Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 09:59, 14 mar 2018

Mniej więcej
Jak będzie w praktyce - zobaczymy.
Na razie szukam drzwi i podłogi

Marysiu, metalowe tralki same w sobie mi nie przeszkadzają. Czekam w zasadzie na wycenę od stolarza - jakby się okazało, że wyjdą taniej niż drewniane, to się pewnie zdecyduję. Tylko faktycznie nie w takim nowoczesnym stylu, tylko tradycyjne, pionowe.
Z paru chciejstw już niestety musiałam zrezygnować:/.

Aniu, klimacik jest, owszem, i urok, ale jest w tym domu kilka ... powiedziałabym dziwnych decyzji. A zresztą, co mi tam. Zaraz wyjaśnię, tylko skończę odpisywać na posty, bo mam zaległości

Kamilo, aktualna boazeria siłą rzeczy raczej zniknie. Ale poważnie rozważam położenie nowej. Jak się stoi na dole i patrzy w górę, to zwykły biały sufit będzie robił wrażenie pustki...

Haniu, rozumiem Cię doskonale w kwestii tych k-g. Ale ta aktualna boazeria... no kiepska jest. Ale klatka schodowa to największy "wow factor" w tym domu. Na wszystkich robi wrażenie

Elisa - dziękuję za opinię. Barierka musi być wymieniona, bo się cała chwieje. To nie jest już kwestia estetyczna, tylko bezpieczeństwa. Ale został mi polecony dobry stolarz, który zaproponował mi bardzo korzystną cenę (choć strasznie odległy termin - kilka miesięcy będziemy bez schodów), więc ażurowa barierka zmieści się w budżecie. Uff

makadamia 10:05, 14 mar 2018

No dobra. Pokaże Wam największe zmiany

Tak wygląda rzut parteru w tej chwili

a tak ma wyglądać po remoncie:

A to piętro teraz:

i później

Mówiąc w skrócie: dzieci będą miały swoje pokoje na górze, a ich obecne sypialnie na dole zostaną połączone i przerobione na salon

Mówiłam, że ten dom ma bardzo nietypowy projekt?
Szarobialy 14:41, 14 mar 2018

Asiu pisałaś o metalowych, pionowych tralkach. Mam taką balustradę i bardzo ją lubię. Całość to około 10 metrów bieżących (w tym pięć słupków). Koszt całkowity 3,5 tys.

Usunę wieczorem wpis, żeby Ci nie bałaganić.
Pozdrawiam.
makadamia 14:47, 14 mar 2018

Nie, zostaw! Jest super!
Pokażę ją mężowi, bo on nawet metalowe chce białe, a mnie białe pasują w drewnie, a w metalu - czarne.
Pokażę mu na dowód, że powinien się mnie słuchać

Wielkie dzięki Jolu.

Zastanawiałam się, czy przy takich cienkich tralkach, dwie na stopień wystarczą i wygląda na to że tak, co mnie bardzo cieszy

A ten koszt, to za samą balustradę? (upewniam się)
iwonkap 14:50, 14 mar 2018

Jola ale super schody, śliczne
Asiu strasznie jestem ciekawa co wybierzesz
makadamia 14:57, 14 mar 2018

Iwonko, priwa Ci wysłałam.

W kwestii schodów już chyba wielkich rewolucji nie będzie: balustrada jak u Joli (ewentualnie sam pochwyt z owalnym profilem) i schody też w podobnym kolorze jak u Joli, tylko podstopnice jednak białe.
No i noski chciałabym wyprofilowane tradycyjnie, w półkole, a nie na prosto.
Szarobialy 15:00, 14 mar 2018

Asiu koszt za całą balustradę (podchwyt, tralki, słupki i montaż).
Miło mi, że się podoba.
Inspiracja pochodzi od "Somenplacenice". Tam znajdziesz dużo zdjęć i pomocne szczegóły techniczne.
Szarobialy 15:08, 14 mar 2018

Białe podstopnice mówisz.
Kojarzę schody z powyższą balustradą i białymi podstopnicami. Postaram się je znaleźć. Może wieczorem Ci prześlę. O ile namierzę oczywiście.
kwartet 15:10, 14 mar 2018

Kibicuję w wyborach.
Moje schody mają czarne metalowe tralki,czarne słupki i podstopnice.Stopnie i poręcz w jesionie.
Pomysły kontra budżet to niestety zmatwienie większości z nas
makadamia 15:12, 14 mar 2018

Już wyguglowałam tego bloga.

Znam tą dziewczynę z forum i schody będzie mi robił ten sam fachowiec

edit: i - kurczę blade - drzwi też ma dokładnie takie same jak chcę!
No nie ma rady, trzeba będzie odświeżyć kontakt
Ale jeśli ktoś zna jakiegoś producenta takich drzwi w przyzwoitej cenie i jakości (w nieprzyzwoitej sama znalazłam) to bardzo proszę pisać na priwa