Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

DorKa 08:14, 16 maj 2018

ja czytając wasze posty kompletnie nie wiem o czym piszecie ale gorąco kibicuję matce chrzestnej moich zakręconych rabatek
Anda 08:28, 16 maj 2018

Asiu, ja się nie odzywam za bardzo, bo widzę, że masz problem z redukcją roślin na tej rabacie. Dopóki sama do tego nie dojrzejesz, dopóty moje rady na nic Dlatego zapytałam o warunki glebowe i stanowisko, żeby troszkę ułatwić wybór. Powyżej napisałaś o dwóch możliwościach na tej rabacie i to jest to, co sugerowałam. I sama wiesz, że lepiej mniej gatunków za to w większej ilości
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 08:29, 16 maj 2018

roma2 napisał(a)
Cześć . Tak sobie czytam i oglądam. Nie znam się, ale się wypowiem . Znak czasów mnie dopadł! Przegorzan lub mikołajek wg mnie. Clou rabaty pokazanej przez Toszkę, to nie tylko kolor ściany, ale tam miskanty jakoweś są i na suchym nie dadzą rady w żaden sposób. Faktem jest, że u Ciebie "ściana" szara i same szarości jakoś słabo widzę. A musi być rabatka w kolorach fioletowo-różowo coś tam?

Musi W tej części ogrodu tylko te kolory mam przewidziane (i biały).
Wszelkie żółcie i pochodne są w innej

Ale inspiracji to jednak wolałabym się trzymać swoich; tych, które pokazywałam wcześniej. To jest to, co mi w duszy gra.
Przepraszam wszystkich radzących, którzy ręce załamują nad moim buszem. Będę ograniczała, będę uładzała, ale generalnie chciałabym osiągnąć efekt podobny bardziej do rabat Gruszki lub Pszczelarni niż Siakowej, Oli-Leon czy Any.
Jeżeli mi nie wychodzi, to nie dlatego, że pomysł jest zły, tylko dlatego, że umiejętności mi nie staje
UrsaMaior 08:41, 16 maj 2018

Śledzę i już mnie głowa boli;D Skoro planowanie nie wychodzi to może zacznij stopniowo - posadź to co chcesz najbardziej, a potem redukuj bądź dosadzaj?
makadamia 08:52, 16 maj 2018

DorKa napisał(a)
ja czytając wasze posty kompletnie nie wiem o czym piszecie ale gorąco kibicuję matce chrzestnej moich zakręconych rabatek

Ależ problem jest bardzo prosty: co usunąć z rabaty. O niczym innym nie dyskutujemy od dwudziestu stron.

Przy czym z dyskusji nic nie wynika, bo ja co prawda wiem, że "coś" trzeba usunąć, tylko jak przychodzi do konkretów, to się nie mogę zdecydować
makadamia 08:53, 16 maj 2018

UrsaMaior napisał(a)
Śledzę i już mnie głowa boli;D Skoro planowanie nie wychodzi to może zacznij stopniowo - posadź to co chcesz najbardziej, a potem redukuj bądź dosadzaj?

Iza, posadziłam i teraz redukuję, tylko powoli mi to idzie
jolanka 09:02, 16 maj 2018

Redukuj, redukuj, ja mam duuużo wolnego miejsca
makadamia 09:15, 16 maj 2018

Anda napisał(a)
Asiu, ja się nie odzywam za bardzo, bo widzę, że masz problem z redukcją roślin na tej rabacie. Dopóki sama do tego nie dojrzejesz, dopóty moje rady na nic

O, i tu bardzo mądrą rzecz napisałaś

Anda napisał(a)
I sama wiesz, że lepiej mniej gatunków za to w większej ilości

I w tym kierunku będę szła. Tylko powoli, w swoim tempie.
Na razie dojrzałam do wywalenia śmiałka, kostrzewy, bylicy.
Pomału dojrzewam chyba do wywalenia floksa.
Problem techniczny jest taki, że nie chcę dziur, a na dzielenie i przesadzanie nie jest teraz dobry moment.

No i nie zdecydowałam się jeszcze, czy iść w kierunku "sucho" czy "przeciętnie"

Ewciu, gdzieś napisałaś, że zwracam dużą uwagę na faktury i chciałam napisać, że to słuszne spostrzeżenie.
O ile dobrze pamiętam, takiej rady udzielił śp. John Brookes: dobierać rośliny nie tylko pod kątem kwiatów, ale pokroju i ulistnienia. I to jest bardzo dobra rada. Na bylinówkach ma może mniejsze zastosowanie, ale na cienistych rabatach - ma ogromne znaczenie. U mnie rośliny nie rozrosły się jeszcze na tyle, żebym mogła pokazać swoje zdjęcia, ale skrupulatnie zbieram inspiracje
https://pl.pinterest.com/pin/285486063862388346/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063863662137/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063863662146/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063863486966/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063863168187/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063863069278/

U mnie tylko jedno zdjęcie nadaje się do zilustrowania tego tematu
Kasia_CS 09:16, 16 maj 2018

Na bank wywalilabym kostrzewe i zastąpiła rogownicą luki na froncie i między roślinami. A jeśli chodzi o przewidzenie gabarytów roslin takich jak agastache czy mikołajek to jestem za krótka mam black adder dopiero od września to nie jest jeszcze specjalnie duży, ale podejrzewam, ze do czasu..
makadamia 09:19, 16 maj 2018

jolanka napisał(a)
Redukuj, redukuj, ja mam duuużo wolnego miejsca

Ale to jest właśnie najbardziej zabawne w tym wszystkim: ja mam jednocześnie za dużo roślin i za dużo pustego miejsca! Taki paradoks

I to jest chyba jeden z powodów, dla którego redukcja tak ciężko mi idzie.
Jak się rośliny zagęszczą i zaczną się tłamsić, to ich usuwanie będzie dużo łatwiejsze (mentalnie, nie fizycznie). A w międzyczasie dojrzeję do podjęcia decyzji, co warto zostawić, a co nie. Na razie za dużo rzeczy mi się podoba