Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 08:07, 10 kwi 2018

Makusia napisał(a)
Pusto, nie pusto, ale jak czysto! Szok! Ja to jednak burdelok jestem

Nie martw się, ja też

dosiałam trawy na jednym kawałku trawnika i posypałam kompostem. Ale "narzędzie przesiewające" miało trochę za duże dziury, w związku z tym cały ten kawałek trawnika mam usiany kawałkami skorupek od jaj, które się nie zdążyły skompostować
Chyba będę musiała przesiewać resztę sitkiem kuchennym
DorKa 08:14, 10 kwi 2018

o kurcze zapomniałam dosiać trawkę Dobrze ,że o tym piszesz. Dzięki
makadamia 08:18, 10 kwi 2018

Tylko - jeśli dobrze pamiętam - jeśli chcesz nawieźć trawnik nawozem sztucznym, to najpierw nawóz, a dopiero po paru dniach sianie trawy.
Inaczej nawóz może młode siewki popalić.
JoannaDe 08:24, 10 kwi 2018

makadamia napisał(a)

Ależ u mnie też! Kształty rabat się tylko nie zmienią, ale rośliny chodzą co chwila to w jedną, to w drugą stronę

Asia, nawet nie wiesz jak bardzo bym chciała być na etapie: kształty rabat mam i tylko obsadzanie. A tak to nie dosc że rabat ni ma to jeszcze latam z tymi moimi roślinami w te i nazad

Cudnie masz
makadamia 08:53, 10 kwi 2018

Asiu, przecież dobrze wiesz, że wymyślanie kształtu rabat to moja ulubiona czynność w ogrodzie i najszybciej mi idzie. Ogarnięcie roślin to dopiero problem.
A dla każdego, kto wzdycha, "jak u Ciebie ładnie" i "chciałabym już być na tym etapie" zdjęcia porównawcze:

kwiecień 2017

kwiecień 2018

A bardziej zainteresowanych zapraszam na pierwszą stronę wątku - są zdjęcia sprzed ledwie dwóch lat.

Mojemu ogrodowi jeszcze duużo czasu i pracy potrzeba, żeby nabrał kształtu, ale jak się porówna zdjęcia, to jednak widać postęp i to mnie podnosi na duchu. Jeszcze żeby tylko cisy zechciały szybciej rosnąć
Kasia_CS 09:26, 10 kwi 2018

makadamia napisał(a)

Eeee, a przy tym wąskim przejściu na tyły? Albo za różanką, w samym rogu?

Wąskie przejście za wąskie - tam zresztą powstanie taki mój składzik - nie byloby opcji poruszania się

A jedyne miejsce jakie biorę od początku pod uwagę to własnie między różanką a pergolą - tak w kącie... to miejsce wydaje mi się jedyne słuszne jeśli o jakiś sensowny układ w ogródku. Najmniej by ten domek tam zawadzał. Druga strona ogrodka od ulicy jest i nie chciałabym, żeby mi ktoś dziecko ogladał przez płot tak blisko.

W sumie jak tak teraz siedze i patrze to chyba nie byłoby tak tragicznie przy różance - bylyby nikt nie spadł z góry w te róże

Moj eM to jeszcze sobie wymyślił nad czerpnią, ale niespecjalnie realny i sensowny pomysł
JoannaDe 09:41, 10 kwi 2018

makadamia napisał(a)
Asiu, przecież dobrze wiesz, że wymyślanie kształtu rabat to moja ulubiona czynność w ogrodzie i najszybciej mi idzie. Ogarnięcie roślin to dopiero problem.

Przyznam że w wymyslaniu kształtu rabat jesteś mistrzem Nie tylko u siebie.

A cisy kiedyś w końcu urosną
Kasia_CS 09:55, 10 kwi 2018

Ja się własnie na jakimś starym zdjęciu pobawiłam w zacnym programie paint i wyrysowałam pseudo domek
ren133 10:43, 10 kwi 2018

Piękny masz ten trawniczek po wertykulacji
Ślicznie go wyczesałaś ... u mnie zawsze sporo ubytków w darni ... eM się tym zajmuje ... staram się już w to nie wnikać czemu mu tak wychodzi
makadamia 10:51, 10 kwi 2018

Kasiu, już u Ciebie napisałam

Asiu, nie przesadzajmy z tymi pochwałami

Dziewczyny, zamierzam w tym roku lepiej przymierzyć się do nawożenia ekologicznego. W zeszłym udało mi się tylko gnojówki robić, z oprysków nic (tak po prawdzie, to i rok opryskom nie sprzyjał).
Z typowych oprysków ochronnych planuję tylko propanian na grzyba, bo z tym mam w ogrodzie problem, natomiast zasadniczo mam zamiar stosować Waldkowe ANHK, z własnymi modyfikacjami

Przede wszystkim: mam mało kompostu i nie mam pewności, czy jest bardzo wartościowy, więc zakupię fiolkę słynnych eMów i zamierzam nią wzbogacać "herbatkę". Niedużo, po łyżeczce na wiadro.

Po drugie: u Mai w którymś odcinku była mowa o kulach bokashi. Mówiąc w skrócie - jest to inna metoda namnażania mikroorganizmów. Zasadniczo wykorzystuje się je do oczyszczania oczek, ale wyczytałam też, że nadają się też do nawożenia kwasolubów, bo mają właściwości zakwaszające. Czyli na moją kwaśną bardzo by mi się przydały.
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam, ale mam wrażenie, że ich kwaśny odczyn wynika z dłuższego "leżakowania" niż w przypadku ANHK.
ANHK robi się 24-36 godziny, a kule muszą leżakować ok. tygodnia.

I teraz tak: kule trochę mi nie pasują, bo tej gliny chyba się nie kupuje, tylko trzeba sobie ukopać, a nie mam gdzie. Więc może po prostu część ANHK zrobię zgodnie z przepisem Waldka i wykorzystam na pozostałą część ogrodu, a część przetrzymam dłużej i wykorzystam na kwasoluby.
Powiadomię Was o efektach eksperymentu