Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Gruszka_na_w... 12:59, 10 lip 2017

Świetnie się wpasowała ta konstrukcja. Optuję za pomalowaniem słupów na szaro. Twój ogród idzie w kierunku uporządkowanych nasadzeń i geometrii. Bejca lepiej współgra z naturalistycznym bałaganem. A w tym miejscu szarość da kropeczkę nowoczesności.
Hamaczki pod ręką (a raczej pod pleckami) szalenie demotywują do wszelkich działań. Sprawdziłam u siebie. O wiele trudniej się z nich zerwać niż z leżaczka.
Plusem jest nadrobienie wszelkich zaległości czytelniczych.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:12, 10 lip 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Fajnie. Może kolor taupe? (nad e akcent) Połączy brąz i szarość.

Asia, te obręcze hamakowe kupuje się "na gotowo"? Mają regulowany rozstaw?

Ewo, zamiast obręczy można wykorzystać konstrukcję zawiasu.

Spokojnie wytrzymuje ciężar dorosłego płci męskiej.Mocowane na wkręty fi 8.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 13:23, 10 lip 2017

makadamia napisał(a)

Myślicie że warto malować te belki na szaro? Skoro i tak huśtawki i drabinka są "drewnianego" koloru?

No ja bym malnęła . Szara bejca nie będzie kryjąca więc ten drewniany kolor będzie leciutko przebijał i będzie cudnie .
A drabinki i huśtawki tez bym malnęła, czemu nie, to tylko raptem 2 szersze deseczki w huśtawkach i kilka węższych w drabince. Przy okazji zabezpieczysz drewno .
makadamia 13:47, 10 lip 2017

iwka napisał(a)

nie no, huśtawka ma być koniecznie i to stabilna, bo zamierzam z niej korzystać dzięki

no to nie ma rady - mieszaj beton.
najgorsze, że zabetonowane musi być głęboko. tak mówi mój eM, i w tym przypadku mu wierzę, bo jak po poprzednim właścicielu likwidowaliśmy huśtawkę (taką fest zespawaną z rur żelaznych), to eM nie dał rady dokopać się do podstaw betonowych, tylko te rury na głębokości 1 metra(!) uciął, a beton zostawił w ziemi).
makadamia 13:52, 10 lip 2017

mrokasia napisał(a)

No ja bym malnęła . Szara bejca nie będzie kryjąca więc ten drewniany kolor będzie leciutko przebijał i będzie cudnie .
A drabinki i huśtawki tez bym malnęła, czemu nie, to tylko raptem 2 szersze deseczki w huśtawkach i kilka węższych w drabince. Przy okazji zabezpieczysz drewno .

No niestety, jak na szaro, to musi być farba, i to taka do metalu i drewna. Tam są śruby potężne, kątowniki srebrne, obejmy jakieś złotawe...
Jak drewno tylko zabejcuję na szaro, to te wszystkie "cudowności" zrobią się jeszcze bardziej widoczne niż są teraz.

A drabinki i huśtawki, żeby przemalować, to najpierw trzeba lakier zedrzeć, a potem ostrożnie malować, żeby sznurka nie pociapać....
A tu hamaczek wisi i kusi....
Jednym słowem - nieee chceee mi sięęęę

makadamia 13:53, 10 lip 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ewo, zamiast obręczy można wykorzystać konstrukcję zawiasu.

Spokojnie wytrzymuje ciężar dorosłego płci męskiej.Mocowane na wkręty fi 8.

A metal o metal się nie obciera? Bo tej obejmy to mają specjalne karabińczyki z kółeczkami, żeby hamak gładko (i cicho) chodził
makadamia 13:56, 10 lip 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Świetnie się wpasowała ta konstrukcja. Optuję za pomalowaniem słupów na szaro. Twój ogród idzie w kierunku uporządkowanych nasadzeń i geometrii. Bejca lepiej współgra z naturalistycznym bałaganem. A w tym miejscu szarość da kropeczkę nowoczesności.
Hamaczki pod ręką (a raczej pod pleckami) szalenie demotywują do wszelkich działań. Sprawdziłam u siebie. O wiele trudniej się z nich zerwać niż z leżaczka.
Plusem jest nadrobienie wszelkich zaległości czytelniczych.

Jedyne co mnie ratuje przed totalnym lenistwem to to, że hamaczek jeden, a chętnych troje (a jak starszy wróci z obozu, to nawet czworo).

Do malowania sama się skłaniam, ale czekam na przypływ natchnienia, bo na razie zdechło całkiem. Nie wiem tylko, czy zdąży wrócić przed zimą, czy już po
makadamia 14:00, 10 lip 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Fajnie. Może kolor taupe? (nad e akcent) Połączy brąz i szarość.

Asia, te obręcze hamakowe kupuje się "na gotowo"? Mają regulowany rozstaw?

Taupe jest śliczny, ale na razie mam nadzieję, że farba, którą deski elewacyjne malowałam jeszcze całkiem nie stwardniała

Te obręcze bez problemu można kupić i w necie i w castoramie. Regulowanych nie ma, ale zdaje się, że są różne rozmiary.

Tak naprawdę, to w zestawie były zwykłe haki, które się wwierca w drewno. Ale haki były takie potężne, że belkę przewierciłyby pewnie na wylot i mogłaby pęknąć. Te obejmy wydawały się nam bezpieczniejsze.
makadamia 14:02, 10 lip 2017

Margerytka40 napisał(a)
No Asia teraz to tylko leżeć w hamaczku,chłodne piwko i podziwiać

No właśnie tu jest problem, bo piwka nie lubię. wolałabym swoją kawę z bailejsem na nim popijać, ale jak to pić na leżąco z filiżanki? Słomki kupić? Profanacja
makadamia 14:07, 10 lip 2017

Kokesz napisał(a)
Ja wczoraj swoim hamakiem zrobiłam też małą furorę na osiedlu inauguracja była
Miałam sporą widownię na balkonach a niektórzy to nawet zeszli i nieśmiało zaglądali przez krzaczory bo od ulicy mnie nie widać
W końcu się opatrzą
Sąsiad się śmiał, że jak się pokłócę z Małżem, to eM będzie miał metę pod chmurką

Ooo - Ty też masz?
Już byłam u Ciebie i napisałam.
Przyznam jednak, że na ciekawskich przechodniów to mój jest lepszy - jak się w niego wpadnie, to całkiem zasłania z boków