Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

kasia_w 18:52, 10 paź 2016

Mnie także podoba się ta rabataLubię miszmaszowe
Małe zmiany bym tylko wprowadziła- jeszcze ze 2-3 kulki zamiast berberysa bagatelle i w stronę piwonii.Powtórzyłabym rozchodniki ( może jakaś niższa odmiana) zamiast żurawek.
Nie wiem, czy jeden morning light to nie za mało tutaj. A jakby ML zamiast tej hortensji dębolistnej? ale może mahonia je przerośnie?
makadamia 19:01, 10 paź 2016

Kasiu - wszystko do rozważenia.
Bagatelle i żurawki miały stanowić nawiązanie kolorystyczne do bza.
Ale i tak się boję, że bagatelle będzie miał za mało słońca.
Z tymże ta sama obawa dotyczy rozchodnika pod jaśminowcem

Dziękuję Tobie i pozostałym dziewczynom za pomoc (a Gruszce w pas się kłaniam)
AnnaCh 19:28, 10 paź 2016

Asia, wiesz co patrzę na to i mi się też podoba Tyle mogę powiedzieć, bo na jakimś wielkim projektowaniu, to ja się nie znam, ale że mi się podoba, to mogę powiedzieć
Jak dla mnie jeden ML to też mało
makadamia 19:32, 10 paź 2016

W takim razie dobrze, że mam trzy

Dziękuję za dobre słowo
Gruszka_na_w... 20:13, 10 paź 2016

Mahonia dobrze współgra z ML. Mam je obok siebie na frontowej. Jeśli na dole będzie cień, to Kasia ma dobrą sugestię, żeby zamienić Bagatelle (on w cieniu i półcieniu będzie zieleniał.
Niskie hortensje to Bobo, Little Lime. Upieram się trochę przy bukietowych, bo one są pewniakiem. Jasnym, długo obecnym kwieciem, rozjaśnią ten zakątek, a rarytas jak wymarznie, to zostawi dużą wyrwę. Mam tendencję to sadzenia rarytasów na odludziu. W razie niepowodzenia, nie ma szkody wizualnej.
Dwa ML będzie akuratnie.
Edit: zapomniałam napisać, że obecność hortensji pnącej w Twoim ogrodzie popieram wszystkimi 4 kończynami.To świetny pomysł, a połączeniu z murkiem rewelacyjny.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Pszczelarnia 00:18, 11 paź 2016

a tymczasem o piwoniach.

Piwonie mogą rosnąć z wiosennym towarzystwem (jak pisałaś) i nawet niezapominajki mogą być koło nich.

Do piwoni kwitnących później (czerwiec) można dać przywrotnika, bodziszka. Ładnie wygląda piwonia Ewelina podsadzona żurawką.

Można je łączyć z różami, byle punktowo.

Zestawienie u Małej Mi jest z seslerią, można dać molinię (m. caerulea) nawet. Mogą być jarzmianki w takiej kompozycji z piwoniami. U mnie rośnie pod jedną pas bergenii (jako samoobsługowe rozwiązanie). Fajnie tęż będzie wyglądać ze średnią hostą.

Ponieważ mam zamówionych kilka piwonii, stworzyłam dla nich pas w sadzie, w plecach może będą miały rugosę 'Kórnik'.

Najfajniejsze w piwoniach jest to, że one też chcą kwitnąć w półcieniu (u mnie stare okazy :majowej" rosną od wschodu pod drzewmi, piwonie hybrydowe kierują się mocno w stronę pełnego światła).

Pszczelarnia 00:22, 11 paź 2016

Ale mahonia lubi podłoże wapienne a hort. i kaliny kwaśne.

I nie dawałąbym raz kulki a raz stożka bukszpanowego - za dużo tego dobrego. Poza tym fajnie. Miskant ML jest fajny do piwonii.
Pszczelarnia 00:30, 11 paź 2016

Ja mam dębolistną od 7 lat, rośnie między krzakami kalin, okrywałam tylko przez pierwsze 3 lata ale nadal kopczykuję z przyzwyczajenia.

Dlaczego Black Tower? Też mam ale pod siatką za sadem - on jest jednak bardzo masywny i specyficzny (grube gałezie ułożone pod skosem do góry - trudno go ukształtować).

Wprowadziłabym gdzieś nieliczne ciemierniki - tylko do zasadowego środowiska raczej. Wiosną będzie pociecha dla oka a obecnośc krzewów jak najbardziej im odpowiada.
HanaK 08:11, 11 paź 2016

Na pewno przy okazji zajrzę w sprawie rozmarynu, mam w domu w doniczce do celów kulinarnych, teraz będę wypatrywać kwiatków na nim dzięki ogrodowisku ) Teraz muszę rozpoznać tajny kod: ML koło czegoś itp. ) Miłego dnia Dziewczyny

makadamia napisał(a)
Haniu - witam Cię u siebie, ale w sprawie rozmarynu musisz się pofatygować do Andy. Podejrzewam że rozmaryn u nas wymarza.

Asiu - zdjęcie niewyjściowe, ale roślina ładna. Faktycznie wyższa niż moje, które są zdecydowanie szersze niż wyższe.
A może mamy różne odmiany?
makadamia 08:15, 11 paź 2016

Ooo, Ewuś, jak miło że zajrzałaś! Bardzo cenne uwagi.

Black tower, bo to jedyne kolumnowe drzewo o ciekawym ulistnieniu jakie znam. Niestety, Jankosia też u Andy pisała, że pokrój ma nieciekawy, więc zaczynam się wahać. Czy ktoś może polecić mi inne kolumnowe jako akcent? Bo sam pomysł bardzo mi podpasował.

Z dębolistnej zrezygnowałam w tym miejscu, ale najdę dla niej inne, bo mi się spodobała
O ciemierniku też myślałam - dałabym go ewentualnie pod kalinę, przy samej ścieżce jest ciemno, i daleko od świerka, żeby mu kwaśno broń Boże nie było

W sumie, dawno nie było zdjęć poglądowych. Po kolei:
Na wprost drzwi tarasowych jest niefortunnie położona ścieżka i furtka do rodziców. Mam na nią pomysł, ale do pieśń dalekiej przyszłości, na razie nie ma się co rozwodzić.

Na prawo od ścieżki najpierw rośnie usychająca, stara tuja, która idzie wiosną pod topór, a na jej miejsce pójdzie kalina (szkoda tylko, że już posadziłam tam powojnika kardynał Wyszyński, żeby się po tui piął i ją zasłaniał, ale trudno; będzie się piął po kalinie). Ciemierniki poszłyby w miejsce bergenii.

Po lewej stronie jest wiata śmietnikowa rodziców, a przed wiatą rośnie świerk. Lepszego zdjęcia chyba nie znajdę, bo to nie jest ładne miejsce i unikałam go obiektywem

Pod świerkiem zasadniczo rozrasta się bluszcz. Pod samą wiatą posadziłam mahonie, co bardziej spostrzegawczy dostrzegą ją na przedostatnim zdjęciu.
Na samym końcu, zamierzam jeszcze posadzić dużego cisa. Cisa widać na poniższym zdjęciu, ma pójść mniej więcej tam, gdzie soją grabie