Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 11:04, 26 maj 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Asia,

na mnie jeszcze dęby robią wrażenie. Zwłaszcza te nadbużańskie i nadodrzańskie.

Ooo, dęby też, ale kontekście ogrodów to nawet o nich nie myślę
Kawa 11:21, 26 maj 2017

ej no ja widzę krzaki kore i ziemię

u mnie nawet kory nie ma
Gruszka_na_w... 21:57, 26 maj 2017

Fajnie ten Twój domek wtapia się w roślinność i mimo widocznej bliskości zabudowań za płotem jest bardzo intymnie. Taka enklawa.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
polinka 22:35, 26 maj 2017

makadamia napisał(a)

Był już obsypany obornikiem i jeszcze siarczan potasu dostał na wiosnę i starterem też podlewałam

Dolistnie dostawał nawóz interwencyjny do rodków, przy okazji ratowania tego mojego nieszczęśnika. Rozumiem, że nie jest to rozwiązanie idealne, ale schowek ogrodniczy zaczyna mi już pękać w szwach od tych różnych preparatów chemicznych i naturalnych

Asiu, nie wiem czy stosujesz naturalne preparaty ale mogę polecić na takie zabiedzone rośliny gnojówkę ze skrzypu. U mnie Brabanty, które przez 5 lat były bez jakiejkolwiek opieki (nie cięte, nie podlewane itd.) po konkretnym cięciu wczesnowiosennym i 3 krotnym oprysku skrzypem odżyły w oczach. To samo miałam z bukszpanami, które prawie już umierały.
makadamia 06:39, 27 maj 2017

Kawa napisał(a)
ej no ja widzę krzaki kore i ziemię

u mnie nawet kory nie ma

Bardzo pocieszające - krzaki mikre, ale przynajmniej kora leży

Cmok
makadamia 06:44, 27 maj 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Fajnie ten Twój domek wtapia się w roślinność i mimo widocznej bliskości zabudowań za płotem jest bardzo intymnie. Taka enklawa.

Gruszko, bardzo żałuję, że nie zrobiłam zdjęć działki sprzed całej rewolucji.

Teraz to dom jest odsłonięty i widoczny
Wcześniej przed samym wejściem było jeszcze ogrodzenie, zarośla brzozowe, jarzębina, sumak - generalnie busz.
Wycięliśmy wszystko z wyjątkiem świerka, żeby zrobić podjazd i dopiero dom się odsłonił. Co najmniej kilka razy słyszeliśmy od sąsiada czy listonosza "o rany! nie wiedziałem, że tutaj taki duży dom stoi".
makadamia 06:48, 27 maj 2017

polinka napisał(a)

Asiu, nie wiem czy stosujesz naturalne preparaty ale mogę polecić na takie zabiedzone rośliny gnojówkę ze skrzypu. U mnie Brabanty, które przez 5 lat były bez jakiejkolwiek opieki (nie cięte, nie podlewane itd.) po konkretnym cięciu wczesnowiosennym i 3 krotnym oprysku skrzypem odżyły w oczach. To samo miałam z bukszpanami, które prawie już umierały.

Staram się, ale kiepsko mi idzie. Jednak dużo zachodu jest z tymi naturalnymi metodami
Skrzypu w mojej okolicy raczej nie widuję. Chyba żeby suszony kupić.
Na razie kupiłam suszoną pokrzywę, żeby ją dodawać do gnojówek. Tylko nie wiem, czy stosować ją jako dodatek do świeżej, czy robić z niej gnojówkę w lipcu, jak już świeżej nie będzie.
Margerytka40 07:02, 27 maj 2017

Szkoda,że nie mieszkasz blisko. Podesłała bym Ci skrzypu. U mnie go nie brakuje. Kiedyś to była zmora a teraz nawet jestem zadowolona,że jest. A pokrzywy to nawet specjalnie zostawiam żeby rosły w zakamuflowanych miejscach.
makadamia 07:32, 27 maj 2017

Mnie ratuje działka teściowej - pokrzywy i mlecze w ilościach hurtowych
Przychodzę, ścinam i obie jesteśmy zadowolone
malkul 08:53, 27 maj 2017

a mnie lasek pobliski, ostatnio to moje źródło pokrzywowe