Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 10:09, 27 maj 2019

Jeżeli ktoś się dziwi, że posadziłam paprocie na korzeniu, to informuję uprzejmie: był korzeń, nie ma korzenia.

Najpierw wyciągnęłam ten niezbyt gruby kawałek:

ale im bliżej pnia, tym korzeń robił się grubszy, sekator nie dawał rady, wzięłam siekierę i zaczęłam rąbać.
Tak mniej więcej po godzinie rąbanki, mój tato, który pracował na swoim ogródku, zainteresował się, co to za dziwne i długotrwałe hałasy od nas słychać. Przyszedł, popatrzył, przyniósł swoją piłę do cięcia drewna i załatwił sprawę w pięć minut. Na trawniku widać, co ubyło z rabaty

W to miejsce wszedł obornik, kompost, ziemia liściasta, drobna kora (mączka bazaltowa akurat się skończyła)

i w taką ziemię sadziłam rośliny:

Niech lepiej zdrowo rosną, bo po raz pierwszy w życiu mam zakwasy w dłoniach po tej siekierze
Kasia_CS 10:11, 27 maj 2019

makadamia napisał(a)

Kasiu, Ty mnie zdumiewasz!
Skąd u Ciebie takie talenty skrywane?

No niestety, trochę po ptakach, ale powiem Ci, że ta druga opcja fajnie wygląda.
Kasia dopiero co radziła mi dokładnie tak tą hostę wsadzić i jej powiedziałam, że za blisko
I jakoś kolory przestały się gryźć...

Hihi, czasem uda mi się kopiuj-wklej zrobić

A zmiana bardzo na plus a w sumie jak masz trochę chłodnych zieleni, gęsto już jest, to może jeszcze dopchnij hostę Blue mouse ears? Kwartecik tak ją chwali za świetnie kwitnienie, to będzie przez jakiś czas trochę innego koloru chyba, że wolisz zostać przy zieleniach. Dobry ruch z ograniczeniem tiarelli, teraz widać jak to pierwotne posadzenie jej w rządku nie pasowało do leśnego charakteru rabaty. Ale póki tego nie zobaczyłam w wersji "po", to pewnie bym na aż to nie wpadła
makadamia 10:11, 27 maj 2019

mrokasia napisał(a)
Aaaaa, jak ładnie!!! Bardzo mi się podoba . Leśny chaos, rzeczywiście za jakiś czas będzie busz, ale tym się będziesz przejmować później. Zazdroszczę Ci, że już skończyłaś, nawet kora wysypałaś. U mnie wciąż rozgrzebane...

Kiedy wcale nie skończone!
Poletko tiarelek jeszcze chcę zmniejszyć na korzyść citronelki, i Ewa z Iwonką ostatnio rozmawiały o takiej ślicznej kokoryczce variegata, co podobno całkiem wysoka rośnie, a mnie brakuje w jednym miejscu średniego piętra...
malgol 10:11, 27 maj 2019

makadamia napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/185/1858805/original.JPG[/img]

A mi się podobaWygląda jakby rosła ta rabata tu już od dawna.I po przesunięciu wietlicy zyskała spokój i takie delikatne cieniowanie kolorów Nie wiem czy jasno to opisałam
makadamia 10:15, 27 maj 2019

Kasia_CS napisał(a)

Hihi, czasem uda mi się kopiuj-wklej zrobić

A zmiana bardzo na plus a w sumie jak masz trochę chłodnych zieleni, gęsto już jest, to może jeszcze dopchnij hostę Blue mouse ears? Kwartecik tak ją chwali za świetnie kwitnienie, to będzie przez jakiś czas trochę innego koloru chyba, że wolisz zostać przy zieleniach. Dobry ruch z ograniczeniem tiarelli, teraz widać jak to pierwotne posadzenie jej w rządku nie pasowało do leśnego charakteru rabaty. Ale póki tego nie zobaczyłam w wersji "po", to pewnie bym na aż to nie wpadła

No właśnie ja też najpierw chciałam duże plamy nasadzeń, żeby faktury było widać ale jakoś to nie grało.
Dzięki wizytom u dziewczyn oraz radzie Ewy się odważyłam sadzić w mniejszych grupach i wygląda na to, że to dobry kierunek

Mysie uszka mam, ale rosną sobie na razie w innym miejscu:

Jak mi się rozmnożą, to wtedy przesadzę je i w inne miejsca
Kokesz 10:16, 27 maj 2019

wiklasia napisał(a)
Asia pewnie profilaktycznie tak gęsto nasadziła, bo gdzieś narzekała, że ma już dość pustych przestrzeni między roślinami pozostawionymi z nadzieją, że w końcu się rozrosną

Wczoraj usunęłam tulipany z rabaty i zrobiło mi się pusto między kulkami z daniki...niby tak miało być ale...chyba sama już nie nie wiem, co mi się podoba, busz czy uporządkowane rabaty...
Właśnie załapałam doła ogrodowego
makadamia 10:16, 27 maj 2019

malgol napisał(a)

A mi się podobaWygląda jakby rosła ta rabata tu już od dawna.I po przesunięciu wietlicy zyskała spokój i takie delikatne cieniowanie kolorów Nie wiem czy jasno to opisałam

Idealnie!
I miód na moje serce spływa, bo właśnie taki był cel
Anda 10:22, 27 maj 2019

Asiu, mnie też się bardzo podoba Kokoryczkę właśnie posadziłam pod bzem czarnym i fajnie rozświetla ten kąt. Przedtem była to czarna dziura.
Za dwa lata też czeka mnie dzielenie rozrośniętych bylin, ale teraz chwasty nie będą miały tak łatwego dostępu
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 10:23, 27 maj 2019

Kokesz napisał(a)

Wczoraj usunęłam tulipany z rabaty i zrobiło mi się pusto między kulkami z daniki...niby tak miało być ale...chyba sama już nie nie wiem, co mi się podoba, busz czy uporządkowane rabaty...
Właśnie załapałam doła ogrodowego

Nie smutaj Reniu
Byłam u Ciebie ale nie wiedziałam co poradzić, więc nic nie napisałam.

Tulipany też wykopywałam i też jestem wkurzona na nie: jak wykopuję łopatką, to łodygi się urywają i większość cebulek zostaje w ziemi.
A jak wykopuję łopatą, to na rabacie robi się armageddon, bo przy okazji inne rośliny wyłażą. No dramat po prostu:/.

A z rabatami, to widocznie tak już musi być, że trzeba się zdrowo naprzesadzać, zanim się swój styl znajdzie. Ale w końcu się znajdzie
makadamia 10:24, 27 maj 2019

Anda napisał(a)
Asiu, mnie też się bardzo podoba Kokoryczkę właśnie posadziłam pod bzem czarnym i fajnie rozświetla ten kąt. Przedtem była to czarna dziura.
Za dwa lata też czeka mnie dzielenie rozrośniętych bylin, ale teraz chwasty nie będą miały tak łatwego dostępu

Ufff; Ewciu - ta rabatka to w połowie Twoje dziecko
Cieszę się, że Ci się podoba.

(a co myślisz o tegorocznej CHFS?)