Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 07:44, 27 mar 2019

tulucy napisał(a)
Ja mam ściankę pod tarasem, ale nie taką wyjściową, przyłożony mam styropian, w niego powbijane kołki i na nich wiszą sekatory, łopatki, pazurki, druciki. Muszę ją trochę ogładzić zwłaszcza że kupiłam 4 nowe sekatory dziś.

mrokasia napisał(a)

Też o tym marzę. Teraz mam wszystko upchane na jednym, wąskim regale w garażu, powoli zagarniam kolejne półki ale taki kącik ze ścianą to byłoby coś...

Taką deseczkę na sekatory spróbuję wyprosić ale i tak nie rozwiązuje mi ona problemu z piłami, szlifierkami, młotkami, śrubami, gwoździami, sankami, rowerami, meblami tarasowymi, zapasami płynu do spryskiwaczy, oponami sezonowymi, karcherem, kosiarką, glebogryzarką, a przede wszystkim - potężnym bagażnikiem dachowym. A wymieniam tylko rzeczy (małą część) potrzebne, nie wspominając np.: o zepsutym samochodziku elektrycznym (prezent od dziadków), z którym nie wiadomo co zrobić.
tulucy 07:55, 27 mar 2019

Ja wszystko trzymam pod tarasem. Tylko chciałabym to jakoś osłonić. Bo wszystko widać, a porządek to tam "miewam".
makadamia 08:02, 27 mar 2019

Helen napisał(a)
Czy wiecie może jaką docelową szerokość ma klon ginnala? Piszą tylko o wysokości 3-5 m.

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

On ma naturalna skłonność do wielopniowości. Rośnie wtedy w formie wachlarza. Można mu od małego redukować nadmiar piennych gałązek i podkrzesywać. Mój 7 letni egzemplarz jest z lekka korygowany. Będzie miał ok. 3 m szerokości na górze. Dołem jest wąziutki.

laurowisnia napisał(a)

Klon może rarytas ale mało wymagający, poczytaj o nim. U mnie rośnie na resztkach po budowie, piasek, żwir, połamane pustaki, beton.

Jeśli niewymagający i wąski od dołu, to jego szanse na tą miejscówkę znacząco rosną

laurowisnia napisał(a)

Czy to Palibin? Mój ma już prawie 2m szerokości.

Bylica i zatrwian mogą być za mało widoczne, mam zatrwian i jest on bardziej jak mgiełka, może być za szeroki na tę rabatę. W tamtym roku kupiłam jakiś mały i z większymi kwiatami, a niższy, może taki masz? Pomyślałam jeszcze o astrach kwitnących od sierpnia.

Bloomerang pink perfume. Powinien być trochę mniejszy niż palibin.

Nie wiem, czy ten mój zatrwian ma jakąś odmianę. Chyba nie. Kupiłam go w zeszłym roku jesienią i jeszcze nie kwitł. A jestem go bardzo ciekawa, bo pokrój ma chyba jak mikołajek: niziutka rozeta z liści przy ziemi i tylko pędy kwiatowe idą wysoko. Co oznacza, że kiedy nie kwitnie, to nie zabiera miejsca na rabacie

Przed wszelkimi nowymi propozycjami kwiatków będę się bronić rękami i nogami. U mnie problem nie polega na złym doborze gatunków roślin, tylko na tym, że tych gatunków mam ogólnie za dużo.

No chyba że możesz polecić coś, co będzie kwitło w suchym cieniu - tych mi zawsze brakuje
makadamia 08:15, 27 mar 2019

roma2 napisał(a)
Cześć Asiu. Uśmiałam się z poczynań młodego i zmartwiłam iryskami. Podobnie jak Ty, żyłam w przeświadczeniu, że będą sie mnożyć i mnożyć i mnożyć. A tu Ewa prawdę napisała. Klon ginnala oglądałam dziś w szkółce, ale dziwny jakiś długi i chudy, a na obrazkach w necie wszędzie bardziej krzewiasty, i nawet jak na jednej nodze, to czupryna pękata. Myślę.

Hania pisze, że z wiekiem mu się poprawia
makadamia 08:17, 27 mar 2019

tulucy napisał(a)
Ja wszystko trzymam pod tarasem. Tylko chciałabym to jakoś osłonić. Bo wszystko widać, a porządek to tam "miewam".

Pod tarasem to już zupełnie sobie nie wyobrażam.

Nie znoszę, kiedy muszę przesunąć jedną rzecz żeby dostać się do innej. Wtedy natychmiast robi mi się bałagan
makadamia 08:18, 27 mar 2019

Pszczelarnia napisał(a)
Miałam. Ale remont dotychczasowego stanu posiadania mnie wykończył. Muszę odetchnąć 2 lata.

Wcale się nie dziwię
Ale już skończyłaś?

laurowisnia napisał(a)

A może taką deseczkę po to zawiesić, by się pojawiły.

Spryciula
tulucy 08:22, 27 mar 2019

No ja mam wygodnie dość, mieszczę się wyprostowana tam. Mam tam stół roboczy, szafkę na przydasie, chowam tam wiadra, pojemniki, mam schowane doniczki. Było jeszcze lepiej, gdyby m zabrał stamtąd resztki poremontowe. Może się uda w tym roku części pozbyć. Aa, chowam tam też na noc fotel, polówkę, grill. Taras ma 2 metry szerokości i z 7 długości.
mrokasia 08:27, 27 mar 2019

No to ja Wam powiem, że mi właśnie brakuje miejsca na taki przechowalnik ogrodniczy na doniczki, ziemię w workach, nawozy itp. Zazwyczaj wszystko ląduje przy garażu i co prawda od ulicy nie jest widoczne ale z okien kuchni jak najbardziej. No i oczywiście jak się siedzi pod oknem też . Sytuację trochę ratuje fakt, że często stoi tam samochód eMa i trochę przesłania ten bajzel.
makadamia 08:41, 27 mar 2019

tulucy napisał(a)
No ja mam wygodnie dość, mieszczę się wyprostowana tam. Mam tam stół roboczy, szafkę na przydasie, chowam tam wiadra, pojemniki, mam schowane doniczki. Było jeszcze lepiej, gdyby m zabrał stamtąd resztki poremontowe. Może się uda w tym roku części pozbyć. Aa, chowam tam też na noc fotel, polówkę, grill. Taras ma 2 metry szerokości i z 7 długości.

Aaa, jak taki głęboki, to faktycznie daje radę. Myślałam, że taki, co tylko schylić się i sięgnąć ręką można
makadamia 08:43, 27 mar 2019

mrokasia napisał(a)
No to ja Wam powiem, że mi właśnie brakuje miejsca na taki przechowalnik ogrodniczy na doniczki, ziemię w workach, nawozy itp. Zazwyczaj wszystko ląduje przy garażu i co prawda od ulicy nie jest widoczne ale z okien kuchni jak najbardziej. No i oczywiście jak się siedzi pod oknem też . Sytuację trochę ratuje fakt, że często stoi tam samochód eMa i trochę przesłania ten bajzel.

Strasznie dużo tych gratów się zbiera, prawda?