Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Lulilaj 09:17, 08 cze 2017

stożek w miejsce najmniejszej kuli?
http://allegro.pl/bukszpan-wiecznie-zielony-w-doniczkach-p9-ladne-i5096862908.html
makadamia 09:22, 08 cze 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mam ją u siebie. Swoje trzy odmiany szałwi nabywałam, jak to ja , jako niebieską, różową i białą. ta metoda sprawdza mi się najlepiej.

Świetna miejscówka wyszła na tej nowej rabacie.

Mam nadzieję, że ładnie wyjdzie

Ja też mam już trzy odmiany szałwi: różową, fioletową i ciemnoniebieską (faktycznie kolorem prawie się nie różnią, jak mówi Kasia). Będę testować, dzielić i próbować różnych zestawień.

Bodziszka też mam trzy odmiany, będę polować jeszcze na czwartą - rozanne, bo wszyscy nadzwyczajnie ją chwalą.

Jak zaczynałam rewolucję w ogrodzie, to stwierdziłam, że mam dość robienia "ogródka eksperymentalnego". Że chcę przemyśleć dokładnie, zrobić, i mieć.
Ale stwierdzam, że w moim przypadku tak się nie da. Za mało wiem o roślinach i o tym jak się zachowują w ciągu roku i jak znoszą konkretnie warunki na mojej działce.
Muszę niestety przetestować je "na żywym organizmie" i dopiero będę wiedziała co i jak. Nie mówiąc o tym, że nieustająco robię głupoty.
Dlatego ten kawałek o myśleniu zostaje w mocy.
Za to kawałek "zrobić i mieć" jest nieaktualny
makadamia 09:34, 08 cze 2017

Lulilaj napisał(a)
Może fajnie by wyglądało jakby stożek z kulami tworzył po lewej stronie pewnego rodzaju "zamknięcie"?

Aaa, w końcu załapałam, o co Wam chodzi z tym "przesunąć kulkę w bok" i "ustawić kulki po lewej stronie tak samo jak po prawej".

Luli, wg mnie, takie ustawienie (największa bryła od zewnątrz) faktycznie "zamyka" rabatę i tak bym ustawiała, gdybym z lewej strony miała np.: ścianę.

Ale z lewej strony jest widok na rabatę i dlatego buksy muszą być ustawione "piętrowo", czyli najpierw niższy, potem wyższy.
Dlatego stożek jest trochę schowany z tyłu rabaty, a przed nim, a obu stron są kulki. Chodzi o to, żeby patrząc z tej perspektywy

nie miało się wrażenia, że stoi się z boku rabaty.

I bardzo się cieszę, że piszesz i podpowiadasz.

makadamia 09:39, 08 cze 2017

Lulilaj napisał(a)

tu już odpowiedziałam wyżej

większa kulka na zewnątrz? tak chciałam posadzić na początku, ale rura nie pozwoliła

tutaj rozumiem, że kulki powinny być bardziej przed stożkiem i bliżej siebie? To byłaby idealna opcja, najlepsza, ale znowu - rura;

Coś mi się zdaje, że ta rura to był niezły strzał w kolano
anka_ 09:44, 08 cze 2017

Asiu ale pisałaś, że rura płytko to zawsze mozna inaczej ją dać...
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Lulilaj 09:46, 08 cze 2017

makadamia napisał(a)

Ale z lewej strony jest widok na rabatę i dlatego buksy muszą być ustawione "piętrowo", czyli najpierw niższy, potem wyższy.
Dlatego stożek jest trochę schowany z tyłu rabaty, a przed nim, a obu stron są kulki. Chodzi o to, żeby patrząc z tej perspektywy

O, teraz to ja też zrozumiałam
Faktycznie z tej perspektywy to co innego.
Kasia_CS fajnie to ułożyła

Widzę, że jednak nie jest tak źle z moimi bazgrołami Odczytałaś dokładnie to, o co mi chodziło
Zana 09:49, 08 cze 2017

Asia na szybko, to ja jestem za rozrzuceniem trochę tych kulek po rabacie. Różowa niższa szałwia to może być Compacta Deep Rose (analogiczna do Blue). Caradonna u mnie ma teraz w drugim roku 70 cm. Kiścienie z rodkami mi się podobają. Też jednego Makijaża miałam, ale uśmierciłam, a taki fajny był. Teraz kombinuję, gdzie by jednak ulokować.
Toszka 10:03, 08 cze 2017

Ja wyleję kubeł zimnej wody
Buksy upchnięte w bylinach zaraz wyłysieją i złapią grzyba.
Kulki buksowe w bylinach -tak, ale na małych nózkach, tak by "unosiły" się nad ziemią i bylinami.
makadamia 10:19, 08 cze 2017

anka_ napisał(a)
Asiu ale pisałaś, że rura płytko to zawsze mozna inaczej ją dać...

Aniu, szczerze?

Teoretycznie można. Wykopać rośliny, odkopać rurę, przełożyć rurę, zasypać i posadzić wszystko od nowa.
Ale w praktyce - baardzo mi się nie chce robić tego wszystkiego tylko po to, żeby przesadzić buksy 20 cm w bok. Przepraszam, ale już i tak w rodzinie mają mnie za wariatkę

Spróbuję pokombinować z tą większą kulką, ale wydaje mi się, że jak buksy i byliny urosną, to te dysproporcje trochę znikną.
makadamia 10:20, 08 cze 2017

Lulilaj napisał(a)

Widzę, że jednak nie jest tak źle z moimi bazgrołami Odczytałaś dokładnie to, o co mi chodziło

Bardzo dobre bazgroły