Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Johanka77 13:44, 16 maj 2017

makadamia napisał(a)

Ale wracając na ziemię, rozrysowałam jeszcze raz tą rabatkę.
Dodałam berberysa (bo na drugiej rabatce też jest, więc byłaby jakaś ciągłość) a mimo to udało mi się ograniczyć ilość gatunków z 12 do 8.
Chyba idę w dobrym kierunku

Oczywiście wiadomo, że jak zacznę przymierzać rośliny już na rabacie, to się jeszcze dużo pozmienia (chociażby dlatego, że berberys to na razie trzy małe gałązki a nie metrowej szerokości krzak), ale lubię sobie zrobić na kartce takie "wytyczne", bo to skraca później czas "prac ziemnych"

Ależ szaleństwo! Jaką Wy macie wyobraźnię ogrodową Koleżanko! Ja tam nawet kulek bukszpana nie umiem nonszalancko rozstawić męczę się od tygodnia.

A tu takie prace! BRawo Ty! Ładnie będzie i bezobsługowo widzę
makadamia 14:12, 16 maj 2017

Kawa napisał(a)
nooo czyli równowaga jest

i sprawiedliwość na tym świecie
makadamia 14:14, 16 maj 2017

Johanka77 napisał(a)

Ależ szaleństwo! Jaką Wy macie wyobraźnię ogrodową Koleżanko! Ja tam nawet kulek bukszpana nie umiem nonszalancko rozstawić męczę się od tygodnia.

A tu takie prace! BRawo Ty! Ładnie będzie i bezobsługowo widzę

Się zarumieniłam.

Z otwieraniem szampana wstrzymam się jednak do czasu, kiedy będzie widać rzeczywiste efekty moich pomysłów
Makusia 22:46, 16 maj 2017

Kiedyś nasi eMowie dorwą się do O., obczają co i jak, i wszystkie spłoniemy w otchłani ognia piekielnego- ja Wam mówię
makadamia 09:49, 17 maj 2017

Ojtam ojtam. Trochę prawdy się o sobie dowiedzą

Przyszła wczoraj próchnica kwaśna, którą zamówiłam.
Wygląda nie jak kompost, tylko jak ... torf? Dużo takich włókien było. I kompletnie sucha. Nie wiem, czy tak powinno być, ale wrzuciłam na rabatę i przehaczykowałam. Trudno.
Myślałam, że po tych wszystkich deszczach rabata będzie jeszcze bardzo mokra, a tutaj gucio. Może nie jest jeszcze sucha jak pieprz, ale zdecydowanie nadaje się do podlewania
Toszka 09:53, 17 maj 2017

Powiem ci, ze ostatnio jakość tej próchnicy bardzo spadła. Co raz mniej obornika, kory...
Było w worki wody nalać by wchłonęła. Ostatnio eM kupował w PNOSie i woda się lała.
Kasia_CS 15:16, 17 maj 2017

A ja mam pytanie... chciałam kupić ziemię pod azalię - powinna być jak pod rodka w sumie - Toszko, jak jesteś to podpowiedz...

W każdym niemalże podłożu w centrach handlowych w składzie podłoża do borówek, rododendronów mam napisane, że torf i nawóz.. a jaka jest różnica między torfem a torfem wysokim? Czy cokolwiek w sprzedaży masowej się nadaje na dłuższą metę? Mam azalię wielkokwiatową do wsadzenia i sobie tak myślę, czy nie dać po prostu ziemi do iglaków jaką mam - opisana pH 3,5-4,5, przemieszać z rodzimą, kompostem, mam też ściółkę leśną i troszkę dębowych liści.. i nie kupować już innego podłoża?
alis 21:43, 17 maj 2017

makadamia napisał(a)

nastawiłam gnojówki z pokrzywy i z mniszka (podobno jedyna, która się nadaje pod kwasoluby). i pukam się sama w głowę, bo miałam robić ANHK, a tymczasem z rozpędu zużyłam cały kompost i nie mam z czego. Chyba pójdę na żebry do taty

Tak zapytam, co to jest to ANHK?
makadamia 07:56, 18 maj 2017

ANHK - skoncentrowany wyciąg z kompostu.
Moczysz kompost w wodzie, napowietrzasz i pryskasz tym wszystkie rośliny.
działa jednocześnie jako nawóz i ochrona roślin. Waldek bardzo poleca i cały wątek o tym jest
Toszka 08:09, 18 maj 2017

makadamia napisał(a)
ANHK - skoncentrowany wyciąg z kompostu.
Moczysz kompost w wodzie, napowietrzasz i pryskasz tym wszystkie rośliny.
działa jednocześnie jako nawóz i ochrona roślin. Waldek bardzo poleca i cały wątek o tym jest

Pominęłaś arcyważny element - melasę, czyli cukry proste będące pozywką dla pożytecznych organizmów. Bez melasy wystarczy kompost namoczyć i na drugi dzień podlewać, co o tyle jest bez sensu, że wystarczy sciółkować samym kompostem, bez dodawania sobie pracy