Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

jolanka 09:21, 06 wrz 2018

A ja niechcący weszłam wczoraj do L. i też kupiłam trochę hmm
Najbardziej cieszę się z czosnków główkowatych bo o niż marzyłam
Musiałam przerzuać całe kartony aby znaleźć 4 paczki.
Toszka 10:34, 06 wrz 2018

makadamia napisał(a)

Miałam ograniczać gatunki, a nie mieszać jeszcze bardziej!

Już i tak testuję tam modrzewnicę i epimedium jako podszyt - co się lepiej sprawdzi to zostanie. A jeszcze na brzegu wrzosy rosną, jak się nie ogarną to też je wyrzucę
Że nie wspomnę o rozplenicach i zawilcach, które na razie łatają dziury pomiędzy azaliami. Jak azalie urosną, to tamte pójdą weg.

Aaaa, i jeszcze poziomki, też za Twoją radą, mnożą mi się z boku i cudnie owocują przez całe lato.

I tak się tylko zastanawiam, jak mi to wszystko porośnie zgodnie z planem, to jak ja tam wejdę, żeby podlać te rośliny...?

aleeee to takie małe iryski z malutkimi cebulkami...hi,hi

makadamia napisał(a)

Mam mnóstwo rad na ten temat ale żadnej skutecznej

ja znalazłam idealne rozwiązanie i pozbycie się pokus
zapowiedziałam eMowi, że on teraz robi zakupy. Ja do sklepów nie wchodzę i nie mam pokus...teraz
On dumny, że żona zaoszczędziła...

tylko na kuriera właśnie czekam...
DorKa 14:13, 06 wrz 2018

Teraz to ja Toszka kumam o co chodzi z tymi cebulkowymi pokusami

Asia , Ty tego kuriera dobrze schowaj ,żeby eM dalej dumny mógł z Ciebie być Czego oczy nie widzą tego sercu nie żal
Pszczelarnia 16:41, 06 wrz 2018

makadamia napisał(a)
Nie mam pojęcia kto to jest królik
zamawiałam w przedsprzedaży w świecie kwiatów

Zarówno krokusy jak i szafirki mają opinię długotrwałych. Nie powinny wypadać.
Szafirki chyba lepiej się mnożą.
Mnie trochę denerwują, bo już jesienią zaczynają wyłazić i robić bałagan ale pod hortkami nie powinno to stanowić problemu.
Podsumowując - posadź te, które bardziej Ci leżą na sercu

Asiu, dokup trochę tulipanów botanicznych do Twoich zakątków. Nie pożałujesz. Tak w epimedium je wsadzisz, bo przecież ono na pewno zostanie na stałe.
Kokesz 19:47, 06 wrz 2018

makadamia napisał(a)
bystre oczko

tak, irysy reticulata (podobno nie trzeba wykopywać), krokusy, mnóstwo narcyzów recurvus, mieczyki bizantyjskie (zgapione od Andy) i na próbę kilka czosnków hair.

byłoby więcej, ale jaki sens, skoro u mnie rabaty ciągle "in progress"

Mieczyki bizantyjskie kupiłam dwa sezony temu i wypuściły same liście i aż jednego kwiatka
Doczytałam, że sprzedają zbyt małe cebulki i te nie kwitną.
W tym roku wybrałam tylko największe, resztę z bólem serca poszły na kompost i teraz kwiecia jest więcej
A z narcyzów polecam Raspberry Ring, białe z pomarańczową trąbką, są śliczne
makadamia 07:23, 07 wrz 2018

Kasia_CS napisał(a)
ooo cebulki ja mam w planie dziś atak na biedronkę, bo jakieś nowe tulipki się pojawiły i takie to akurat bym wypróbowała (mialam nie kupować przed wyprzedażami, a tu taka pokusa się pojawiła, więc.. mały wyjątek )

A ja skorzystałam z przedsprzedaży
makadamia 07:27, 07 wrz 2018

Kokesz napisał(a)

Mieczyki bizantyjskie kupiłam dwa sezony temu i wypuściły same liście i aż jednego kwiatka
Doczytałam, że sprzedają zbyt małe cebulki i te nie kwitną.
W tym roku wybrałam tylko największe, resztę z bólem serca poszły na kompost i teraz kwiecia jest więcej
A z narcyzów polecam Raspberry Ring, białe z pomarańczową trąbką, są śliczne

Naprawdę?! Kurczę, no to szkoda. Ale wyrzucać chyba nie trzeba, tylko poczekać.

Na narcyzy inne niż te stare "babciowe" mnie nie skusisz. Akurat w tej dziedzinie jestem minimalistką i te bardziej wypaśne odmiany mi się nie podobają. No, może jeszcze thalię bym wypróbowała kiedyś
makadamia 07:30, 07 wrz 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Asiu, dokup trochę tulipanów botanicznych do Twoich zakątków. Nie pożałujesz. Tak w epimedium je wsadzisz, bo przecież ono na pewno zostanie na stałe.

Obstawiasz?
Może i masz rację, bo mi się ono podoba
tulipany botaniczne na pewno zaproszę, ale zaplanowałam im miejsce na tej południowej rabacie, na której jeszcze dużo przetasowań będzie. Mam na niej cztery kocimiętki, a takie potfory, że razem pół rabaty mi zajmują
Anda 07:30, 07 wrz 2018

Thalie polecam, piekna, delikatna i dlugo kwitnie nawet na pelnym sloncu
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 07:31, 07 wrz 2018

DorKa napisał(a)
Teraz to ja Toszka kumam o co chodzi z tymi cebulkowymi pokusami

Asia , Ty tego kuriera dobrze schowaj ,żeby eM dalej dumny mógł z Ciebie być Czego oczy nie widzą tego sercu nie żal

Też tak uważam, dlatego staram się go nie obciążać nadmiernie informacjami. Ani w zakresie ogrodu, ani w zakresie domu