Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 15:20, 07 cze 2017

No nieswoich rabatach to też jestem mądrala (Ty jesteś przykładem).

Cztery kulki?! Matkobosko! A gdzieżbym zmieściła byliny?!
Krakowskim targiem mogę się zgodzić na trzy. I ta trzecia byłaby najmniejsza, po środku pomiędzy tamtymi dwoma.

Tylko ten układ mi nie pasował, bo jak kuleczka mała, to i bylinki przed nią musiałyby być niskie i to mi za bardzo ograniczało wybór.

Muszę Wam porobić więcej zdjęć z różnych punktów, bo właśnie się zorientowałam, że wszystkie zdjęcia z tego samego miejsca robię (ale za to łatwo będzie porównać za dwa lata)

makadamia 15:22, 07 cze 2017

Chyba że Tobie chodzi o to, że te kulki powinny być luzem porozrzucane po rabacie, a nie pogrupowane.

Hmmm.... tej opcji nie brałam pod uwagę....

Ktoś pomoże mi to zwizualizować? Może jakaś inspirka by się znalazła?
mrokasia 15:26, 07 cze 2017

makadamia napisał(a)
Chyba że Tobie chodzi o to, że te kulki powinny być luzem porozrzucane po rabacie, a nie pogrupowane.

Wydawało mi się że masz już tam 4 kulki - 2 przy stożku i 2 z prawej strony. To nie buksy?
Jeśli jednak 4 buksy to właśnie 4 luzem rozrzucone.
mrokasia 15:31, 07 cze 2017

No i dawaj więcej fot z różnych stron.
Toszka 16:15, 07 cze 2017

Melisa na słońce i suche miejsce. Zimuje bez problemu. Pachnie obłędnie. Smakuje też (zwłaszcza w nalewce ziołowej)
U mnie 7-mio latka rośnie z lawendą. Kwitnie jak zwariowana. Kwiaty fioletowe, jakniskie czosnki. W półcieniu może nie kwitnąć. Innych ziół w półcieniu nie testowałam - na suchej patelni szaleje bazylia, pietruszka, melisa, koper (kwaśną sobie upatrzył).

Pieris o czerwonych przyrostach u mnie przemarza co roku i trzeba ciąć.
Za to Debutante szaleje dzwoneczkami co roku, kwitnie bite 1,5 miesiąca, ale nie ma czerwonych przyrostów.

Jeśli cudo do zakwaszania nie ma składu to można założyć, że to jakiś chemiczny zajzajer. Niczego co nie ma składu nie jadam i nie daję ani roślinom ani rodzinie
makadamia 17:56, 07 cze 2017

mrokasia napisał(a)

Wydawało mi się że masz już tam 4 kulki - 2 przy stożku i 2 z prawej strony. To nie buksy?
Jeśli jednak 4 buksy to właśnie 4 luzem rozrzucone.

Tak, ale myślałam że rozmawiamy tylko o tych przy stożku.

Mam dwie kulki w jednym rogu, oraz stożka i dwie kulki w drugim.

Obiecane zdjęcia:
od strony ulicy:

od strony ścieżki:

od strony tarasu:

Serio porozrzucać wszystkie kulki?

makadamia 17:58, 07 cze 2017

Toszka napisał(a)
Melisa na słońce i suche miejsce. Zimuje bez problemu. Pachnie obłędnie. Smakuje też (zwłaszcza w nalewce ziołowej)
U mnie 7-mio latka rośnie z lawendą. Kwitnie jak zwariowana. Kwiaty fioletowe, jakniskie czosnki. W półcieniu może nie kwitnąć. Innych ziół w półcieniu nie testowałam - na suchej patelni szaleje bazylia, pietruszka, melisa, koper (kwaśną sobie upatrzył).

Pieris o czerwonych przyrostach u mnie przemarza co roku i trzeba ciąć.
Za to Debutante szaleje dzwoneczkami co roku, kwitnie bite 1,5 miesiąca, ale nie ma czerwonych przyrostów.

Jeśli cudo do zakwaszania nie ma składu to można założyć, że to jakiś chemiczny zajzajer. Niczego co nie ma składu nie jadam i nie daję ani roślinom ani rodzinie

Debutanta sobie zapiszę na wszelki wypadek, zioła kupię i posadzę, a zakwaszacz zużyję i więcej nie kupię
Johanka77 18:20, 07 cze 2017

Ładne te kulinki
Margerytka40 21:15, 07 cze 2017

Ja też bym te kulki rozrzuciła po rabacie,jakoś tak teraz dziwnie wyglądają. Melisę też polecam. Zupełnie nie kłopotliwa a ładna.
Makusia 23:02, 07 cze 2017

Co tu wchodzę i czytam, to nie wiem co napisać i nic nie pisze
Za wysokie progi te planowania, wizje - ja nie umiem

Ale skoro już piszę, to pytanko- prośbą do Toszki- podrzucisz przepis na te nalewke? Miałam w zeszłym roku, ale telefon zresetowałam i przepis...zresetował się też. A pyszna była- zostało wspomnienie