Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 17:30, 10 paź 2016

Dziewczyny - naprawdę jestem w szoku

Może u mnie ona taka kiepska, bo sadzę ją w najgorszych warunkach
Jeśli tak, to mi ten układ pasuje

edit:

aż ją sobie wyguglowałam. Wedle informacji tamże - wymiary ma metr na metr.
Co Wy jej zapodajecie, że tak Wam szaleje?
HanaK 17:56, 10 paź 2016

Hej trafiłam do Ciebie od Asi (ogród w remoncie) ) Też nie wiedziałam, że rozmaryn może być tak duży i tak ładnie kwitnie ?!! Czy on nie wymarza w naszym klimacie ?

makadamia napisał(a)

Ależ oczywiście że nie mam. W tym roku nakupiłam trochę roślin, ale raczej do cienia. Na słoneczną rabatę muszę się ograniczać z wyborem, bo mam tam mało miejsca. Jak widać, świetnie mi to idzie

Dobrze że siedziałam
Nie miałam pojęcia, że rozmaryn w ogóle może dorastać do takich rozmiarów...
Margerytka40 18:09, 10 paź 2016

A u mnie jest taka i to po baaardzo mocnym przycięciu wiosną . Nie patrz na bałagan ale właśnie kładziemy tam chodnik więc nic nie robię na razie .
Gruszka_na_w... 18:16, 10 paź 2016

makadamia napisał(a)
Anie, które na jednej rabacie znoszą nie więcej niż 4 gatunki, uprasza się o odwrócenie wzorku

1 - kalina
2 - stożek buksowy
3 - kulka buksowa
4 - rozchodnik
5 - berberys bagatelle
6 - miskant ML
7 - piwonie
8 - przetacznik alba
9 - żurawki purple palace (to te krzyżyki)
10 - zawilce wiosenne
11 - hortensja dębolistna
12 - mahonie
13 -bez black tower
14 - jaśminowiec

pionowe kreski to stipa z szałwią a
poziome kreski to turzyca ID lub hosty

I tak: kępa miskanta wydaje mi się za duża, chyba lepiej byłoby zrobić ze dwie mniejsze, ale jeszcze nie wymyśliłam jak. Ewentualnie - powtórzyć w innym miejscu.
BRAKUJE mi (czujecie dowcip?tu jeszcze:
- drugiej kulki buksowej (przydałaby się pod piwoniami)
- drugiej kępy rozchodnika
- ze dwóch rozplenic (może zamiast kilku żurawek)
- kwiatów, które będą kwitły razem z piwoniami (kosaćce dałyby ładny, pionowy akcent - może wepchnąć je w miskanty a po kwitnieniu ściąć?)

Taaak, myślę że możemy oficjalnie to potwierdzić - jestem kokoszką.
A wręcz powiedziałabym - kokochą pełną gębą.

Będziecie mnie leczyć czy weźmiecie z dobrodziejstwem inwentarza?

Mnie się podoba, bo lubię delikatne przenikanie się wielu gatunków, z powtórzeniami. Wszystko gra (patrząc od lewej do wysokości czarnego bzu.
Jaśminowiec ma wąski dół, on rośnie tak bardziej obeliskowo. Tę drugą bukszpanową kulkę i rozchodniki powtórzyłabym w jego nogach. Mahonie i dębolistne hortensje będą prawie tego samego wzrostu. Mahonia spokojnie dorasta do 1-1,5m. Nie szłabym w stronę dębolistnych. Są ryzykowne bardzo. Kwitną na ubiegłorocznych pędach, w razie wiosennych przymrozków wiosną nie ma wcale kwiatów. Młode rośliny trzeba okrywać, bo potrafią całe przemarznąć. To roślina pochodząca z pd-wsch USA. Trochę inny klimat. Popatrz, jak niewiele osób ją sadzi. To wydelikacony rarytasik. Chce Ci się z nią bawić?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
makadamia 18:18, 10 paź 2016

Haniu - witam Cię u siebie, ale w sprawie rozmarynu musisz się pofatygować do Andy. Podejrzewam że rozmaryn u nas wymarza.

Asiu - zdjęcie niewyjściowe, ale roślina ładna. Faktycznie wyższa niż moje, które są zdecydowanie szersze niż wyższe.
A może mamy różne odmiany?
wrobelki 18:20, 10 paź 2016

Romaryn widziałam i taki byl cudny ale wątpię by u nas się tak dało

usun jak poogladasz nie chcę zasmiecac
Gruszka_na_w... 18:22, 10 paź 2016

W mokrym, lekko zacienionym miejscu mahonia rośnie wysoko i gęsto. W miejscu suchawym, w półcieniu będzie słabiej rosła.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
makadamia 18:35, 10 paź 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mnie się podoba, bo lubię delikatne przenikanie się wielu gatunków, z powtórzeniami.

Yaaaaa-ba-da-ba-duuuuu! Komuś się podoba! I to Gruszce, która ma taki piękny ogród! Jeeej! Pójde spać szczęśliwa

Wszystko gra (patrząc od lewej do wysokości czarnego bzu.

Ja mam jeszcze wątpliwości co do tego stożka. Dałam go, żeby rabata nabrała masy w zimie, ale nie jestem przekonana, czy on tutaj pasuje.
Ale niech się pomysł "uleży" i wtedy zobaczymy.

Jaśminowiec ma wąski dół, on rośnie tak bardziej obeliskowo. Tę drugą bukszpanową kulkę i rozchodniki powtórzyłabym w jego nogach.

Done!

Mahonie i dębolistne hortensje będą prawie tego samego wzrostu. Mahonia spokojnie dorasta do 1-1,5m. Nie szłabym w stronę dębolistnych. Są ryzykowne bardzo. Kwitną na ubiegłorocznych pędach, w razie wiosennych przymrozków wiosną nie ma wcale kwiatów. Młode rośliny trzeba okrywać, bo potrafią całe przemarznąć. To roślina pochodząca z pd-wsch USA. Trochę inny klimat. Popatrz, jak niewiele osób ją sadzi. To wydelikacony rarytasik. Chce Ci się z nią bawić?

Gruszko - kruszynę ma jeszcze mniej osób, choć podobno żelazna
Jak pogrzebałam w forum, to te osoby które ją mają, są zadowolone, nawet jeśli nie kwitnie.
Ale się nie upieram. Co w takim razie tam dać? Może mahonie pod samym murkiem (po murku i tak będzie piąć się hortensja pnąca) skoro takie wysokie będą, i dopiero przed nimi coś liściastego. Parzydło leśne? Jakieś małe hortki? Turzyce? Hakone?
makadamia 18:37, 10 paź 2016

wrobelki napisał(a)
Romaryn widziałam i taki byl cudny ale wątpię by u nas się tak dało

usun jak poogladasz nie chcę zasmiecac

Wróbelku, jakbyś nie powiedziała, to bym pomyślała że to cis
wrobelki 18:40, 10 paź 2016

Też tak myślałam jak z daleka oglądałam, ale zapach mnie przekonał