Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Kawa 10:52, 07 mar 2017

hihih no proszę jak się oburzyła

Asia widze że się rozpędziłaś z ciachaniem
makadamia 10:56, 07 mar 2017

Kawa napisał(a)
hihih no proszę jak się oburzyła

Asia widze że się rozpędziłaś z ciachaniem

Tak jest
Dostałam pod choinkę nożyce szpalerowe i nie mogę się doczekać, kiedy ich użyję.
Niestety, w tym roku jedynie na buksach mogę je wypróbować, bo cisy jeszcze tak malutkie, że po jednej gałązce można ciąć
makadamia 13:24, 07 mar 2017

A jeszcze się upewnię - derenie sibirica można ciąć po całości? w sensie: wszystkie gałęzie na 15-20 cm?
Margerytka40 15:08, 07 mar 2017

makadamia napisał(a)

Ciachnę go na pewno

Ciachnąć też zamierzam tą sosnę przy rodku:

Ona teraz nie bardzo wyględna, chcę jej nadać kształt bardziej zbliżony do tego

A wiesz Asiu,ja mam taką sosnę jak ta z P. Rośnie przy bramie
roma2 18:51, 07 mar 2017

Sosenka zacna będzie. Wytnij delikatnie . To co ma być "kudłate" czyli czuprynkę, uszczykuj paluchami gdy przyrastają, tzw. świeczki. I wtedy pięknie się zagęszcza. Derenia nie ma przymusu ciąć corocznie. Tniemy to co stare i nędzne. Bo z nowych przyrostów są kolorki których oczekujemy.
makadamia 19:20, 07 mar 2017

Asiu - wiem i wiem, że planujesz ją wyrzucić

Romciu - będę uszczykiwać, ale na początek ciachnę ją od dołu i od góry
U dereni zależy mi nie na wielkości, a na gęstych czerwonych gałązkach i wydaje mi się, że wymaga to cięcia. W górach widziałam potężne kępy derenia. W ogóle nie były cięte, więc tylko górne gałązki były czerwone, ale już to wystarczyło dla efektu
roma2 19:26, 07 mar 2017

makadamia napisał(a)

U dereni zależy mi nie na wielkości, a na gęstych czerwonych gałązkach i wydaje mi się, że wymaga to cięcia. W górach widziałam potężne kępy derenia. W ogóle nie były cięte, więc tylko górne gałązki były czerwone, ale już to wystarczyło dla efektu

Ślepawa jestem, mimo okularów. To à propos sosenki. Zdjęcie małe widzę . A derenie tnij.
Margerytka40 19:36, 07 mar 2017

Chyba jednak spróbuję ją przesadzić bo w takiej formie fajna jest.
Gruszka_na_w... 21:38, 07 mar 2017

makadamia napisał(a)

Asiu, swoich dereni sibirica nie tnę tak drastycznie. One w swej naturze mają krwistą czerwień gałązek w chłodniejszych okresach roku. Moim zdaniem corocznie przycinaj/wycinaj mocno jedną gałąź. W jej miejsce będzie wyrastała nowa, a pozostałym z lekka koryguj wzrost. Zwykle przycinałam końcówki na 60-70 cm od czubka. W lesie mogłaś widzieć derenia bezodmianowego. Te rzeczywiści czerwienia się tylko na młodych przyrostach, stare są burgundowobrązowe.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Zana 21:47, 07 mar 2017

To dopiero początek sezonu, a u Ciebie taki piękny porządeczek w ogrodzie. Z przyjemnością zdjęcia pooglądałam.
O dozowaniach siarki czytałam swego czasu u Ani/Anbu, ale mnie to po prostu przerosło! Wyższa matematyka Sypnęłam pod przesadzaną hortkę ogrodową na tzw. "oko". Co ma być to będzie.
Też mam takiego pokracznego rodka, już go miałam w ubiegłym roku ciąć, ale jakoś szkoda mi było. Teraz ścięłam mu jedną gałązkę, zobaczę czy coś będzie wypuszczał. Chyba go będę etapami cięła, on już jest dość duży, ma ok. 150 cm. Gdybym go poobcinała, to całkiem byłby łysy.