Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

DorKa 11:16, 10 kwi 2018

makadamia napisał(a)
Kasiu, już u Ciebie napisałam

Asiu, nie przesadzajmy z tymi pochwałami

Dziewczyny, zamierzam w tym roku lepiej przymierzyć się do nawożenia ekologicznego. W zeszłym udało mi się tylko gnojówki robić, z oprysków nic (tak po prawdzie, to i rok opryskom nie sprzyjał).
Z typowych oprysków ochronnych planuję tylko propanian na grzyba, bo z tym mam w ogrodzie problem, natomiast zasadniczo mam zamiar stosować Waldkowe ANHK, z własnymi modyfikacjami

Przede wszystkim: mam mało kompostu i nie mam pewności, czy jest bardzo wartościowy, więc zakupię fiolkę słynnych eMów i zamierzam nią wzbogacać "herbatkę". Niedużo, po łyżeczce na wiadro.

Po drugie: u Mai w którymś odcinku była mowa o kulach bokashi. Mówiąc w skrócie - jest to inna metoda namnażania mikroorganizmów. Zasadniczo wykorzystuje się je do oczyszczania oczek, ale wyczytałam też, że nadają się też do nawożenia kwasolubów, bo mają właściwości zakwaszające. Czyli na moją kwaśną bardzo by mi się przydały.
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam, ale mam wrażenie, że ich kwaśny odczyn wynika z dłuższego "leżakowania" niż w przypadku ANHK.
ANHK robi się 24-36 godziny, a kule muszą leżakować ok. tygodnia.

I teraz tak: kule trochę mi nie pasują, bo tej gliny chyba się nie kupuje, tylko trzeba sobie ukopać, a nie mam gdzie. Więc może po prostu część ANHK zrobię zgodnie z przepisem Waldka i wykorzystam na pozostałą część ogrodu, a część przetrzymam dłużej i wykorzystam na kwasoluby.
Powiadomię Was o efektach eksperymentu

oglądałam odcinek o tych kulkach Ciekawe czy faktycznie dają radę.
DorKa 11:18, 10 kwi 2018

makadamia napisał(a)
Tylko - jeśli dobrze pamiętam - jeśli chcesz nawieźć trawnik nawozem sztucznym, to najpierw nawóz, a dopiero po paru dniach sianie trawy.
Inaczej nawóz może młode siewki popalić.

to idealnie.Nawozik rozsypany to w weekend dosiewka.
U mnie po paru dniach od wertykulacji / nawożenia już efekty widać Ach ta wiosna
Anico 12:44, 10 kwi 2018

U mnie też czesanie trawnika wygląda wesoło. Poza tym mam glinę i wysoki poziom wody gruntowej, więc nie jest tak wesoło, bo tylko niektóre gatunki dają sobie radę.
Pszczelarnia 17:15, 10 kwi 2018

Co to jest propanian na grzyba?
Gruszka_na_w... 21:12, 10 kwi 2018

makadamia napisał(a)
Więc może po prostu część ANHK zrobię zgodnie z przepisem Waldka i wykorzystam na pozostałą część ogrodu, a część przetrzymam dłużej i wykorzystam na kwasoluby.
Powiadomię Was o efektach eksperymentu

A masz pompkę akwariową?
U mnie jej zagubienie w wirach przeprowadzek, uniemożliwiło zabawę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:19, 10 kwi 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Co to jest propanian na grzyba?

Ewo, pewnie literówka się zrobiła -propionian wapnia winno być. Słynny Mazanowy oprysk- PW zwany, zamiennik octanu wapnia. W przemyśle spożywczym używany zapobiegawczo p.grzybom i pleśniom.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Pszczelarnia 21:24, 10 kwi 2018

Dziękuję.

Jak można przekonwertować CR2 do JPG?
Pszczelarnia 21:35, 10 kwi 2018

Dziękuję.

Kasia_CS 22:32, 10 kwi 2018

Sorki, z tu pytam Asiu, ale że temat na tapecie - gdzie kupujecie propionian wapnia?
DorKa 08:16, 11 kwi 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Dziękuję.

Nie znam tego slangu Ja znam tylo CR7