Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

sylwia_slomc... 21:51, 28 lut 2018

Kochana piękny dom podłoga wspaniała, nie ruszaj Boazerie na suficie przemalować na jasno( biało może). Wyczyścić z lakieru i pomalować farbą akrylową do ścian. Ale wiesz ja mam gust specyficzny. Taki trik z boazerią zrobiliśmy w moim domu rodzinnym i był mega efekt A swoja drogą, boazerię zdjąć jest łatwo tylko jak policzysz jaki by był koszt gdybyś nową chciała......( nie mało). Za modą nie ma co gonić, bo się zmienia jak w kalejdoskopie. Młodzi boazerii nie robią, bo oszczędniej jest farba ściany pomalować, a większość na kredytach. Doceń to co masz Po zdjęciu boazerii nie wiadomo co Cię czeka pod spodem
makadamia 07:58, 01 mar 2018

Sylwiu, tu wspaniała, ale zaraz obok paskudna i zniszczona

Pod boazerią wiemy, czego się spodziewać, bo zdejmowaliśmy już dużo - cały dół był w boazerii

Z boazerią na suficie sprawa nie jest oczywista, bo podejrzewam, że jak się policzy koszt szlifowania tego lakieru, malowania (nad antresolą jest prosto, ale nad schodami...) - to koszt nowej nie będzie dużo wyższy

Ale to się jeszcze zobaczy.
Teraz mam nowe pytanie:

Dostałam wycenę na schody i barierka wychodzi strasznie drogo.
Jak myślicie: zrobienie barierki w formie murka (tj.: ścianki k-g) dobrzy by wyglądało?
Tu inspiracje:
https://pl.pinterest.com/pin/285486063853073181/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063851510574/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063863464285/

A tu zdjęcia:

Na pewno światło by zablokował taki murek.
I jest ciut bardziej nowoczesny niż chciałam, ale to jest do ogarnięcia.
Największy problem jest przy połączeniu ze ścianą, bo barierka wchodzi trochę w drzwi (przy okazji widzicie podłogę w pokoju? no właśnie):

Monia81 08:29, 01 mar 2018

Powiem ci Asia ta ostatni inspirka super myślę, że coś takiego wyglądało by bardzo fajnie...
Kasia_CS 09:29, 01 mar 2018

Też mi się spodobała ta ostatnia - z drugiej strony jeśli planujesz biel, to ona też ładnie odbija światło. Zawsze można coś jeszcze z dodatkowym oświetleniem pokombinować.
Anda 09:37, 01 mar 2018

A ze szkła nie mogłaby być?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kokesz 09:56, 01 mar 2018

Anda napisał(a)
A ze szkła nie mogłaby być?

Moi znajomi mają ze szkła i wygląda dużo lżej niż murek
makadamia 10:16, 01 mar 2018

Monia81 napisał(a)
Powiem ci Asia ta ostatni inspirka super myślę, że coś takiego wyglądało by bardzo fajnie...

Tak, inspirka jest super, pytanie tylko czy u mnie będzie to wyglądało równie fajnie, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że chcę mniej nowocześnie, bardziej eklektycznie
makadamia 10:20, 01 mar 2018

Ewa, Renata - na pewno lżej i nie byłoby problemu z doświetleniem
Ale:
- na pewno drożej niż tralki, a ma być taniej
- bardziej niebezpiecznie
- więcej roboty z myciem szkła.

Czy wspominałam Wam, że moja kotka w ciągu jednego wieczoru potrafi trzy razy wyjść na dwór i wejść z powrotem? I jak chce do domu, to nie miauczy, tylko uderza łapkami w szybę? I to nie w jedną, konkretną, tylko tam, gdzie aktualnie jestem, więc do wyboru ma: duże okno w kuchni, duże okno w salonie i drzwi tarasowe.
Efekt? Szyby myję co tydzień a i tak NIGDY nie mam czystych szyb.

Rozumiecie moją niechęć do szkła?
Monia81 10:26, 01 mar 2018

makadamia napisał(a)

Czy wspominałam Wam, że moja kotka w ciągu jednego wieczoru potrafi trzy razy wyjść na dwór i wejść z powrotem? I jak chce do domu, to nie miauczy, tylko uderza łapkami w szybę? I to nie w jedną, konkretną, tylko tam, gdzie aktualnie jestem, więc do wyboru ma: duże okno w kuchni, duże okno w salonie i drzwi tarasowe.
Efekt? Szyby myję co tydzień a i tak NIGDY nie mam czystych szyb.

Rozumiecie moją niechęć do szkła?

Ja cię pod tym względem bardzo dobrze rozumię, moje dwa kocury chcąc wejść lub wyjść z domu robią tak samo, a jeszcze jak kot sąsiadki, chce wpaść do mnie i podjeść jedzonka z miski, to robi to samo, a ten potrafi przejechać prze pół szyby, żeby tylko go zobaczyć, że czeka...
makadamia 10:29, 01 mar 2018

Łączę się w bólu....