Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 14:08, 20 lip 2018

tak, serduszki mam i zamierzam dokupić
z tym zanikaniem to różnie bywa, bo czasem zanikają, a czasem nie.
prawdę powiedziawszy, wolałabym żeby zanikały i to jak najszybciej, bo sadzę je między hostami i elegancko by się uzupełniały, nie wchodząc sobie w paradę

w każdym razie: serduszki też są w kategorii "wczesnowiosennych" razem z cebulowymi, brunnerami, tiarelkami.
Pszczelarnia 14:43, 20 lip 2018

Trudno mi porównać kwitnienie limek i tardiv. Limki jak zaczynają się "seledenowić" w pąkach to od razu je widać a tardivy robią spektakl jak już kwitną.

Słońce tam mają teraz tak samo.

Bylin nie dawaj na tę rabatę (piszę ale nie wiem czy słusznie). Brzoza chyba się nie wybarwi. Choina jest zawsze dobra.

Jaka byłaby rola bylin na tej rabacie? Można ew. niziutkie Bobo dać

Albo cisy repandens i białe jeżówki (jak słońce pozwala).

Można pójść z niskim parzydłem / tawułkami. Albo brunerą (Jack Frost) po całości.

Nie wiem, co zasłon niską nóżkę hortensji Tardiva - może jakaś wysoka duża hosta? Ale wyższej 60 cm to chyba nic nie ma.

Czytałam fajny wpis Twój u Małej Mi - słuszny ale z przeplatanymi rabatami, choć dynamicznie i zwiewnie to jest masa roboty. Bo rzadko kiedy ogrodnik decyduje się oddać rabatę w dominację silniejszego gatunku (jak u mnie floksy różowe - dają po oczach). Tutaj niestety selekcji musi dokonywać człowiek. Natura dokona selekcji ale nie przy 20 gatunkach na rabacie. Najlepiej jej wychodzi z kilkoma gatunkami.

TAR 15:49, 20 lip 2018

makadamia napisał(a)

Jarzmianki mam na liście zakupów, ale na razie tylko testowo.
Do tej pory jedyne byliny na tej rabacie, które mi kwitną - mniej więcej - tak jak powinny to parzydła leśne.
Wszystkie inne, które teoretycznie znoszą półcień, odmawiają współpracy:
orliki, żurawki krwiste, zawilce jesienne - za ciemno; kwitną dopiero po przeniesieniu w bardziej słoneczne miejsce
tawułki i świecznice - za sucho.
Przetestuję jeszcze te jarzmianki, hortensja mam nadzieję że da radę, a poza tym rabata będzie musiała być typowo leśna, czyli kwiatki wczesną wiosną, a potem już tylko liście

a próbowałaś dzwonki? ja mam dalmatynskie, poszarskiego i karpackie - z tym ze one niskie, stosuje je jako zadarniacze, w ofercie sa tez inne dzwonki, lubia taki przeswietlony cien. probowalas moze zawilce wielosieczne? sa oblednie piekne. mam annbelle white i rubra. wsadzilam je w maju, zobaczymy jak dadza rade wiosna, bo troche po wsadzeniu nornica atakowala, do cienia idealna roslina jest tez rutewka orlikolistna
jarzmianki nie nadadza sie w suche miejsce, wola wilgoc.

jeszcze dodam u mnie w cieniu idealnie sprawdzaja sie zurawki w odcieniach żółtych i limonkowych. i one nie lubia za wiele wilgoci, moze takie sprobuj.
Kasia_CS 19:58, 20 lip 2018

makadamia napisał(a)
trochę zaległych zdjęć wygrzebanych z karty:

fajny mikołajek

Asiu, czy Ty w końcu reflektujesz na tego siwego przetacznika, czy puścić go w świat? Basia Kosimkowa wyraziła chęć, jeśli Ty nie będziesz chciała

mam też płożącego kwitnącego na niebiesko nie ma wtedy problemu pokładania mam tez wyższego to się rozkłada tak jak Twój
Kasia_CS 20:21, 20 lip 2018

ech, miałam do cienia swiecznice Ci doradzić, ale zaraz doczytałam, ze tam nie daje rady..

za krótka jestem, żeby Ci coś doradzić
inka74 22:49, 20 lip 2018

Asiu - bardzo miło mi było ciebie poznać. Mam nadzieję, że dotarłaś do domu bez przeszkód i teraz wykorzystujesz zakupioną ziemię

Ta lobelia co ci się podobała to F1 Fan Pink - na słońce wersja. Macham i pozdrawiam.
makadamia 00:08, 21 lip 2018

Iwonko - dotarłam i wykorzystałam kalina i hortensje posadzone, kruszyna posadzona na miejsce złotlina, złotlin i miskanty w donicach Ta lobelia nadal mi się bardzo podoba podobnie jak i większość roślin z twojego ogrodu (dziewczyny, jaki Iwonka ma talent do kolekcjonowania roślin... oczy mi na wierzch wyszły jak to bogactwo zobaczyłam)

Kasiu, skoro Basia wyraża chęć, to niech będzie dla niej. Na front chyba jednak wolę coś w typie bodziszka/kuklika. Przepraszam, że Cię przetrzymałam. Świecznica nie to że nie daje rady - po prostu jest dużo mniejsza niż by mogła być w lepszych warunkach. No i jeszcze nie kwitła. Ale może ona długo się aklimatyzuje - jak zawilce? Jeszcze jeden rok niech sobie posiedzi

Tar- bardzo Ci dziękuję za typy! Dzwonków ani tych zawilców w cieniu nie próbowałam. A rutewka delawaya też może być do cienia? Bo ją mam i w słońcu słabo sobie radzi. Śliczna jest i jakby się okazało, że cień lubi, to byłoby fantastycznie

Ewciu - znowu się upewnię: na lipową rabatę bylin niet? Eeee, tak całkiem bez bylin to też mi nie pasuje. Jeszcze będę myślała ale już nie o tej porze
Johanka77 00:22, 21 lip 2018

Melduję, że jutro nadrobię
Dobranoc:-*
Kasia_CS 00:37, 21 lip 2018

makadamia napisał(a)

Kasiu, skoro Basia wyraża chęć, to niech będzie dla niej. Na front chyba jednak wolę coś w typie bodziszka/kuklika. Przepraszam, że Cię przetrzymałam. Świecznica nie to że nie daje rady - po prostu jest dużo mniejsza niż by mogła być w lepszych warunkach. No i jeszcze nie kwitła. Ale może ona długo się aklimatyzuje - jak zawilce? Jeszcze jeden rok niech sobie posiedzi

Tar- bardzo Ci dziękuję za typy! Dzwonków ani tych zawilców w cieniu nie próbowałam. A rutewka delawaya też może być do cienia? Bo ją mam i w słońcu słabo sobie radzi. Śliczna jest i jakby się okazało, że cień lubi, to byłoby fantastycznie

Nie ma problemu Asiu a co do swiecznicy- jak ją kupowalas, to bez zawiązanych kwiatostanow? ja rok temu miałam w rękach w ZP, ale nie dali mi jej kupić, bo niby zarezerwowana.. A miała już pąki Dziś miałam też ją w rękach, ale takie zabiedzone sadzonki i bez szans na kwiaty..

ja rutewkę Delavaya mam w półcieniu
malgol 09:42, 21 lip 2018

Rutewka ponoć cieniolubna. Nie mam, ale poluje na nią właśnie do lasu