Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

anka_ 13:42, 17 sie 2017

Takie doładowania są potrzebne.... Ale fajnie, że już wróciłas.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
makadamia 14:13, 17 sie 2017

Fajnie było na wyjeździe ale i wrócić do domu jest fajnie
15:29, 17 sie 2017
Kurcze ja zaczynam mieć już dosyć, jeszcze to palące słońce, na leżaczek idealnie ale do pracy w ogrodzie... niekoniecznie
makadamia 08:10, 18 sie 2017

W takim razie, jak napisałam wyżej - zapraszam na Pomorze. Tam pogoda właśnie idealna do robót w ogródku. Do plażowania trochę mniej

Wczoraj był dzień idealny: przyjechałam spokojnie do domu, nie lecąc z wywieszonym jęzorem odebrać dzieciaki z placówek, obiadu robić nie musiałam, bo kochana teściowa zrobiła pierogi na nasz powrót, mąż ani dzieci d... głowy nie zawracali - mogłam spokojnie pójść do ogródka i pogrzebać w rabatach

Przy okazji, parę zdjęć udało mi się cyknąć, choć muszę się przyłożyć do szerszych kadrów, bo mi nie wychodzą kompletnie

Najładniejszy widok to bezsprzecznie wejście:

W planach mam podsadzenie limki dwoma hakone aureola.

Bylica schmidta faktycznie tworzy ładne poduchy. Chyba Anda mi ją polecała - dziękuję bardzo

Posadzone w zeszłym roku brunnery, wietlice i tegoroczne tiarelle powoli nabierają masy. Na wiosnę będę próbowała je dzielić i przesadzać, bo brunnery okazały się być wyższe niż wietlice. Ale wszystkie trzymają fason przez cały sezon, więc jestem z nich zadowolona.

makadamia 08:20, 18 sie 2017

Z kolei wilczomlecz to moja nieodwzajemniona miłość. W czerwcu rozkwitają fajne kwiatostany, które się dobrze komponują z żółtymi irysami

(czemuż nie zrobiłam lepszego zdjęcia?!)
i długo się utrzymują, ale potem wyrastają długaśne pędy, które całkowicie te kwiaty zasłaniają i robią z wilczomlecza zwykłego, wielkiego krzaczora:

No i dumam mocno, czy wyrzucić tego krzaczora z rabaty, czy przycinać wcześniej, żeby te kwiatostany były widoczne? A może polecacie jakąś inną odmianę?

Bodziszek rozanne - świeży nabytek, wiec kępka jeszcze marna, ale wygląda na to, że wszelkie internetowe pochwały nie przesadzały, bo ciągle kwitnie, więc nie żałuję że zaryzykowałam wydanie niemałej kwoty za sadzonkę

Zawilce honorine jobert bardzo lubię, ale muszę je lepiej dokarmiać, bo kwitnie tylko zeszłoroczna sadzona, a kupiona w tym roku stoi bez ruchu.
makadamia 08:30, 18 sie 2017

Na kwaśnej rodek się powoli regeneruje, na liściach ciągle żółte widać

I w ogóle całą rabatę najchętniej bym przerobiła.

Kiścienie bym stąd zabrała, za to powtórzyłabym sosnę jerycho i azalie, ale oczywiście teraz nie mogę ich dokupić, bo nie ma:/.
Do tego pomysł z rozplenicami posadzonymi we wrzosach okazał się chybiony. Rozplenice urosły w cudowne potwory - większe niż cokolwiek innego n tej rabacie i głupio wyglądają na brzegu. Trzeba je będzie na wiosnę przesadzić bliżej środka. Za to wrzosy odwrotnie - niby kwitną, ale jakoś słabo się rozrastają.
Margerytka40 08:32, 18 sie 2017

Bylica faktycznie fajna poduszeczka. Coraz bardziej mam na nią ochotę.
Fajnie Asiu,że wypoczęłaś. Lubię ten wakacyjny luz i to,że czas tak inaczej płynie. Szkoda,że za szybko.
makadamia 08:34, 18 sie 2017

Z ciekawostek - pokażę dziewięćsiła - jedyną roślinę którą udało mi się uzyskać z kilkunastu torebek z nasionami. Kwiaty ma średnio piękne, ale pąki bardzo śmieszne - takie wielkie jaja

Na koniec, świeży nabytek, któremu się nie oparłam w sklepie, do którego pojechałam tylko po nawóz jesienny do trawnika. Różowy nachyłek:
makadamia 08:38, 18 sie 2017

Margerytka40 napisał(a)
Bylica faktycznie fajna poduszeczka. Coraz bardziej mam na nią ochotę.
Fajnie Asiu,że wypoczęłaś. Lubię ten wakacyjny luz i to,że czas tak inaczej płynie. Szkoda,że za szybko.

Za szybko.
Jak tylko jest taka piękna pogoda, czuję wręcz przymus spędzania czasu na dworzu, a jakiekolwiek czynności zmuszające do pozostawania w domu odbieram ciężki dopust Boży. Może powinnam mieć na takie okazje kuchnię letnią, żeby rodzina nie cierpiała i mąż wreszcie przestał narzekać na brak obiadów?
Makusia 08:38, 18 sie 2017

Wejściowa rzeczywiście świetna! Po rodku niczego złego nie widać- gdybyś moje zobaczyła, to miałabyś wręcz powód do dumy u siebie