Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Kasia_CS 11:33, 15 maj 2018

Ja tą ściankę z cisa ze względu na zimozielonosc dałam, ale jak Ci nie trzeba, to miejsce tylko dodatkowe na rabacie będzie

Jedyne co, to upchnęłabym gdzieś floksa inaczej, zeby od strony ścianki nie było widać lysych badyli u dołu. Bo od przodu buksem Ci zaslonilam. No ciekawa jestem czy cos wykorzystasz z tych moich wypocin hihi
Kawa 11:41, 15 maj 2018

makadamia napisał(a)
Jedne i drugie chcę u siebie, tylko już nie śmiałam o tym wspominać

.

hihihih
bardzo długo może nie kwitną ale mają ładne liście a i po przekwitnięciu są ciekawe a może wówczas coś nowego już zakwitnie co zwróci na siebie uwagę
na pewno nie jestem za kostrzewą
bodziszek - to już na pewno lepiej wiesz ode mnie który
makadamia 12:30, 15 maj 2018

Kasia_CS napisał(a)
Ja tą ściankę z cisa ze względu na zimozielonosc dałam, ale jak Ci nie trzeba, to miejsce tylko dodatkowe na rabacie będzie

Jedyne co, to upchnęłabym gdzieś floksa inaczej, zeby od strony ścianki nie było widać lysych badyli u dołu. Bo od przodu buksem Ci zaslonilam. No ciekawa jestem czy cos wykorzystasz z tych moich wypocin hihi

Prawdę powiedziawszy, to czekam czy Toszka lub Ewa jeszcze dodadzą coś w kwestii pogrupowania roślin wymaganiami.
Widzę tutaj dwie możliwości:
- albo idę w kierunku "suchym", czyli przestaję podlewać, nawozić, a na rabacie będą rosły: perowskia, przegorzan, mikołajek, lawenda, szałwia, kocimiętka, kostrzewa, rogownica (wszystko to mam)
- albo umiarkowanie podlewam i nawożę, a na rabacie będą: kłosowce, jeżówki, floksy, szałwie, zawilce, bodziszki, przetaczniki (tylko bodziszków mi brakuje)

trochę mi szkoda, bo podobał mi się kontrast w ulistnieniu, a tak to będzie albo jednolicie szaro, albo jednolicie zielono.
makadamia 12:31, 15 maj 2018

Kawa napisał(a)

hihihih
bardzo długo może nie kwitną ale mają ładne liście a i po przekwitnięciu są ciekawe a może wówczas coś nowego już zakwitnie co zwróci na siebie uwagę

czyli, tak naprawdę, to zdublują tą żurawkę, którą już mam - ona ma dokładnie te same cechy
Gosiek33 12:36, 15 maj 2018

Możesz podlewać tylko wybrane rośliny... jeśli taka potrzeba będzie. Łatwiej podlewać niż przed nadmiarem deszczu chronić
sylwia_slomc... 12:43, 15 maj 2018

makadamia napisał(a)
Znalazłam więcej zdjęć z zeszłego roku:

połowa lipca (pamiętajcie, że rabata była w maju obsadzana)

początek sierpnia

koniec sierpnia

Zwróćcie uwagę, że na ostatnim zdjęciu już nie ma rozchodnika. Niby zielony, ale jakiś tak intensywny, że mi się kompletnie gryzł z biało-szarymi liśćmi lawendy/rogownicy/kostrzewy. Wyleciał i rabata moim zdaniem zrobiła się spokojniejsza.

Szałwia już w tej chwili jest dwa razy większa niż w zeszłym roku

Uczciwie mówiąc podoba mi się to co widzę z rozchodnikami, ja bym tylko zageściła te rośliny na rabacie i dodała coś na wczesna wiosnę, ale ja to ja, ja tak lubięno może zamiast kostrzewy sinej( nie lubię)dałabym rogownice lub czyściec
makadamia 12:43, 15 maj 2018

To też jest jakaś opcja

Niezbyt rozsądna, co prawda, bo lepiej mieć "tak samo" na całym stanowisku, ale od kiedy posadziłam hortensję pnącą przy cisie, to stwierdziłam, że mam to w nosie.
malgol 12:45, 15 maj 2018

makadamia napisał(a)

U mnie takie warunki kwalifikują się jako słoneczne

Ja to chyba w ogóle takich miejsc nie posiadam a gdyby nawet to byłaby patelnia
makadamia 12:47, 15 maj 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Uczciwie mówiąc podoba mi się to co widzę z rozchodnikami, ja bym tylko zageściła te rośliny na rabacie i dodała coś na wczesna wiosnę, ale ja to ja, ja tak lubięno może zamiast kostrzewy sinej( nie lubię)dałabym rogownice lub czyściec

A wiesz Ty co? Zaczyna we mnie kiełkować podejrzenie, że ja po prostu zrobiłam błąd i w nadmierną, niepotrzebną szczerość popadłam.
Za wcześnie po prostu pokazałam tą rabatę, przed jej właściwym terminem
Jakbym Wam ją pokazała za dwa miesiące, to pewnie nie byłoby całej dyskusji
sylwia_slomc... 12:48, 15 maj 2018

makadamia napisał(a)

A wiesz Ty co? Zaczyna we mnie kiełkować podejrzenie, że ja po prostu zrobiłam błąd i w nadmierną, niepotrzebną szczerość popadłam.
Za wcześnie po prostu pokazałam tą rabatę, przed jej właściwym terminem
Jakbym Wam ją pokazała za dwa miesiące, to pewnie nie byłoby całej dyskusji

Też tak myślę