Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Zana 10:42, 27 wrz 2016

makadamia napisał(a)

A serio, to naprawdę możecie się uspokoić - nie da się wyburzyć kominka nie burząc całego muru

Uuuuffff całe szczęście, chwała temu kto to tak zbudował
Rojodziejowa 17:14, 27 wrz 2016

makadamia tak samo jak równe kółko się robi z shiftem, robi się też kwadracik Aleś poszalała w ogrodzie!!!

Też ostatnio miałam przygodę z telefonem w kibelku i też na szczęście działa

hindsight 12:15, 28 wrz 2016

Z podręczników dla dzieci można się wiele nauczyć. A mówią, że szkoła niewiele uczy
anna_t 13:54, 28 wrz 2016

makadamia napisał(a)

Ha! A to jest akurat śmieszna historia
Przeglądałam ostatnio podręczniki mojego pierwszaka, między innymi do informatyki. A tam zajęcia właśnie z painta i informacja, że jak się chce równe kółko (czy kwadrat), to żeby rysować przy wciśniętym shifcie!.
I tak się dokształciłam z podręcznika pierwszoklasisty!

Ciekawe czego jeszcze się od niego nauczę

nie umiem, nie wychodzi mi nadal. ja bez myszki pracuje może dlatego?
rysujesz 1 koło i rysując 2 wciskasz shift? nie równa mi
makadamia 14:08, 28 wrz 2016

Anula - mój tatuś. I wcale go za to nie chwalę

Asia - przyznam się, że jak wchodzę z telefonem do wc, to zawsze mam się na baczności. Najbardziej się boję, że mi z kieszeni spodni wypadnie w niewłaściwym momencie

Domi - już zbieram argumenty na przewidywane lamenty, że "w tej szkole to samych niepotrzebnych bzdur uczą"

Dziewczyny, plączę i mądrzę się po innych wątkach, swój zostawiając odłogiem, ale mam zapytanie: widziałam wczoraj w ogrodniczym werbenę po 3 zł za sztukę. Cena chyba bardzo okazyjna, co? No i kusi mnie, żeby się na nią skusić

Dałabym ją na taką malutką rabatkę, której dotąd nie pokazywałam, bo się wstydam

Na samym froncie, przy podjeździe, mamy zostawiony kawałeczek miejsca pod murkiem na roślinki. Ponieważ murek rozpada się dosłownie w rękach, będziemy go stawiać ponownie, tylko musimy się dogadać z sąsiadem, który większość roku spędza w USA. także prędko to nie będzie:/. A tymczasem żadnych buksów czy trzmielin nie ma sensu sadzić.

Póki co, posadziłam tam przegorzana, perowskię i szałwię w nóżki. Będzie jeszcze czosnek główkowaty, który u Butterfly fantastycznie się z nimi komponuje.
W tym roku jednak najbardziej tam widać jukki, którym się tam podoba, ale jeśli jukki nie dogadają się wizualnie z przegorzanem i perowskią (co jest bardzo prawdopodobne) to w przyszłym roku wylecą.
I pytanie: pchać tam jeszcze tą werbenę?

[edit: dałam zdjęcie z początku września, jak tam jeszcze groszek pachnący robił busz - groszku już nie ma i w zasadzie widać jedynie jukki]

A skoro już jestem przy froncie, to pokazuję jeszcze dowód na to, że i u mnie są hortensje:
Przy furtce, między stożkiem a kulką rośnie Nikko Blue i chyba nie bardzo jej się tam podoba

Przed furtką rośnie sobie Limka, która nawet zaczęła kwitnąć. Za rok pewnie będzie tak duża, że nic innego się tam nie zmieści:
makadamia 14:09, 28 wrz 2016

anna_t napisał(a)

nie umiem, nie wychodzi mi nadal. ja bez myszki pracuje może dlatego?
rysujesz 1 koło i rysując 2 wciskasz shift? nie równa mi

Bez myszki to ja w paincie nie umiem.

dokładnie to robię tak: naciskam shifta i zaczynam rysować kółko. jak narysuję - puszczam shifta
zoja 16:43, 28 wrz 2016

Na tle tego bialego muru werbena bedzie rewelacyjnie wygladac
Ale czy teraz kupowac? Za ta cene to bym zaryzykowala - moze znowu bedzie lagodna zima i przezimuje , ale to zawsze ryzyko...
anna_t 19:34, 28 wrz 2016

makadamia napisał(a)

Bez myszki to ja w paincie nie umiem.

dokładnie to robię tak: naciskam shifta i zaczynam rysować kółko. jak narysuję - puszczam shifta

i jak rysujesz drugie to znowu trzymasz shift i ono rysuje się dokladnie takie samo jak poprzednie i rowno obok? bo o to mi chodzilo że tak ładnie ci wychodzi.

masz przepiekne ogrodzenie...przepiekne!
werbene moge ci wysłać na wiosnę bo pewnie będę mieć sryliony. ja bym posadziła tam tylko werbene, bardzo fajny pomysł. i może jeszcze czosnki głowkowate, dużo.
anna_t 19:34, 28 wrz 2016

dubel z wrażenia
Constans 19:43, 28 wrz 2016

a ja znowu patrzę, czytam, czytam patrzę i nic doradzić nie potrafię, bo nawet nie wiem jak ta werbena wygląda Jedyne co mi wpadło do głowy, to to żeby między furtkę a bramę dać jakieś szczepione na patolu mini drzewko z bujną czupryną a pod nim jakieś trawsko, albo kffiotki w zupełnie innym kolorze niż czupryna drzewka..