Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Kasya 08:11, 20 lip 2018

makadamia napisał(a)
tak dokładnie, to miałam w zamyśle wcześnie kwitnący, przebarwiający się jesienią i najlepiej pachnący krzaczek na nóżce na tyle wysokiej, żeby się pod nim zmieściły wysokie byliny

Tez lubie tak robic drugie piętro
makadamia 08:14, 20 lip 2018

trochę zaległych zdjęć wygrzebanych z karty:

na ostatnim zdjęciu widać dwa przetaczniki: różowy się okropnie pokłada, a niebieski ładnie stoi; problem w tym, że różowy mi pasuje, a niebieski nie, bo obok kwitnie fioletowa lawenda i kwiaty im się zlewają; pech ogrodnika

aktualnych zdjęć nie ma, bo po deszczach wszystko się porozkładało, duża część kwiatów przekwitła i musiałam przyciąć, rabaty wyglądają jak nieszczęście.
makadamia 08:15, 20 lip 2018

Kasya napisał(a)

Tez lubie tak robic drugie piętro

jedyny ratunek dla właścicieli małych ogródków
mrokasia 08:25, 20 lip 2018

No ja wiem, że nie jesteś szpalerkowa . Ale tak mi ten szpalerek tam pasuje, że ho ho .
Tardiva na lipowej dobrze pasuje, nawet jeśli będzie wystawała koroną ponad żywopłot. Tylko coś wyższego niż hosty pod nią dać i będzie fajnie .
jolanka 08:28, 20 lip 2018

Tardiva na lipowej fajnie O reszcie się nie wypowiadam. Kalina bedzie duża, hortka też. One tam tprazem mają byc obok siebie bo nie widzę? Jedno kwitnie wiosną drugie jesienią. Tak ma być?
makadamia 09:18, 20 lip 2018

mrokasia napisał(a)
No ja wiem, że nie jesteś szpalerkowa . Ale tak mi ten szpalerek tam pasuje, że ho ho .
Tardiva na lipowej dobrze pasuje, nawet jeśli będzie wystawała koroną ponad żywopłot. Tylko coś wyższego niż hosty pod nią dać i będzie fajnie .

Ja też, jak sobie to wyobraziłam, to stwierdziłam, że dwie hortensje dobrze by tam wyglądały ale jednak nie
Mam inny plan na to miejsce, w wolnej chwili postaram się go narysować

BTW: nie wiem czy pamiętacie, ale po tej ścianie zaczyna się już piąć hortensja pnąca, więc ściana tak czy inaczej będzie zasłonięta. teraz chodzi tylko o kwitnący akcent
makadamia 09:21, 20 lip 2018

jolanka napisał(a)
Tardiva na lipowej fajnie O reszcie się nie wypowiadam. Kalina bedzie duża, hortka też. One tam tprazem mają byc obok siebie bo nie widzę? Jedno kwitnie wiosną drugie jesienią. Tak ma być?

Tak ma być
Jeżeli posadzę kalinę w rogu, zamiast kruszyny, a hortensję pod ścianą, to one nie będą bezpośrednio obok siebie, ale blisko.

Ta kalina duża powiadasz? Ona w naturalnej formie chyba ok. 1,5 średnicy ma. Na pniu i po przycięciu tak bliżej 1m by chyba miała, co?
zoja 09:24, 20 lip 2018

gdzie nie zajrzę to planowanie i tetris ogrodowy
nie zazdroszczę, nie doradzę a efektu jestem ciekawa
Macham
makadamia 09:38, 20 lip 2018

odmachuję
ano tetris.
na papierze już chyba 10-ą wersję rabaty rysuję
najgorzej, że jak ją zacznę realizować, to rabata będzie w połowie pusta, bo duża część gatunków wyleci, a te co zostaną, to nie mam w takiej ilości, żeby je dostatecznie rozmnożyć
malgol 09:50, 20 lip 2018

Gdybym potrafiła rysować tak jak Ty to pewnie nie musiałabym tego tetrisa uprawiac
A on chyba zarażliwy jest.Wczoraj o 30 cm przesuwałam trawy, jeżówki i dwa berberysy Nawet nie przypuszczałam ,że takimi małymi ruchami można taki zadowalający efekt osiągnąć
Oby jeżówki przezyły bo kwitnące...