Hej trafiłam do Ciebie od Asi (ogród w remoncie) ) Też nie wiedziałam, że rozmaryn może być tak duży i tak ładnie kwitnie ?!! Czy on nie wymarza w naszym klimacie ?
Mnie się podoba, bo lubię delikatne przenikanie się wielu gatunków, z powtórzeniami. Wszystko gra (patrząc od lewej do wysokości czarnego bzu.
Jaśminowiec ma wąski dół, on rośnie tak bardziej obeliskowo. Tę drugą bukszpanową kulkę i rozchodniki powtórzyłabym w jego nogach. Mahonie i dębolistne hortensje będą prawie tego samego wzrostu. Mahonia spokojnie dorasta do 1-1,5m. Nie szłabym w stronę dębolistnych. Są ryzykowne bardzo. Kwitną na ubiegłorocznych pędach, w razie wiosennych przymrozków wiosną nie ma wcale kwiatów. Młode rośliny trzeba okrywać, bo potrafią całe przemarznąć. To roślina pochodząca z pd-wsch USA. Trochę inny klimat. Popatrz, jak niewiele osób ją sadzi. To wydelikacony rarytasik. Chce Ci się z nią bawić?
W mokrym, lekko zacienionym miejscu mahonia rośnie wysoko i gęsto. W miejscu suchawym, w półcieniu będzie słabiej rosła.
Yaaaaa-ba-da-ba-duuuuu! Komuś się podoba! I to Gruszce, która ma taki piękny ogród! Jeeej! Pójde spać szczęśliwa
Ja mam jeszcze wątpliwości co do tego stożka. Dałam go, żeby rabata nabrała masy w zimie, ale nie jestem przekonana, czy on tutaj pasuje.
Ale niech się pomysł "uleży" i wtedy zobaczymy.
Done!
Gruszko - kruszynę ma jeszcze mniej osób, choć podobno żelazna
Jak pogrzebałam w forum, to te osoby które ją mają, są zadowolone, nawet jeśli nie kwitnie.
Ale się nie upieram. Co w takim razie tam dać? Może mahonie pod samym murkiem (po murku i tak będzie piąć się hortensja pnąca) skoro takie wysokie będą, i dopiero przed nimi coś liściastego. Parzydło leśne? Jakieś małe hortki? Turzyce? Hakone?