Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 20:22, 28 lut 2018

Iza - fajną masz tą klatkę schodową! Faktycznie łatwa w utrzymaniu. Zapisuję linka do sprawdzenia
A z rabatką to zobaczymy, co wypatrzę w co

Dorka - oj, 180 zł za gumballa to dobra cena? Chyba trzeba będzie zaczekać na koniec remontu z tym zakupem. Za dobre słowo dziękuję
makadamia 20:30, 28 lut 2018

Haniu - dokładnie to samo Kasia napisała (zamienić hortensję na mniejszą)
Antresola na zdjęciach wygląda na ciemną, ale w rzeczywistości nie jest tak źle. Gorzej jest w obecnych pokojach chłopaków, co mnie martwi, bo oznacza to, że salon będę miała większy ale ciemniejszy.

Aniu - właśnie o takiej z pniem myślałam. Zapomniałam, że one zwykle od samej ziemi mają gałęzie

Ewciu - no właśnie. Teraz mi tam jeszcze za pusto, ale jak zagęszczę, to korzenie mogą nie dać rady. Nie ufam sobie w zakresie systematycznego dbania o ogród
Toszka 20:32, 28 lut 2018

Asiu, przy drzewku najważniejsze jest miejsce pod ziemią, głębokie są fundamenty? Jeśli płytkie to będzie miejsce na korzenie.
Ten Gumball za 180 to chyba nisko szczepiony? Mad za swoje płaciła kilka razy więcej. Drzewka wysoko szczepione, pieńki spore, a i tak jeden się złamał.
Wieje mocno tam? Ambrowce maja cienką korę. Jesli tam teraz wieje i jest mroźno, to szkoda drzewka i lepiej sadź coś mniej delikatnego.
makadamia 20:36, 28 lut 2018

Jolu - trzeci głos za mniejszą hortką

Kasiu - no właśnie: 50 cm od muru, 50 cm od pnia - no nie spina się...

Aniu - cześć, dawno nie było zdjęć na Twoim wątku

Wiolu - dziękuję; dalej niestety stara siatka, która miała być wymieniona, ale w związku z remontem chyba jeszcze nie będzie

Moniu - właśnie kolektywnie mnie przekonałyście że jednak za mało
makadamia 20:40, 28 lut 2018

Toszka napisał(a)
Asiu, przy drzewku najważniejsze jest miejsce pod ziemią, głębokie są fundamenty? Jeśli płytkie to będzie miejsce na korzenie.
Ten Gumball za 180 to chyba nisko szczepiony? Mad za swoje płaciła kilka razy więcej. Drzewka wysoko szczepione, pieńki spore, a i tak jeden się złamał.
Wieje mocno tam? Ambrowce maja cienką korę. Jesli tam teraz wieje i jest mroźno, to szkoda drzewka i lepiej sadź coś mniej delikatnego.

Fundamenty niezbyt głębokie i ziemia dobra, bo dosypałam sam obornik z domieszką gliny.

Czy wieje? Trudno powiedzieć... Ten murek jest od wschodu i południa. Od zachodu częstsze wiatry, ale od wschodu zimniejsze
Ale z przemarzaniem u mnie jakoś nie ma problemu. Ostrokrzewy dają radę bez okrywania już trzeci rok chyba...

Na razie do gumballa cena mnie zniechęciła
DorKa 20:41, 28 lut 2018

Toszka napisał(a)

Toszka ten gumball szczepiony na wys 2,20 pień ok8 cm. Już sama nie wiem czy te 180 to dobra cena czy nie
Toszka 20:43, 28 lut 2018

8cm średnicy czy obwodu?
DorKa 20:49, 28 lut 2018

Toszka napisał(a)
8cm średnicy czy obwodu?

obwodu
Toszka 21:00, 28 lut 2018

To straszna cienizna - dlatego cena niewysoka, taka prawda. Musisz dobrze zapalikować, wysoko, tak by wspomóc pieniek w utrzymaniu szybko rosnącej korony. Inaczej skończy się jak u Mad. A jej pieńki były grubaśne.
DorKa 21:18, 28 lut 2018

Toszka napisał(a)
To straszna cienizna - dlatego cena niewysoka, taka prawda. Musisz dobrze zapalikować, wysoko, tak by wspomóc pieniek w utrzymaniu szybko rosnącej korony. Inaczej skończy się jak u Mad. A jej pieńki były grubaśne.

a ja myślałam,że to wielki okaz dzięki za poradę.