Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Toszka 10:48, 25 maj 2017

Kawa napisał(a)

Toszko stellę już masz u siebie?
ciekawe jakie będziesz mieć spostrzeżenia

Stellę dostałam od Anki_. Ufam jej!
makadamia 10:52, 25 maj 2017

polinka napisał(a)
Ciekawa dyskusja Asiu u Ciebie. Myślę, że boimy się pokazywać szersze kadry poniewaz poprzeczka na forum jest już bardzo wysoko ustawiona.
Początki forum były łatwiejsze...prawie wszystkie ogrody dopiero się robiły albo były w trakcie rewolucji i nikt nie miał obaw przed wstawianiem "bałaganu" bo taki stan miał prawie każdy. Teraz większość z tych ogrodów jest wypielęgnowane, wymuskane, idealne

A bo to jest trochę tak: jak wchodzisz po raz pierwszy na forum, to do jakiego wątku pójdziesz najpierw: do takiego co ma 10 stron, czy takiego co ma 1000? Oczywiście, że do tysiąca, bo skoro tyle ma, to znaczy że jest ciekawy. Ale przecież nie będziesz przeglądać 1000 stron! Wystarczy że zobaczysz parę ostatnich zdjęć.
I tym sposobem widzisz tylko efekt końcowy , a nie widzisz skromnych początków i trudów w trakcie
11:04, 25 maj 2017
makadamia napisał(a)

Naprawdę? Ale wtedy końcówki liści byłyby żółte, a nie są (przynajmniej nie wszystkie)

Główna cecha obecności to białe pyłki i zwinięte w kapustkę listki
miodówka
11:07, 25 maj 2017
Toszka napisał(a)

chi, chi - miodunka to śliczna bylinka, a miodówka to fuj, potwór, zwija listeczki w kapustki... niedobra mszyca
Decis, Mospilan, odkurzenie suchych listków ze środka niezbędne

Dokładnie tak, właśnie miałam to napisać
Najważniejsze to wiosenna profilaktyka np. Promanalem, jakimś olejowym środkiem opryskać
makadamia 11:17, 25 maj 2017

Ano właśnie. A ja pryskałam tylko miedzianem, bo po co promanal,skoro mi nic nie żeruje

A propos żerowania: coś mi gryzie liście parzydła leśnego. Niestety, zdjęcia brak. Na razie pojawiają się dziury w środku liści (nie od krawędzi) i stopniowo z liścia zostają tylko nerwy.
W zeszłym roku też to się pojawiło, ale dużo później - po kwitnieniu. Ale i tak do września zdążyło zeżreć właściwie całe krzaki:/
Jak ratować?
Kasia_CS 14:10, 25 maj 2017

Tez się chciałam wymądrzyć z miodówką, bo to bylo moje pierwsze chorobsko w ogródku wlasnie takie tasiemki wypierdziane na popwywijanych listkach bukszpanu na szczęście latwo sie z tym uporalam

Toszka 14:46, 25 maj 2017

Asiu, zapewne żrą ci małe zielone kosmity/gąsienniczki. Tylko one potrafią w takim tempie żreć. Ziemię też trzeba opryskać, koniecznie.
Pszczelarnia 15:46, 25 maj 2017

Toszka napisał(a)
Z pomarańczami widać jestem do przodu przed ChFSh... bratki pomarańczowe mam drugi rok (w tym same się wysiały) i Stella de Oro doszła
Miłość do sosen mamy w polskiej krwi

Aż mnie zatkało ... coś w tym jest z tymi sosnami. Niektórzy jeszcze brzozy lubią. Pasują do sosen.

W naszej polskiej krwi.

Ja bym pokazywała remonty i rewolucje ogrodowe chętnie ale nie mam czasu na reportaże. Ale lubię wątki powstających ogrodów - to jest zawsze fascynujące.

AnkaK 16:00, 25 maj 2017

makadamia napisał(a)

A bo to jest trochę tak: jak wchodzisz po raz pierwszy na forum, to do jakiego wątku pójdziesz najpierw: do takiego co ma 10 stron, czy takiego co ma 1000? Oczywiście, że do tysiąca, bo skoro tyle ma, to znaczy że jest ciekawy. Ale przecież nie będziesz przeglądać 1000 stron! Wystarczy że zobaczysz parę ostatnich zdjęć.
I tym sposobem widzisz tylko efekt końcowy , a nie widzisz skromnych początków i trudów w trakcie

Święte słowa. Twój ma co prawda nie 10, ale już 200, ale zaglądam Ogrodnicy z morzem kory łączmy się
Zana 16:07, 25 maj 2017

makadamia napisał(a)

O rany! Dobrze że zauważyłaś, bo bym przegapiła w natłoku tych ciekawych dyskusji

Jakoś uczcić to należy, a że idzie sezon bikini i wszystkie dziewczyny (oprócz Zany) zapewne się odchudzają, to słodycze i alkohol odpadają.

Padłam. Ze śmiechu oczywiście. Mogę ten jubileuszowy tort ostatecznie w samotności skonsumować. Jakimś dobrym drinkiem też zapiję chętnie.

Gratki Asiu na te 200 stron, na Twoje fantastyczne udzielanie się w innych wątkach, na Twoje rady i zaangażowanie. Z niekłamaną, wielką przyjemnością czytam Twoje wywody, masz świetny "język"

PS. nie na darmo jest przysłowie "szewc bez butów chodzi".
Przysłowia mądrością narodów