Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Toszka 08:19, 18 maj 2017

Kasia_CS napisał(a)
A ja mam pytanie... chciałam kupić ziemię pod azalię - powinna być jak pod rodka w sumie - Toszko, jak jesteś to podpowiedz...

W każdym niemalże podłożu w centrach handlowych w składzie podłoża do borówek, rododendronów mam napisane, że torf i nawóz.. a jaka jest różnica między torfem a torfem wysokim? Czy cokolwiek w sprzedaży masowej się nadaje na dłuższą metę? Mam azalię wielkokwiatową do wsadzenia i sobie tak myślę, czy nie dać po prostu ziemi do iglaków jaką mam - opisana pH 3,5-4,5, przemieszać z rodzimą, kompostem, mam też ściółkę leśną i troszkę dębowych liści.. i nie kupować już innego podłoża?

Kasiu, w PNOSie jest wspomniana próchnica kwaśna. Ale, owszem, sama taka mieszankę zrobisz, dodaj tylko siarki granulowanej. Dołek dość szeroki zrób i przekop dobroci.

Torf wysoki występuje na stale zalanych torfowiskach. Jest z natury kwaśny i tylko tam jest kwaśny. Charakterystyczny jest brązowy kolor. Torf niski także występuje naturalnie, ale na terenach czasowo zalewanych. Ten jest koloru czarnego. Nie jest tak kwaśny jak wysoki. Każdy torf wydobywany jest rabunkowo dla natury.
makadamia 08:54, 18 maj 2017

Toszka napisał(a)

Pominęłaś arcyważny element - melasę, czyli cukry proste będące pozywką dla pożytecznych organizmów. Bez melasy wystarczy kompost namoczyć i na drugi dzień podlewać, co o tyle jest bez sensu, że wystarczy sciółkować samym kompostem, bez dodawania sobie pracy

Pominęłam. Przyznaję się
Makusia 09:44, 18 maj 2017

makadamia napisał(a)

Pominęłam. Przyznaję się

Magiczne słowo?
Toszka 09:48, 18 maj 2017

Magiczne słowo to "nie pomyślałem"
Taka dygresyjka w temacie ale nie na temat
Makusia 09:50, 18 maj 2017

Toszka napisał(a)
Magiczne słowo to "nie pomyślałem"

W moim wykonaniu na pewno A na pewno często używane
Toszka wpadnij do mnie i doradź w sprawie zapełnienia donicy proszę (magiczne słowo ).
Kasia_CS 13:06, 18 maj 2017

To ja sama zrobię sobie podłoże, siarkę i całą resztę mam, wiec git

SoRki Asiu za wcinkę
Gruszka_na_w... 21:41, 18 maj 2017

makadamia napisał(a)

bo miałam robić ANHK,

Pluję sobie w brodę, że zapodziałam w mrokach przeprowadzek pompkę napowietrzającą akwarium.
Rybki odeszły w niebyt, kiedy pacholęta, w celu uzyskania szmaragdowego odcienia wody, wlały do akwarium Ludwika, w akwarium zamieszkał myszoskoczek, który został uwolniony za dobre sprawowanie, a co się stało z pompką nie wie nikt.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
makadamia 08:25, 19 maj 2017

Gruszko - pompka się znajdzie jak tylko przestanie być potrzebna. Żelazna reguła u mnie

Przyszło kolejne zamówienie. Zdjęcia mi się niestety nie wgrały, więc tylko ciski pokażę:

(proszę zwrócić uwagę na rozmiar ostróżki)

Straszne tyczki, ale to kolumnowe fastigiaty, więc chyba trudno oczekiwać czegoś innego. Na wysokość w każdym razie wszystkie mają uczciwe 110 cm

Teraz pytanie: planowałam je sadzić co 50 cm. Na zdjęciu są ustawione trochę gęściej. Zostawić tak gęsto i dokupić brakujących czy iść zgodnie z planem? Chciałabym, żeby za parę lat utworzyły ścianę.

I drugie pytanie - przyciąć im czubki? (swoją drogą - strasznie jasne te nowe przyrosty; to normalne u tej odmiany?)
Margerytka40 09:01, 19 maj 2017

Asiunia,ja się oczywiście nie znam. Mam jednego cisa fastigatę i on baaaaaaaardzo wolno rośnie a w szerz to już jeszcze bardziej wolno. Ja bym sadziła gęściutko jak chcesz szczelną ścianę. Chyba że mają być prześwity to ok.
makadamia 09:08, 19 maj 2017

Buu. Faktycznie zwróciłam uwagę, że przyrosty ma głównie na górze:/.