malowanie popękanego betonu to jak "pudrowanie syfa"; trzeba by ten beton jakoś połatać, naprawić, zaciągnąć nowym, sama nie wiem co, i dopiero malować;
- boję się że pod tymi świerkami, przy spadających igłach, ta farba zacznie szybko odłazić i co chwila będę musiała ten kominek odmalowywać.

Za dużo roboty i nie chce mi się

makadamia 12:04, 06 mar 2017

anka_ napisał(a)
Jesteście dziewczyny niesamowite. Fajnie się czyta takie posty z humorkiem...

Aż poszłam zmierzyć ph na mojej kwaśnej pieczołowicie mieszanej w tamtym roku- pH 5.Jeszcze długa droga przede mną, ale na początek ok.
Więc zostaje walić dobra, mieszać, czekać aż czas zrobi swoje (nie wszytstko da się na już) .... i cieszyć się pięknymi kwasolubami.

No widzisz: kto robi porządnie - robi raz, a kto robi na skróty - robi dwa razy
asiak 12:13, 06 mar 2017

Ja u siebie też pieczołowicie przygotowałam rabatę pod rodki na jesieni
Ciekawe, co z tego wyszło?
anka_ 12:15, 06 mar 2017

makadamia napisał(a)
No widzisz: kto robi porządnie - robi raz, a kto robi na skróty - robi dwa razy
Asiu kwaśna to nie robota na raz, to coroczne dbanie o utrzymanie odpowiedniego ph. Ale początkowa dobra robota ułatwia życie. Dlatego wdzięczna byłam i jestem Toszce za jej rady w tym względzie. Tym bardziej, że wiem jak wygląda i pachnie ziemia u niej. Wiem, że ta wiedza ma poparcie w praktyce wieloletniej.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
AniMa 12:19, 06 mar 2017

To faktycznie masz zgryza...na zdjęciach nie widać, że beton na kominku popękany...
Ale tak samo kombinowałabym z kolorem farby - aby było jednakowo jak na elewacji- poza tym ciemny kolor nada głębi temu zakątkowi a jasny podkreśli to, że mur tam jest. Ciemniejszy chyba też bardziej pasuje do odcienia cegły
Ot, takie moje gusta.....
makadamia 12:45, 06 mar 2017

asiak napisał(a)
Ja u siebie też pieczołowicie przygotowałam rabatę pod rodki na jesieni
Ciekawe, co z tego wyszło?

Oby coś lepszego niż mi
makadamia 12:47, 06 mar 2017

anka_ napisał(a)
Asiu kwaśna to nie robota na raz, to coroczne dbanie o utrzymanie odpowiedniego ph. Ale początkowa dobra robota ułatwia życie. Dlatego wdzięczna byłam i jestem Toszce za jej rady w tym względzie. Tym bardziej, że wiem jak wygląda i pachnie ziemia u niej. Wiem, że ta wiedza ma poparcie w praktyce wieloletniej.

A nie, nie miałam na myśli, że jak się raz zrobi podłoże, to ono już zostanie kwaśne na wieki wieków amen.
Chodziło mi o samo przygotowanie stanowiska, późniejsza pielęgnacja to już insza inszość
makadamia 12:48, 06 mar 2017

AniMa napisał(a)
To faktycznie masz zgryza...na zdjęciach nie widać, że beton na kominku popękany...

Ano
Kawa 14:12, 06 mar 2017

wiosna i u Ciebie Asia
bardzo dużo masz roślin których nam tu skąpiłaś bardzo
niedobra TY
makadamia 15:15, 06 mar 2017

Nic nie skąpiłam! wypraszam sobie
Wszystkie swoje zakupy skrupulatnie pokazywałam:
tu z lipca

tu z września

Ależ to wszystko zniknęło na rabatach

Tutaj rodkowa po obsadzeniu:

A przy okazji, znalazłam zdjęcie, które pokazuje że floksy kwitły już w lipcu:

A pamiętam, że ostatnie kwiaty ścinałam w październiku!
I jak tu wywalać takie kwiaty?!