Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 11:46, 07 wrz 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Zrównoważony rozwój - brzmi lepiej.

Dużo lepiej

Pszczelarnia napisał(a)

Świetna recenzja książki.

Dziękuję ale może ona nie była taka świetna, skoro odniosłaś wrażenie, że w tej książce słowo "ekologia" odmienione jest przez wszystkie przypadki na co drugiej stronie. Nie ma w niej jakiejś natrętnej propagandy, natomiast jest mocna zachęta do zachowania w ogrodach jak największej bioróżnorodności.

Odniosłam wrażenie, że niewyartykułowaną myślą przewodnią tej książki było to, że skoro naturalne środowiska bioróżnorodności (lasy, łąki) dramatycznie się kurczą, to trzeba się postarać o przechowanie jej w ogrodach domowych.

(dla zastanawiających się o czym piszemy - u Andy napisałam o kolejnej książce, którą przeczytałam ostatnio; zainteresowanych odsyłam)

makadamia 11:48, 07 wrz 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Bardzo akuratne wymiary.

Zapomniałam napisać, że śmiem twierdzić, że Holendrzy (zapaleńcy ogrodowi) są bardzo ekologiczni w swoich ogródkach. W sposób intuicyjnie naturalny.

Hmm, ciekawe co na to Toszka, bo z tego co wspominała kilka razy, przeciętny Holender zupełnie nie przypomina Oudolfa
Pszczelarnia 13:52, 07 wrz 2018

makadamia napisał(a)

Hmm, ciekawe co na to Toszka, bo z tego co wspominała kilka razy, przeciętny Holender zupełnie nie przypomina Oudolfa

Ale ja piszę nie o Oudolfie w Holandii (czyli o proroku we własnym kraju) ale o przeciętnych Holendrach, którzy mają swoje ogrody i sadzą w nich bardzo dużo różnych roślin i drzew i krzewów, czyli czynią swoje domowe otoczenie przyjaznym. I mają (jak my na Ogrodowisku) dużo wrażliwości na zieleń, drzewa dlatego, że nie ma jej przecież u nich tak wiele. Chyba właśnie dlatego.

Inną sprawą jest ile mianownika wspólnego (podobieństwa) mają te ogrody (od jednej matrycy) zwykłego Holendra.

Wiem, że Toszka sądzi inaczej. Nie wiem dlaczego mamy inne wrażenia. Ale - dodam, ja wielkomiejskich, miastowych ogrodów nie widziałam.

PS Wróciłam z dyskusją do Andy, żeby było spójnie. I jak zawsze dziękuję za dyskusje.
makadamia 14:44, 07 wrz 2018

Dwie osoby, a tak różne opinie
Brzozowadzie... 22:42, 08 wrz 2018

Aśka, jak ja Ci tych metraży współczuję!...Oczywiście tylko w trakcie sprzątania
Super przestrzeń, w innym czasie niż wspomniany powyżej
Brzozowadzie... 22:44, 08 wrz 2018

I Waszą ciekawą dyskusją ekologiczną przekonałyście mnie przy okazji do posadzenia wzdłuż frontowego ogrodzenia jarzębin pospolitych, które przegrywały dotąd w moim prywatnym rankingu z ambrowcami (ach ten kształt liścia!)
Poppy 15:53, 11 wrz 2018

Asiu, odkrylam, ze mozna zaznaczac watki do ponownego przeczytania, wiec zaznaczam!
Widze, ze u Ciebie kolejna czesc dyskusji Przeczytam. I nie tylko dyskusje. Ciezko sie tak wbic w O niewiele wiedzac o uczestnikach, ale sie doksztalce.

Prosilas o plan, ale po pomierzeniu robi sie, bardzo powoli, bo mam problem z rysunkiem w ogole. Ale jak zrobie, a zrobie na pewno, to dam Ci znac.
makadamia 11:31, 12 wrz 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
I Waszą ciekawą dyskusją ekologiczną przekonałyście mnie przy okazji do posadzenia wzdłuż frontowego ogrodzenia jarzębin pospolitych, które przegrywały dotąd w moim prywatnym rankingu z ambrowcami (ach ten kształt liścia!)

Jarząby są też ładne, tylko trzeba dobrze wybrać odmianę, bo niektóre maja skłonności do szybkiego zrzucania liści.

A na ambrowca też się czaję - na jakiegoś szczepionego marikena miejsce zawsze się znajdzie. Widziałam go na żywo u Inki i jest śliczny
makadamia 11:32, 12 wrz 2018

Poppy napisał(a)
Asiu, odkrylam, ze mozna zaznaczac watki do ponownego przeczytania, wiec zaznaczam!
Widze, ze u Ciebie kolejna czesc dyskusji Przeczytam. I nie tylko dyskusje. Ciezko sie tak wbic w O niewiele wiedzac o uczestnikach, ale sie doksztalce.

Prosilas o plan, ale po pomierzeniu robi sie, bardzo powoli, bo mam problem z rysunkiem w ogole. Ale jak zrobie, a zrobie na pewno, to dam Ci znac.

Robienie rysunków i planów to bardzo dobre zajęcie na długie jesienne wieczory, także nie ma pośpiechu
Zana 11:34, 12 wrz 2018

Asia melduję, że zaglądam na bieżąco, trzymam kciuki za postępy remontowe