Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Pszczelarnia 15:08, 26 mar 2019

Robimy ściankę ogrodniczą.

Nie tylko psa mi brakuje. Szopek. Tzn. mam 3 ale pełne i chylące się ku upadkowi.

makadamia 15:11, 26 mar 2019

Ale z tego co pamiętam - miałaś jakieś plany z nimi związane?
mrokasia 15:59, 26 mar 2019

makadamia napisał(a)
Też się rozmarzyłam, bo w naszym składziku to tylko baby z dziadem brakuje.
Trzeba nowe oświetlenie rozprowadzić, meble wymienić na takie, które lepiej wykorzystają przestrzeń...
Ale na razie to tylko porządki wiosenne się zrobi. Musi wystarczyć

Też o tym marzę. Teraz mam wszystko upchane na jednym, wąskim regale w garażu, powoli zagarniam kolejne półki ale taki kącik ze ścianą to byłoby coś...
tulucy 16:28, 26 mar 2019

Ja mam ściankę pod tarasem, ale nie taką wyjściową, przyłożony mam styropian, w niego powbijane kołki i na nich wiszą sekatory, łopatki, pazurki, druciki. Muszę ją trochę ogładzić zwłaszcza że kupiłam 4 nowe sekatory dziś.
Pszczelarnia 16:39, 26 mar 2019

Miałam. Ale remont dotychczasowego stanu posiadania mnie wykończył. Muszę odetchnąć 2 lata.
laurowisnia 17:28, 26 mar 2019

makadamia napisał(a)
A masz tyle sekatorów?
Bo wiesz, jak nie ma co najmniej 10, to w ogóle nie ma się co zabierać do tematu...

A może taką deseczkę po to zawiesić, by się pojawiły.
laurowisnia 17:48, 26 mar 2019

makadamia napisał(a)

Niewykluczone, że jak posadzę, to dojdę do tego samego wniosku co Ty
Mąż już się śmieje, że ja powinnam mieć rośliny na kółkach, bo co chwila przesadzam
Ale tymczasem lilak został zamówiony i czekam. Zobaczymy co przyjdzie.

Anafalis powiadasz? Chyba w podobnym kierunku myślimy. Anafalisa nie mam, ale rośnie mi tam bylica schmidta nana, którą Ewa-Anda mi poleciła. Taka bardzo przyjemna, srebrna kuleczka, która ładnie do lawendy pasuje. Ewentualnie mam jeszcze zatrwian szerokolistny, też podobny do anafalisa, to go tam mogę przesadzić.

Klon ginnala - rozmarzyłam się To jedno z moich chciejstw.
Ale zobaczymy, jak uda mi się przygotować dołek pod drzewko przy okazji rozbierania tego murku. Pod kostką jest w zasadzie ubity piach. Ciężko będzie zrobić duży dół i wymienić ziemię, a nie chcę takich rarytasów wsadzać w piaskownicę.

Czy to Palibin? Mój ma już prawie 2m szerokości.

Bylica i zatrwian mogą być za mało widoczne, mam zatrwian i jest on bardziej jak mgiełka, może być za szeroki na tę rabatę. W tamtym roku kupiłam jakiś mały i z większymi kwiatami, a niższy, może taki masz? Pomyślałam jeszcze o astrach kwitnących od sierpnia.

Klon może rarytas ale mało wymagający, poczytaj o nim. U mnie rośnie na resztkach po budowie, piasek, żwir, połamane pustaki, beton.
Helen 18:39, 26 mar 2019

Czy wiecie może jaką docelową szerokość ma klon ginnala? Piszą tylko o wysokości 3-5 m.
roma2 20:08, 26 mar 2019

Cześć Asiu. Uśmiałam się z poczynań młodego i zmartwiłam iryskami. Podobnie jak Ty, żyłam w przeświadczeniu, że będą sie mnożyć i mnożyć i mnożyć. A tu Ewa prawdę napisała. Klon ginnala oglądałam dziś w szkółce, ale dziwny jakiś długi i chudy, a na obrazkach w necie wszędzie bardziej krzewiasty, i nawet jak na jednej nodze, to czupryna pękata. Myślę.
Gruszka_na_w... 21:19, 26 mar 2019

Helen napisał(a)
Czy wiecie może jaką docelową szerokość ma klon ginnala? Piszą tylko o wysokości 3-5 m.

On ma naturalna skłonność do wielopniowości. Rośnie wtedy w formie wachlarza. Można mu od małego redukować nadmiar piennych gałązek i podkrzesywać. Mój 7 letni egzemplarz jest z lekka korygowany. Będzie miał ok. 3 m szerokości na górze. Dołem jest wąziutki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies