Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Toszka 12:34, 23 sie 2018

buks wygląda na ordynarny grzyb...u mnie tak to wygląda jak któryś delikwent nasika mi na kulkę.
ja takie gałązki wycinam w środku. W jeden sezon zabudowują się.
Koniecznie odkurz ze środka te suche liście, bo to dodatkowa pożywka i baza przetrwalników, które tylko czekają na deszcz...
makadamia 12:42, 23 sie 2018

No to uff
topsin mam, to go spryskam
a listki odkurzę, jak tylko odkurzacz przemysłowy eM mi wyciągnie z garażu

W podziękowaniu zawilce
UrsaMaior 22:48, 23 sie 2018

Mmm śliczności, ależ cudne masz te zawilce!
makadamia 07:41, 24 sie 2018

Świetna jest ta odmiana. Chyba princess charlotte, o ile dobrze pamiętam. Dużo wcześniejsza niż honorine jobert, które swoją drogą też lubię. Jeszcze tylko september charm bym gdzieś upchnęła.
Astry jesienne niezbyt lubię i jesienią będą u mnie królowały zawilce
UrsaMaior 10:00, 24 sie 2018

Aaaa Konigin Charlotte? To ja też mam! Tylko chyba młodsze, bo nie takie bujne. Faktycznie szybko startuje. Chciałabym w tym sezonie dokupić, bo mam jeszcze miejsce.
Też uwielbiam zawilce, nie mają konkurencji. Choć powiem Ci, że dostałam od teściowej takie małe asterki, max do kolan, i one są w porządku. Fajny wypełniacz, na brzegu rabaty też dobrze wyglądają.
Brzozowadzie... 13:49, 24 sie 2018

Wow, ale żarówa ten zawilec.Super! Ja mam tylko bladawce. Muszę się rozejrzeć za takimi.
Kasia_CS 13:52, 24 sie 2018

A ja już się pogubiłam jakie mam zawilce.. na pewno rottkapchen, chyba richard ahrens, honorine chciałam, ale wtedy nie mieli.. no i september mam!

Zawilce faktycznie fajny akcent jesienną porą (bo u mnie wcześniej jak na jesieni kwitły nie będą )

A jak tan stan remontowy? Jakąś rozpierduchę pokażesz czy czekasz na efekt końcowy?
Gruszka_na_w... 19:32, 24 sie 2018

makadamia napisał(a)
Świetna jest ta odmiana. Chyba princess charlotte, o ile dobrze pamiętam. Dużo wcześniejsza niż honorine jobert, które swoją drogą też lubię. Jeszcze tylko september charm bym gdzieś upchnęła.
Astry jesienne niezbyt lubię i jesienią będą u mnie królowały zawilce

Od patrzenia na te Twoje naszła mnie ochota, żeby je zaprosić do mnie. Czy one muszą mieć sporą wilgotność podłoża?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 19:44, 24 sie 2018

oooo ja tez lubie zawilce a jesiennych nie mam. za to wiosna szaleja przy oczku gajowe i japonczyki wielkokwiatowe a pozna wiosna wielosieczne rubry i white annabelle. te ostatnie cudne koronkowe ale ponoc trudne w uprawie - nie potwierdzam moje sie ladnie zageszczaja.

ale jesienne to super pomysl, poszukam na targach jakichs fajnych
makadamia 19:49, 24 sie 2018

UrsaMaior napisał(a)
Aaaa Konigin Charlotte? To ja też mam! Tylko chyba młodsze, bo nie takie bujne. Faktycznie szybko startuje. Chciałabym w tym sezonie dokupić, bo mam jeszcze miejsce.
Też uwielbiam zawilce, nie mają konkurencji. Choć powiem Ci, że dostałam od teściowej takie małe asterki, max do kolan, i one są w porządku. Fajny wypełniacz, na brzegu rabaty też dobrze wyglądają.

Nie kuś! Tak się cieszyłam, że przynajmniej tego chciejstwa uniknęłam

Te moje Charlotki w sumie też nie takie stare: trzeci rok mają, z czego pierwszy stracony, bo pod lipą

W stosunku do Honorine mają jeszcze tą zaletę, że szybko się aklimatyzują i rozrastają. Nie pamiętam już, w której z ostatnio przeczytanych książek było napisane, że zawilce jesienne mają taką cechę, że długo się korzenią. I faktycznie: dwa razy kupowałam honorine i za każdym razem przez pierwszy rok stały kompletnie w miejscu. Ani listeczka nie puściły. Dopiero w kolejnym ruszały i t słabiej niż Charlotki. Chociaż, może to dlatego że Charlotki rosną w lepiej przygotowanej ziemi i w bardziej słonecznym miejscu?