Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 08:48, 25 maj 2017

Toszka napisał(a)
Elinkowy ogród pokazuje, że projektant zazwyczaj nie zawraca sobie głowy glebą, światłem, wymaganiami, allelopatią. Patrzy na kompozycję i wiśta wio... następny proszę...
(

No tak, to kolejny problem: kompetencje i etyka tzw.: profesjonalistów
makadamia 08:55, 25 maj 2017

Toszka napisał(a)

chi, chi - miodunka to śliczna bylinka, a miodówka to fuj, potwór, zwija listeczki w kapustki... niedobra mszyca
Decis, Mospilan, odkurzenie suchych listków ze środka niezbędne

No podwójne brawo ja

Ale teraz już chyba zapamiętam
makadamia 09:03, 25 maj 2017

Lulilaj napisał(a)

Święta prawda

Ja tylko dodam jako młoda (oczywiście nie chodzi o wiek ) uczestniczka forum, że cieszę się zarówno z długich wątków (pierwszy który przeczytałam to Kubusiowo u Gosi) jak i z odpowiedzi na pojedyncze pytania, bo tak jak pisze Kasia, najczęściej korzystam z telefonu, rzadziej w komp. i ciężko czasami znaleźć odpowiedź na konkretny temat.
Moim zdaniem potrzeba jeszcze troszkę dystansu i pokory. Ja wiem, że taką wiedzę jaką macie Wy będę może miała za 10, 15 lat albo i wcale, dlatego już z założenia wiedziałam, że zdam się na Was i nie będe marudzić jak coś trzeba będzie wyrwać, przesadzić itp. I póki co jestem z tego bardzo zadowolona i za to dziękuję (oczywiście polecając się na przyszłość

Oj, ja tak narzekam na świeżaków, a tutaj świeżynka mnie czyta.
Luli - to co napisałam wyżej, absolutnie Ciebie nie dotyczy!.
Ty prezentujesz wzorową postawę forumowicza: jesteś komunikatywna, otwarta na pytania i sugestie, ciekawa tematu, sama szukasz informacji, a nie tylko oczekujesz rad. Super się z Tobą współpracuje

Z tą pokorą to nie przesadzaj w drugą stronę - nie akceptuj nie pasujących Ci pomysłów tylko dlatego, że jakiś mądrala z forum Ci je podpowiedział.
Przesiewaj wszystkie rady przez sito tego, co Ci się podoba i co pasuje do Waszej rodziny. Jak pierwszy pomysł nie będzie trafiony, to drugi, trzeci albo piąty będzie
makadamia 09:04, 25 maj 2017

AgaeM napisał(a)
Jak fajnie napisałaś u Marzenki, masz we mnie fankę.

To była ciekawa dyskusja
Toszka 09:12, 25 maj 2017

makadamia napisał(a)

To była ciekawa dyskusja

Podsumuję tamtą dyskusję - odnoszę wrażenie, że w tym roku niektórzy wystawcy odlecieli w pomysłach i chęci bycia oryginalnym uzasadniając to wydumaną filozofią. A i tak jest to tylko -bardziej lub mniej- naśladownictwo ogrodu Mary Reynolds.
Edit
jeszcze jedna myśl mi przyszła. Angole są jednak zacofani w stosunku do polskiej sztuki ogrodniczej - oni dopiero co odkryli to co u nas przestało być modne - tzw. babcine ogródki i chaszcze
Margerytka40 09:26, 25 maj 2017

makadamia napisał(a)

Tak! Dokładnie tak!

Kiedyś człowiek miał brzydki ogródek i był w nim szczęśliwy, bo nawet nie wiedział, że [ogródek] jest brzydki. Teraz się dowiedział i się miota, zastanawia, manikiur przy pieleniu niszczy - i po co mu to było!

Trafiony zatopiony Asiu
Podglądam tę dyskusję i uśmiecham się skrycie. Jedyne co mogę napisać to to że to święta prawda.
Monia81 09:29, 25 maj 2017

Dokładnie tak, nic dodać, nic ująć
Lulilaj 09:32, 25 maj 2017

makadamia napisał(a)

Oj, ja tak narzekam na świeżaków, a tutaj świeżynka mnie czyta.
Luli - to co napisałam wyżej, absolutnie Ciebie nie dotyczy!.
Ty prezentujesz wzorową postawę forumowicza: jesteś komunikatywna, otwarta na pytania i sugestie, ciekawa tematu, sama szukasz informacji, a nie tylko oczekujesz rad. Super się z Tobą współpracuje

Z tą pokorą to nie przesadzaj w drugą stronę - nie akceptuj nie pasujących Ci pomysłów tylko dlatego, że jakiś mądrala z forum Ci je podpowiedział.
Przesiewaj wszystkie rady przez sito tego, co Ci się podoba i co pasuje do Waszej rodziny. Jak pierwszy pomysł nie będzie trafiony, to drugi, trzeci albo piąty będzie

Brawo Ja (hihihi)

Zamierzam przesiewać - ile się tylko da

Chodziło mi o to żeby krytyki (czyt. najczęściej dobrej rady, choć może nie po naszej myśli) nie brać personalnie do siebie. A z tego co widziałam na forum czasami to jest trudne.

makadamia 09:53, 25 maj 2017

Toszka napisał(a)

Podsumuję tamtą dyskusję - odnoszę wrażenie, że w tym roku niektórzy wystawcy odlecieli w pomysłach i chęci bycia oryginalnym uzasadniając to wydumaną filozofią. A i tak jest to tylko -bardziej lub mniej- naśladownictwo ogrodu Mary Reynolds.

O właśnie, Toszko - miałam napisać pod Twoim wpisem o Mary Reynolds, że - jak zwykle zresztą - chylę czoła przed Twoją wiedzą!
W życiu nie słyszałam o Mary Reynolds
O Beth Chatto też niedawno mi Pestka powiedziała
makadamia 09:55, 25 maj 2017

Monia81 napisał(a)
Dokładnie tak, nic dodać, nic ująć

Margerytka40 napisał(a)

Trafiony zatopiony Asiu
Podglądam tę dyskusję i uśmiecham się skrycie. Jedyne co mogę napisać to to że to święta prawda.

Ależ dzisiaj mądrościami sypię, co?
Chyba muszę jakiś szeroki kadr z ogródka wstawić, żeby za bardzo nie spuchnąć