Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Rytla 08:56, 27 maj 2017

To może ja zamiast się wściekać na skrzyp, skrzyp i skrzyp nastawię gnojóweczkę?
AnkaK 09:07, 27 maj 2017

Ja wrzuciłam wiosną do szklarni nieprzerobiony kompost (kolor włosów zobowiązuje), a z niego wyrosło morze pokrzywy. Także nie musiałam nawet nigdzie jeździć. Że eko to z M walka była czy zbieram ja na gnojówkę czy on na suszenie do herbaty ☺
Toszka 09:19, 27 maj 2017

AniuK, tzw.ostry kompost mozna dawać pod warzywa, ale na pewno nie można wrzucać kwitnącej lub z nasionami pokrzywy. I nie tylko jej. Tzn można, ale potem robi się plantacja niespodzianek
makadamia 08:32, 29 maj 2017

malkul napisał(a)
a mnie lasek pobliski, ostatnio to moje źródło pokrzywowe

spacerki do lasu - przyjemne z pożytecznym

A tak w ogóle, to ile razy w sezonie podlewacie taką gnojóweczką?

Mnie się ciągle wydaje, że mało. Nastawiam w maju wiadro pokrzywówki, po dwóch tygodniach rozcieńczam i podlewam; nastawiam kolejne, znowu dwa tygodnie; i trzecie już tak na siłę daje radę. Potem już pokrzyw nie ma.
Czyli rośliny dostają trzy, niezbyt duże dawki. W dodatku późno, bo taka np.: ostróżka już ma pąki - co najmniej dwa razy powinna być podlana.
W przyszłym roku, skoro już mam źródło, w marcu dam jeszcze obornika. Kompost robię ze wszystkiego co się da, ale starcza mi go tylko na posypanie trawnika (który i tak później w sezonie dokarmiam sztucznie).

Jednym słowem - roboty z tym nawożeniem naturalnym dużo, a efekty wydają mi się niewystarczające.

Jak Wy się z tym organizujecie?
makadamia 08:32, 29 maj 2017

Rytla napisał(a)
To może ja zamiast się wściekać na skrzyp, skrzyp i skrzyp nastawię gnojóweczkę?

Wskazane
makadamia 08:49, 29 maj 2017

A tak w ogóle, to jak Wasze weekendy? Mnie się udało posadzić 8 z 14 cisków, reszta czeka aż eM wykopie tuję (rany, będziemy już kompletnie odsłonięci!)

Zrobiłam też dużo "roboty głupiego", jak to określa mój mąż, tzn: przesadzałam roślinki z jednego miejsca w drugie, a że małe, to efektu nie widać. Wyjątkiem jest duża hosta. Widać ją tutaj przy samym pniu:

Przeniosłam ją w tą dziurę po lewej stronie, która tak naprawdę dziurą nie jest, bo rosną tam mikre miskanty, wietlice, tiarelle i bergenie.
Podzieliłam, dałam trochę od tyłu i jest dużo lepiej, ale zdjęcie będzie kiedy indziej, bo te, które zrobiłam rano mają za duże kontrasty i nic nie widać.

Rabata tarasowa wygląda zaś tak;

Miałam ambitny plan zrobić rozprowadzenie deszczówki po całej rabacie, to jest kompletnie bez sensu, bo przy takiej długości rury, końcówka wypada tak nisko, że byliny i tak nie będą miały szans dosięgnąć jej korzeniami.
Także będzie tylko kawałek metrowej długości.
Igan 13:27, 29 maj 2017

Cześć! Wpadłam do Ciebie z wątku Ani. Mój mąż też ciągle komentuje moje przesadzanie roślin z miejsca na miejsce...
A a propos deszczówki, to ja miesiąc temu sprawiłam sobie 2 beczki. Rozprowadzanie deszczówki wężami itp. byłoby już dla mnie za skomplikowane
makadamia 14:44, 29 maj 2017

Cześć Iga! Właśnie od Ciebie przychodzę! Baardzo zazdroszczę działki w lesie

Beczki mam pochowane po kątach, a tutaj jest najbardziej eksponowane miejsce, więc beczka nie bardzo mi się tu widzi
Gruszka_na_w... 22:46, 29 maj 2017

makadamia napisał(a)

spacerki do lasu - przyjemne z pożytecznym

A tak w ogóle, to ile razy w sezonie podlewacie taką gnojóweczką?

Jak Wy się z tym organizujecie?

Na potrzeby gnojówek wykorzystuję wiadra po tynkach. Mają chyba 25 l pojemności. Pod koniec kwietnia nastawiłam dwa. Jedno z mniszka, drugie z pokrzywy. Trzecie nastawiłam, kiedy miałam połowę pierwszego. Podlewałam już dwukrotnie. Teraz szykuję się na zbiór skrzypu, bo od końca czerwca korzystniej jest podlewać skrzypem. Można też wykorzystać dziki krwawnik. Podlewam te najbardziej żarłoczne rośliny: róże, hortensje, czarny bez, miskanty. W warzywniku pomidory, ogórki, cukinie, dynię, selery i pory.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
makadamia 09:30, 30 maj 2017

To szybko - u nas pod koniec kwietnia pokrzywy dopiero wystawiały nosy z ziemi.
No i chyba masz dużo chwastów w okolicy

(Chyba) skończony kawałek rabaty: zagęszczone derenie i ciemierniki między nimi.
Na jesieni pewnie jeszcze narcyzy tam wcisnę, choć mam wątpliwości, bo u mnie wszystkie kwiatki odwracają się nie w tą stronę co trzeba
Muszę kupować takie, które nie mają "buzi", tylko z każdej strony są ładne, czyli tawułki, liatry, tulipany, itd.