Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Kasia_CS 20:22, 25 mar 2019

No ja już cytrynków dobre parę sztuk naliczyłam i to już tydzien temu zaczęły się pojawiać. Wczoraj nawet pawik gdzieś mi mignął
makadamia 08:15, 26 mar 2019

Haniu, w takim razie pryskam w sobotę wieczorem i tyle. Starczy tych dylematów

Kasiu - u mnie najwięcej widzę biedronek, wylegujących się na strych liściach
makadamia 08:18, 26 mar 2019

inka74 napisał(a)
dziewczyny z olejowymi środkami teraz jeszcze ostrożnie bo ma być w tym tygodniu w nocy na minusie, przynajmniej u mnie tak pokazuje

Ale to już chyba ostatnie drgnienia zimy. prognoza na sobotę optymistyczna

TAR napisał(a)

nie mam pojecia ale jak pszczoly juz lataja to ja odpuscilam. tez chcialam swierki potraktowac i chyba juz za pozno. chyba, ze trafi sie kilka chlodnych dni bez pszczol to moze sie odwaze

Powiem Ci, że u mnie i ptaków mało i owadów. Środek miasta się zrobił...
Anda 08:25, 26 mar 2019

Nie wiem jak w PL, ale tu u mnie widoki na wiosnę są dość mgliste jeszcze. Do 10 kwietnia pogoda ma się utrzymywać raczej barowa.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 08:31, 26 mar 2019

laurowisnia napisał(a)

Twoje skrócenie ja odebrałam jako ściśnięcie rabaty. Widzisz na żywo, to lepiej odbierasz. Rutewki chyba nie lubią sucho, ja za bardzo je przytuliłam do miskantów, jedna padła w tamtym roku, w tym nie wiem czy obudzi się druga.
Właśnie te kule, też tak posadziłam i stwierdzam, że na małych rabatach bylinowych są kulami ale "u nogi".
Wracając do rabaty, to tak w miejscu stipy za przetacznikiem różowym jakby dać coś, np. anafalis, jest w sierpniu już widoczny.
Rozmawiałyście o drzewach, jakoś te wiśnie nie do końca mi tam pasują, zaproponowałabym np. klona ginnala.
A z tym promanalem jak pamiętam, to nie można zbyt zwlekać, jak będą za wysokie temperatury to za szybko spłynie, ok. 5 st.C

Niewykluczone, że jak posadzę, to dojdę do tego samego wniosku co Ty
Mąż już się śmieje, że ja powinnam mieć rośliny na kółkach, bo co chwila przesadzam
Ale tymczasem lilak został zamówiony i czekam. Zobaczymy co przyjdzie.

Anafalis powiadasz? Chyba w podobnym kierunku myślimy. Anafalisa nie mam, ale rośnie mi tam bylica schmidta nana, którą Ewa-Anda mi poleciła. Taka bardzo przyjemna, srebrna kuleczka, która ładnie do lawendy pasuje. Ewentualnie mam jeszcze zatrwian szerokolistny, też podobny do anafalisa, to go tam mogę przesadzić.

Klon ginnala - rozmarzyłam się To jedno z moich chciejstw.
Ale zobaczymy, jak uda mi się przygotować dołek pod drzewko przy okazji rozbierania tego murku. Pod kostką jest w zasadzie ubity piach. Ciężko będzie zrobić duży dół i wymienić ziemię, a nie chcę takich rarytasów wsadzać w piaskownicę.
makadamia 08:35, 26 mar 2019

Anda napisał(a)
Nie wiem jak w PL, ale tu u mnie widoki na wiosnę są dość mgliste jeszcze. Do 10 kwietnia pogoda ma się utrzymywać raczej barowa.

No cóż, tak po prawdzie, to mamy pogodę odpowiednią do pory roku.
W tej chwili poniżej 10 st i przelotne deszcze (nareszcie!), na sobotę zapowiadają 14 stopni i słońce. Jak na koniec marca - zupełnie przyzwoite warunki. To nie pogody wina, że my byśmy już chcieli w sweterkach pomykać
TAR 08:44, 26 mar 2019

makadamia napisał(a)

Powiem Ci, że u mnie i ptaków mało i owadów. Środek miasta się zrobił...

u mnie wrecz odwrotnie jakbym w ptaszarni mieszkala, rejwach spory. mocno dokarmialismy w tym roku ptaki by je pozwabiac do naszego ogrodu. 4 karmniki zawsze pelne dobroci. powiesilismy tez kilka budek legowych w lesie za ogrodzeniem. robali zawsze bylo sporo zobaczymy jak w tym roku. oprocz ptakow mamy tez hurtowe ilosci żab, kilka jeży sie kreci, a w kamykach sporo zwinek. za lasem na polanie stado zurawi a z drugiej strony bocki. zaluje, ze mam rano za malo czasu by ponapawac sie tym moim spokojem.
TAR 08:44, 26 mar 2019

makadamia napisał(a)

No cóż, tak po prawdzie, to mamy pogodę odpowiednią do pory roku.
W tej chwili poniżej 10 st i przelotne deszcze (nareszcie!), na sobotę zapowiadają 14 stopni i słońce. Jak na koniec marca - zupełnie przyzwoite warunki. To nie pogody wina, że my byśmy już chcieli w sweterkach pomykać

apropo czy u was tez jest tak sucho?
Margerytka40 09:22, 26 mar 2019

Asiu fotki śmiałków u mnie wstawiłam dla Ciebie
Pszczelarnia 09:38, 26 mar 2019

Bo za tymi 20 sekatorami wiszącymi na desce nieotynkowanej ściany (ale jest z cegły) stoi cała osobowość ogrodnicza. Praktyka, wiedza. To element tego królestwa ogrodowego. Chyba.

Też się zachwycam.